DOLAR 32,5650 0.13%
EURO 34,9283 0.7%
ALTIN 2.434,590,09
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21722740,45%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mahalleliye kanser farkındalığı

Mahalleliye kanser farkındalığı

ABONE OL
27 Şubat 2020 10:31
Mahalleliye kanser farkındalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Medrese Ali Bey Mahalle Muhtarı Nesrin Çağlar tarafından Yeşilay Edirne Şubesi ve KETEM birimi işbirliğinde organize edilen Kolon Kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında mahalle sakinleri bağımlılık ve kanser taramaları konusunda bilgilendirildiler.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen Kolon kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında Medrese Ali Bey Mahallesi’nde bilgilendirme amaçlı olan etkinlik gerçekleşti. Toplantı öncesinde Yeşilay ve KETEM tarafından, toplantıya katılan kadınlara farkındalık için el broşürleri dağıtıldı.

“SİZLER İÇİN BU GÖREVDEYİM”

Medrese Ali Bey Mahalle Muhtarı Nesrin Çağlar, “Bugün burada toplanmamızın amacı sosyal etkinlik olarak ev kadınlarına iş imkanı ve ekonomilerine katkıda bulunmaları için bilgilendirme toplantısı olacaktır. Yeşilay şube başkanlığı tarafından bağımlılık konulu eğitim verilecek. İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından kolon ve meme kanseri hakkında halkımız bilinçlendirilecektir. İleriki tarihlerde de böylesi sosyal etkinliklerin devamını gelecekte göreceksiniz. Sizler için bu göreve geldim biliyorsunuz” dedi.

“DR. İHSAN KARA MOR EKMEK İÇİN 4 MART’TA DEVECİHAN’DA”

Mahalle sakinlerini mor sebzelerle yapılan ve normal ekmeğe göre sağlıklı olarak bilinen mor ekmeğin tanıtımının gerçekleşeceği toplantıya götüreceğini söyleyen Çağlar, “Mor ve zerdeçallı ekmeği belki duymuşsunuzdur. Edirne’de Hasege Fırın sahibi Nuray Yılmaz Geldi’nin daveti üzerine sizleri davet ediyorum. Ücretsiz araç mahallemizden kaldırılacaktır. 4 Mart Çarşamba günü saat 12’de Deveci Han Kültür Merkezi’nde, mor mix yapan bilim adamı İhsan Kara açıklamalarda bulunacaktır” dedi.

“YEŞİL AY ANNELERİ”

Bağımlılıkla mücadelenin aileden başlaması gerektiğini belirten Yeşilay Edirne Şube personeli Rümeysa Ergül, “Edirne’mizin ilk kadın muhtarı olan Nesrin Hanım’la bir süredir birlikte mahalle sakinlerimize yönelik, bağımlılıkla mücadele kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Bugünde mahallede ki bayanlarımıza yönelik bağımlılıkla, özellikle tütün bağımlılığıyla alakalı bir eğitim gerçekleştirmek istedik. Çünkü bağımlılıkla mücadele topyekün mücadeleyi gerektirir. Önce annelerimize ulaşmayı amaç edinerek, oradan öğrencilerimize, oradan hep birlikte birbirimizin esnafına, kardeşimize, çocuğumuza ulaşmayı amaçladık. Yeşil Ay şube olarak Nesrin Hanım’la bir projemiz var. Yeşilay anneleri diye. Bağımlılık maalesef sadece kişi hastalığı değil. Aile hastalığı olarak biliniyor. Bağımlılıkla mücadele etmemiz için ailenin de topyekün mücadele etmesi lazım. Kadınlar annelik potansiyelinden dolayı empati duyguları erkeklere göre biraz daha gelişmiş durumdadır. Bu yüzden başkasının çocuğuna da annelik yapabilme ya da daha iyi anlayabilme kabiliyetine sahiptir. Bağımlılıkta toplumun bir rahatsızlığı olduğu için, Yeşil Ay anneleriyle toplumda hem empati hem sempati duygusunu geliştirerek onları çember dışına itmeden içimize alarak, sahiplenerek suçlamadan sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Bağımlılıkla bu şekilde mücadele etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“KADINLARIMIZDA ÖREREK EV EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLAMALARI İÇİN BURADAYIM”

Ev ekonomilerine kazanç sağlamaları için, Muhtar Nesrin Çağlar’ın oluşturduğu etkinliğe katılarak el emeği ürünlerini mahalledeki kadınlara tanıtan Kent Konseyi Kadın Meclis üyesi Ebru Akbaş “ İzmir’de bir firmaya 3 yıldır motif örmeye başladım. Motifler çok fazla olunca örecek kadınlarımıza da ihtiyaç oldu. Bende Edirne’de bir kadın muhtarımız ilk olduğu için Nesrin Muhtarımızla görüştüm o da kabul etti. Burada ki amacımız bu motifleri kadınlarımıza ördürüp ufakta olsa ekonomilerine katkı sağlamak için böyle bir toplantıya katıldım” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.