DOLAR 32,3726 -0.38%
EURO 34,8018 -0.08%
ALTIN 2.396,66-1,06
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19194323,34%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lozan, Türkiye’nin tapu senedidir

Lozan, Türkiye’nin tapu senedidir

ABONE OL
24 Temmuz 2019 11:13
Lozan, Türkiye’nin tapu senedidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Kadınları (CKD) Edirne Şubesi Başkanı Mine Hepgüllü, Lozan’ın Türkiye’nin tapu senedi olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi olan Lozan, büyük bir zaferin, bir milletin var oluş mücadelesinin, emperyalizme boyun eğdirişinin belgesidir.

CKD, Lozan Barış Antlaşmasının 96’ıncı yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Dernek binasında gerçekleştirilen basın açıklamasını CKD Edirne Şube Başkanı Mine Hepgüllü okudu.

“96.YILI KUTLU OLSUN”

24 Temmuz’un İstiklal Savaşı ile kazandığımız bağımsızlığımızı, tüm dünyaya haykırdığımız Lozan Barış Antlaşması’nın 96. yıldönümü, kutlu olsun diyerek sözlerine başlayan CKD Edirne Şube Başkanı Mine Hepgüllü, “Kurtuluş ve kuruluş belgemiz Lozan Barış Antlaşması’nın yaratıcıları büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan’ın mimarı ismet İnönü’yü saygıyla anıyoruz. Türk Ulusunun, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği Ulusal Bağımsızlık Savaşı, cephede emperyalizme karşı kazanılan ilk askeri zaferdir” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TAPUSUDUR”

Lozan Barış Antlaşması, emperyalizmin masadaki ilk siyasi yenilgisinin belgesi olduğunu belirten Hepgüllü, şunları söyledi, “Cephede ve masada kazanılan bu iki zaferin sonucunda, Türk Ulusu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yok olmaktan var olmayı, esaretten özgür bir ulus ve bağımsız bir devlet yaratmayı başarmıştır. Bu iki zafer, 20. Yüzyılın mazlum uluslarına örnek olmuştur. Dünya tarihinde, emperyalizme karşı kazanılmış ilk büyük zafer olan Ulusal Kurtuluş Savaşımız, bu antlaşma ile, bir teslimiyet belgesi olan Sevr’i yırtıyor ve emperyalizmi siyasi alanda da mağlup ediyordu. Lozan Barış Antlaşması, sonuçları itibari ile, sadece bizler ve Türkiye Cumhuriyeti için değil, dünya ve siyasi tarihi için de, son derece önemli bir Antlaşmadır. Mustafa Kemal Atatürk, Lozan’ı şu şekilde tanımlıyordu. “Bu Antlaşma; Türk Ulusu aleyhine, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir belgedir.” O dönemin İngiltere Dış İşleri Bakanı Lord Curzon, Ulusu adına direnen İnönü’ye; “Aylardır müzakere ediyoruz. Arzu ettiklerimizin hiç birini alamıyoruz. Vermiyorsunuz.. Ama ne reddederseniz cebimize atıyoruz. Memleketiniz haraptır. Yarın geleceksiniz. Bu cebimize koyduklarımızı, birer, birer çıkarıp size vereceğiz,” diyerek, daha ilk günden bu siyasi yenilginin rövanşını almak için, tetikte bekleyeceklerini ima etmiştir. Ancak, Lozan’dan 96 yıl sonra bugün, Curzon’un cebine koydukları önümüze sunulmaya başlanmıştır. Bu amaçla, bir yandan ülkemiz etnik ve dinsel farklılıklar körüklenerek bölünmeye, halkımız yoksullaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu saldırıyı def etmenin yöntemlerini, Kurtuluş mücadelemiz ve Lozan deneyimi bize sunmaktadır. Lozan Barış Zaferimiz, bugün yine emperyalizmin saldırısı altındadır. Günümüzde dayatılan yasalarla, bağımsızlığımız kaybolmakta ve dışa bağımlı ülke haline getirilmekte olduğumuzu, üzülerek yaşıyoruz. Yine günümüzde, devleti temsil eden kademeler, mevcut iktidarın politikaları, ülkemizin dış dünyadaki çıkarlarını gereği gibi savunamamakta ve onurlu bir politika izlememektedirler. Atatürk’ün kurduğu Tam Bağımsız Cumhuriyet ve Devrimlerine, gönülden inanan Cumhuriyet Kadınları olarak, tarihimize bakıp onurlu yıllarımızdaki devlet adamlığı ve vatandaşlık kavramlarını, gururla seyrediyoruz ve övünüyoruz. Günümüzdeki yozlaşmış anlayışların, bizler için ders niteliğinde olması ve önümüzdeki Atatürkçü örnekler, bizlerin en büyük yol göstericisi olacak. Lozan Antlaşması’nın bu yıldönümünde; Cumhuriyet’e gönülden inanan kadınlarımızın, Lozan’ı iyi anlamalarını, anlatmalarını, gelecek kuşaklara aktarmalarını istiyoruz. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur Lozan…” dedi.

