DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2045602-2,46%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, çalışma grupları kuracak

Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, çalışma grupları kuracak

ABONE OL
19 Ocak 2022 13:38
Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, çalışma grupları kuracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski ve Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ortak basın toplantısı düzenledi.

Time Balkan’da yer alan habere göre; Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski ve Bulgaristan Başbakanları Kiril Petkov bugün altyapı, ekonomi, ticaret, iş toplulukları arasında iş birliği, eğitim, kültür gibi çeşitli alanlarda olacak çalışma grupları oluşturma konusunda anlaştı. Söz konusu çalışma gruplarına Tarih ve Eğitim Komisyonu da eklenecek.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, çalışma gruplarından bazılarının 1 haftalık düzeyde çalışacak dinamiklere sahip olmayı planladıklarını ve çalışmalardan kamuoyunun bilgi sahibi olacağını söyledi.

Daha önce kurulan Tarih Komisyonu ile ilgili konuşan Kovaçevski, “Tarihçiler daha uzun bir süreçte çalışırlar, çünkü artık geçmişte metodoloji temelinde ve metodolojiye göre düzenledikleri belirli gerçekleri tanımlama temelinde yaptıkları bir dönemi ele alıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

“İyi Komşuluk Anlaşması’nda çok net bir dil tanımına sahibiz”

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Makedonca dilinin kullanımıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İyi Komşuluk Anlaşması’nda, imzalanan diğer bazı belgelerde olduğu gibi, dilin ve dil tezinin çok net bir tanımına sahibiz. Bulgaristan, Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu ve aynı zamanda, Anayasa’da tanımlandığı şekilde, Kuzey Makedonya’daki tüm vatandaşların kendi kaderini tayin etme hakkının yanı sıra tüm dillerini kullanmalarına kesinlikle saygı duyuyoruz.Buna saygımız sonsuz ve bu sorunları en yapıcı ruhla ele almaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede odak noktasının önümüzdeki birkaç ay için birlikte çalışmaya ve doğru takvime odaklanılması olduğunu ve çok yakında sonuç alınacağını belirten Petkov, “İlk görüşmemizde elde ettiğimiz şey, her iki tarafta da hepimizin iyi komşuluğun daha önce olanlardan farklı bir tanımı olduğuna karar verdiğimizi açıkça gösteriyor.” dedi.

Petkov, “Şu andan itibaren, yeni yapıcı diyalog bu olacak. Ortak olan ve ilişkilerimizi zenginleştirme fırsatları olan her şeyi vurgularız ve onlarla birlikte çalışma grupları da çözmemiz gereken belirli sorunları vurgulayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Petkov, tarih komisyonun artık beş komisyondan biri olduğunu ve çok farklı bir ortamda – iyi bir diyalog ve yapıcı faaliyet ortamında – olacağını umduğunu söyledi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.