DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2052678-1,25%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mahkeme kararını hatırlattılar

Mahkeme kararını hatırlattılar

Edirne Kent Ormanı önünde Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına açıklamada bulunan Ziya Gökerküçük, mahkeme kararına rağmen Söğütlük’ü Millet Bahçesi yapma girişiminin hukuka aykırı davranmak olduğunu belirterek, “Mahkeme kararının aksine hareket edilip Söğütlük’ü Millet Bahçesi’ne çevirme girişimlerine devam edilmesi halinde hakkımızı yine hukuk yoluyla arayacağız” dedi.

ABONE OL
17 Kasım 2023 16:44
Mahkeme kararını hatırlattılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Söğütlük Doğal Kalsın Platformu ve Trakya Platformu Edirne Bileşenleri tarafından, Edirne Kent Ormanı önünde açıklamada bulunuldu. Açıklamada, Edirne İzzet Arseven Kent Ormanı’na yapılmak istenen Millet Bahçesi Projesi’nin Ankara 14. İdare Mahkemesi’nden sonra Danıştay 13. Dairesi tarafından da iptal edilerek bölgenin orman parkı olduğu, mahkeme kararıyla millet bahçesi yapılmayacağı kararı hatırlatıldı.

“DANIŞTAY SÖĞÜTLÜK’ÜN ORMAN PARKI OLDUĞUNU MİLLET BAHÇESİ YAPILAMAYACAĞINA HÜKÜMETTİ”

Edirne Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına açıklamada bulunan Ziya Gökerküçük, “Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı, TOKİ ve Valilik; elbirliğiyle Edirne’mizde Millet Bahçesi yapmak istemekte ancak en başından beri dediğimiz gibi yanlış bir yeri yapmak istemektedir. Bundan dolayı Söğütlük’ü iktidar gücü ile Millet Bahçesi yapma girişimi; aklın, bilimin, hukukun ve halkın itirazı sonucu Ankara 14. İdare Mahkemesi’nden sonra Danıştay 13. Dairesi tarafından da iptal edildi. Danıştay; hukuki ve teknik altyapısı oluşturulmadan yapılan Millet Bahçesi’nin ihalesinin iptaline karar vermiş ayrıca Söğütlük’ün orman parkı olduğunu buranın millet bahçesi yapılamayacağına hükmetmiştir. Bu gayet normal ve olması gereken karar ve buna bağlı gelişmeler kentimiz idarecilerini üzmemeli aksine sevindirmelidir. Edirne’ye eğer Millet Bahçesi yapılacaksa bu akıl, bilim, hukuka uygun bir şekilde belirlenip çorak bir alan yeşile dönüştürülerek yapılmalıdır. Bizler kent sakinleri olarak bunun böyle yapılmasını bekliyor ve zaten orman olan bir alanın Millet Bahçesi adı altında betona boğulmamasını, doğal haliyle kalmasını talep ediyoruz” dedi.

“SAYIN VALİ VE AK PARTİ İL BAŞKANI YA HUKUKİ GELİŞMELERDEN HABERSİZ YA DA YENİ YANLIŞ PEŞİNDELER”

Danıştay’ın Millet Bahçesi Projesi’ni kesin şekilde iptal ettiğini hatırlatarak, Edirne Valisi Yunus Sezer ve AK Parti İl Başkanı Belgin İba’nın ya hukuki karardan habersiz olduğunu ya da bilerek bir yanlış karara yöneldiklerini söyleyen Gökerküçük, “Bildiğiniz gibi 2022 yılı yazında Orman Bakanlığı, Edirne Belediyesi ile yaptığı 29 yıllık protokolü tek taraflı feshederek Söğütlük’ü TOKİ’ye Millet Bahçesi yapmak üzere tahsis etti. Belediyemiz de bu karara maalesef itiraz etmedi ve sürece bilerek veya bilmeyerek destek oldu. Sonrasında kentliler olarak bu alanın Millet Bahçesi olmaması, orman olarak kalması için dava açtık. Kamuoyuna açık etkinlikler yaptık, ilgili ve yetkili makamlara yazılar yazdık. Anlatamadık, dinletemedik, çoğalamadık ve TOKİ yüklenicisi şirket haksız ve hukuksuz bir şekilde Söğütlük’e girişleri yasaklayarak çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Fakat sonucunda hukuki itirazımız karara bağlandı ve Danıştay 14. Dairesi de bizi haklı görerek Millet Bahçesi Projesini kesin bir şekilde iptal etti. Böylece idarecilerin ve siyasetçilerin Söğütlük’ü Millet Bahçesi yapma sözü yerine gelmedi. Sayın Valimizin ve AKP İl Başkanının Edirne’de 2024 yılı sonuna kadar Millet Bahçesi açılacağı konusundaki beyanlarını yerel basından okuduk. Şimdi merak ettiğimiz husus ise bu bahçenin nerede yapılacağıdır. Bu yerin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Bu hususta ilgili makamlar olan Sayın Valimiz ile AKP İl Başkanı bu Millet Bahçesinin yerini Söğütlük Kent Ormanı olarak düşünüyorlarsa ya hukuki gelişmelerden haberdar edilmemişler ya da yeni bir yanlışın peşindedirler” diye konuştu.

“BU ORMANIN RESMİ ADI İZZET ARSEVEN KENT ORMANI”

Gökerküçük “Birincisi bu alana düşünülen Millet Bahçesi Projesi artık tamamen ve kesin bir biçimde ortadan kalkmıştır. İkincisi Orman Müdürlüğünün veya ilgili kurumların alanda yaptığı çalışmalar sonrasında bu alanın millet bahçeleri mevzuatı dışında sadece isim değiştirerek açılması da hukuka ve kamu vicdanına aykırı olacaktır. Bu ormanın adı bellidir, burasının adı halk arasında Söğütlük, resmi adıyla da İzzet Arseven Kent Ormanı’dır ve Millet Bahçesi olamaz. Ki bu tür kelime oyunlarına da hiç kimsenin ve makamın gereksinimi yoktur ve bundan sonra da olmamalıdır. Ayrıca bu alanda işi biten TOKİ’nin de alan etrafındaki görselleri kaldırması gerekmektedir” dedi.

“SÖĞÜTLÜK’Ü MİLLET BAHÇESİ YAPMA GİRİŞİMLERİ HER HALUKARDA HUKUKA AYKIRI DAVRANMAKTIR”

Herkes hukuka uygun davranması gerektiğini savunan Ziya Gökerküçük “Biz kentliler olarak konuyla ilgili kurumlardan Danıştay kararı sonrası Söğütlük ve çevresindeki ormana zarar veren çalışmaları en kısa sürede durdurup sonlandırmasını, Söğütlük’ün kent ormanı olarak yeniden halkın hizmetine açılmasını ve bugüne kadar hukuka uygun davranmayan sorumluların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Unutulmamalıdır ki mahkeme kararlarına uymak başta idare olmak üzere herkes için zorunludur, bu kararı görmezden gelip bu saatten sonra halen Söğütlük’ü Millet Bahçesi yapma girişimleri de her halukarda hukuka uygun davranmama anlamına gelecektir. Edirne’de yaşayan kentliler adına son söz olarak herkesi hukuka uygun davranmaya davet ediyor, mahkeme kararının aksine hareket edilip Söğütlük’ü Millet Bahçesi’ne çevirme girişimlerine devam edilmesi halinde hakkımızı yine hukuk yoluyla arayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” diye konuştu.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.