DOLAR 32,2784 0.03%
EURO 34,7351 -0.05%
ALTIN 2.399,850,00
BIST 10.336,500,68%
BITCOIN 2018364-1,54%
Edirne
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Peynir ucuz mu? pahalı mı?

ABONE OL
17 Eylül 2020 10:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Uzunköprü Kadıköy’de otururken süt alım aracı geldi. Köyün tamamından 100 litre süt geldi. Şaşırdım. Köy muhtarı Şemsi Mert’e soru sormak ihtiyacı duydum. Aldığım cevap çok üzücü oldu. Köyde geçtiğimiz yıllarda gündü 3 ton süt satılırmış. Şimdi ise 100 kilo. Demek ki evinde sütü için hayvan bakanlar bu işten kar edemiyor ve hayvanlarını satıyorlar.

Süt deyince aklıma peynir geldi. Tüketiciler peynir fiyatlarının yüksek olmasından, satıcılar ise çok az bir karla sattıklarından şikayet ediyorlar. Sizin için ufak bir araştırma yaptım. İnşallah çıkan sonuçlarla sizleri yanıltmam.

Gerçek bir kilo Edirne peyniri 6 veya 7 litre inek sütünden yapılıyor. Taze kaşar ise en az 10 kg. sütten yapılıyormuş. Üretici bir kilo sütü 2.30 kuruştan toptan mandıralara veya birliklere satıyor. Bir kilo peynir yapmak için 7 kilo sütü hesaplarsak 16.10 TL. para yapıyor. Yapılan bu peynir en az 60 gün buzhane görüyor. Buzhane masrafı, teneke, personel giderleri hesap edersek kiloya en az 5 TL. daha ilave ediliyor. Ne oldu maliyet 21.10 TL. Mandıracı ürettiği bu peynire %30 kar koysa 27.43 TL. Peyniri alan toptancı %10 kar koyduğunda ise peynir market ve bakkallara 30.17 TL. mal ediliyor. Market ve bakkalda en az %30 karla sattığına göre bir kilo peynirin maliyeti 39 TL. oluyor. (Bu sütün içerisine keçi ve koyun sütü girdiğinde ise bu fiyat 50-60 TL. gibi oluyor.) Karların yüzdeliklerini düşürsek bile 35 liranın altında peynir tüketmemiz imkansız görülüyor. Sizde benim gibi haberlerde duyuyorsunuzdur. İçinde hiç süt olmayan kaşar peyniri yapmışlar. Hadi bundan vazgeçtim beyaz peynir üretmişler. Hayret ki ne hayret.

Siz siz olun bilmediğiniz hiçbir yerden peynir almayın. Hele hele ucuz peynir asla almayın. Son yıllarda öne çıkan kooperatifleşme yaygın olmadığı sürece tüketicinin gerçek ürünleri ucuz fiyata yemesi mümkün değil…

***

HEYKEL Mİ? ANIT MI?

Uzun zamandır bu konuyu yazmak istedim. Kısmet bugüne imiş. Atatürk anıtına ilçe halkı “Atatürk heykeli” olarak hitap ediyor. Dile böyle alışınca seçilmişlerde heykel diye hitap ediyorlar. Peki sizce doğrusu ne?

Çeşitli maddelerden herhangi bir hayvan, insan ve eşyanın üç boyutlu olarak yapılan şekline Heykel denir.

Anıt, önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, olarak tanımlanmakta.

Anıtın amacı, bir kişinin, olayın ya da tarihsel bir dönemin anısını canlı tutmaktır.

Dünyanın pek çok ülkesinde, meydan ve caddelerde tek bir kişinin anısına dikilmiş anıtlara rastlanır. İlçemizde ve ülkemizin tüm şehir ve beldelerinde Atatürk, ABD’nin Washington kentindeki George Washington anıtları, İngiltere’de Londra’daki Trafalgar Meydanı’nda bulunan Nelson Sütunu bu tür anıtlara örnek olarak verilebilir.

Demek ki biz atamıza şükran minnetlerimizi sunarken “heykel” değil “anıt” olarak söylemlerde bulunalım.

Tebessüm yüzünüzde, sevgi yüreğinizde, sevdikleriniz hep yanınızda olsun. Her ne işiniz varsa olumlu şekilde sonuçlanması dileğimle….

SÖZÜN ÖZÜ : Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki, aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı yoktur.

 

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.