EĞİTİM İŞ’TEN LOZAN AÇIKLAMASI

Öte yandan Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nedim Zobar da Lozan Barış Antlaşması’nın 96. Yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye’nin doğuşunun müjdelendiği bir belge olduğunu söyledi.

“LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI BAĞIMSIZLIĞIMIZIN TEMELİ VE GÜVENCESİDİR ”

Lozan Barış anlatması ile başarının taçlandırıldığını dile getiren Başkan Zobar, “Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlığının belgesi olan Lozan Antlaşması’nın 96. Yıldönümünü, Cumhuriyetimizin bütünlüğünü, ulusumuzun birliğini koruma kararlılığıyla kutluyoruz. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından varlığına göz dikilen ve yok edilmek istenen Türk Ulusu, Atatürk’ün önderliğinde, bağımsızlık ülküsüyle kenetlenerek inanılmazı başarmış, yurdunu parçalamak isteyenlere en güzel yanıtı vermiştir. Askeri alanda kazanılan zaferle haklılığını kanıtlayan Türk Ulusu, Lozan Barış Antlaşması’yla başarısını taçlandırmış, önemli kazanımlar elde etmiştir. Ulusal sınırları içinde yeni Türk Devleti’nin doğuşunu müjdeleyen Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgeleri arasında yer almaktadır” dedi.

“SUİKASTİN ÇÖKÜŞÜNÜ BİLDİRİR BELGEDİR”

Başkan Zobar, “İsmet İnönü Lozan’da emperyalist güçlere karşı büyük direnç sergilemiş ve tarihimiz açısından önemli bir diplomatik zafer kazanarak ezilen mazlum uluslara cesaret, güven ve umut aşılamıştır. Anadolu’nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılan Lozan Barış Antlaşması, Atatürk’ün tanımıyla “Türk ulusu aleyhine, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın çöküşünü bildirir bir belgedir.” Lozan Barış Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan yürürlüğünü sürdüren tek belgedir. Lozan Barış Antlaşması, geçmişte emperyalist devletlerin Ortadoğu ve Asya’ya ilişkin planlarını nasıl bozmuşsa, günümüzde de bağımsız ve laik bir Türkiye Cumhuriyeti, varlığıyla bölgeye yönelik emperyalist planlara engel oluşturmaktadır. Bu nedenle, Sevr’i hortlatmak isteyenler, Lozan’ın kazanımlarını yok etmek istemektedir. Lord Curzon’un Lozan görüşmeleri sırasında İsmet İnönü’ye savurduğu “İleride dara düşüp bize yardım için geldiğinizde, burada reddettiğiniz her şeyi, cebimden çıkartıp önünüze koyacağım” şeklindeki tehdit bugün hala geçerliliğini korumaktadır. Eğitim-İş olarak Lozan Antlaşması’nın 96. yıldönümünü kutluyor, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, Lozan görüşmelerini yürüten büyük devlet adamı İsmet İnönü ile emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarını saygıyla anıyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.