DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20788461,55%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuzey Makedonya’da Anayasa değişiklikleri meclis genel kurulunda görüşülecek

Kuzey Makedonya’da Anayasa değişiklikleri meclis genel kurulunda görüşülecek

ABONE OL
14 Ağustos 2023 16:53
Kuzey Makedonya’da Anayasa değişiklikleri meclis genel kurulunda görüşülecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Makedonya’nın AB üyelik süreciyle ilgili gerçekleştirmesi gereken Anayasa değişiklikleri cuma günü Meclis genel kurul oturumuna gelecek.

Süreç, 25 Temmuz’da Anayasa İşleri Komisyonu’nun anayasa değişikliği ihtiyacını oylaması ve sonuçları Parlamento’ya iletmesi ile başladı.

Time Balkan’da yer alan habere göre; Anayasaya yapılan müdahaleler, milletlerin devletteki kısımları sıralanırken, Anayasa’nın Başlangıç ​​ve 49. ve 78. maddelerine milletlerin kısımlarının eklenmesine atıfta bulunmaktadır.

Değişikliğe göre, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşları, Makedon halkı, Arnavut halkının bir kısmı, Türk halkı, Eflak halkı, Sırp halkı, Roman halkı, Boşnak halkı ve diğerleri” ibaresinde virgül konularak Boşnaklar kelimesinden sonra virgül eklenerek ‘Bulgar halkı, Hırvat halkı, Karadağ halkı, Sloven halkı, Yahudi halkı ve Mısır halkı’ ibaresi eklenmektedir.”

Buna uygun olarak, Topluluklar Arası İlişkiler Komitesi’nde de, Anayasa’nın Giriş bölümünde belirlenen tüm toplulukların Parlamento’daki temsilcilerinin eşitliğini korumak için bir değişiklik yapıldı.

İçtüzüğün 196. maddesinin 1. fıkrasında belirtildiği üzere, Anayasa değişikliğine katılma teklifi için Meclis oturumunun tamamında en fazla on iş günü sürebilen bir araştırma yapılır.

Anayasa değişikliğine gidilmesi kararı, Meclis tarafından milletvekili tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 80 oyla alınır. Gerekli çoğunluk sağlanamazsa işleme devam edilemez.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.