DOLAR 32,3785 -0.33%
EURO 34,7284 -0.24%
ALTIN 2.398,69-0,98
BIST 10.158,471,12%
BITCOIN 18710940,91%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Marka Şehir Edirne lansmanı gerçekleşti

Marka Şehir Edirne lansmanı gerçekleşti

Edirne’de 'Marka Şehir Edirne' projesi kapsamında kadın kooperatifleri tarafından üretilen yöresel ve el sanatları ürünlerinin satışa sunulduğu internet sitesinin tanıtımı yapıldı.

ABONE OL
23 Ocak 2024 12:24
Marka Şehir Edirne lansmanı gerçekleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de ‘Marka Şehir Edirne’ projesi kapsamında kadın kooperatifleri tarafından üretilen yöresel ve el sanatları ürünlerinin satışa sunulduğu internet sitesinin tanıtımı yapıldı.

Edirne Valiliği tarafından, kentte faaliyet gösteren kadın üretici topluluklarının gıda, sanat, hediyelik eşya ürünlerinin belirlenen kalite ve standart ile tek marka altında toplanarak pazarlanması amacıyla kurulan ‘Marka Şehir Edirne’ projesi kapsamında edirneyoresel.com.tr web adresinin tanıtımı gerçekleşti. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, ETSO Başkanı Sezai Irmak, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendika temsilcileri katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası Edirne Belediyesi Halk Oyunları ekinim gösterisi ile devam etti. Program sırasında Edirne Yöresel Marka tanıtım videoları izletilirken katılımcılara Osmanlı mis şerbeti ikram edildi.

“MİSYONUMUZ EDİRNE’Yİ TÜRKİYE VE DÜNYA GÜNDEMİNE GETİRMEK OLMALI”

Edirne Valisi Yunus Sezer, “Osmanlı’nın başkenti Edirne’de bulunuyoruz. Belki de dünyanın en güzel coğrafi özelliklerine sahip şehirlerinden birisi. Burada Osmanlı devleti kurulurken, kurucular bir kızıl elmadan ve hayal kurmaktan bahsediyorlar. Bu hayale ulaşmak için bir çınarın tohumunun atılmasından ve bu idealin gelecek nesillere aşılanmasından bahsediyorlar. Bizler, böyle bir mirasa sahibiz. Yapmamız gereken ve hepimizin üstlenmesi gereken bir sorumluluk var. Böyle güzel bir şehrin ve emanetin geleceğe nasıl aktarılabileceği uğraşı ve çabası içinde olmamız gerekiyor. Edirne yöresel dediğimiz aslında birçok kooperatifimiz var. 20’ye yakın kooperatifimiz var. Kadınlarımızın el emeği ile oluşan işletmeler var. Fakat hepsi birbirinden bağımsız ve birbirini tamamlamıyor. Burada ideal dediğimiz aslında tüm Edirne’nin bir araya gelmesi ve Edirne için bir hayal kurmasıdır. Bunun adına Edirne yöresel diyebiliriz. Önemli olan burada bu güzel şehrin sanayide, tarımda dünyanın en iyi şehri haline gelmesi için ne yapabiliriz bunun planlamasının yapılması ve geleceğe ait adımların atılmasını sağlamalıyız. Sadece iyi planlamayla bunu Türkiye ve dünya gündemine getirmemiz gerekiyor, bunu misyon edinelim. Balkanların başkenti olarak Edirne görülüyor ve Balkanlarla ilgili bölük pörçük politikalarımızı bir tarafa bırakıp hep beraber yine bir sistem dahilinde çalışmaya başlamamız ve çalışmamız gerekiyor. Edirne Yöresel markasının oluşmasında emeği geçen tüm kadın kooperatiflerimize teşekkür ederim. Bu alınan bayrağı daha da ileriye getirmek için hep beraber çalışacağız” dedi.

“KADINLARIMIZIN HAYATIN HER ALANINDA YER ALMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ” Edirne verimli topraklarıyla, çalışkan insanlarıyla birçok ürünün olduğu, işte Edirne Kırmızısı, tarihte yerini almış İpsala’mızın pirinci, Meriç’imizin fıstığı ve birçok ürün var burada. Bu yöresel ürünler sitesinde, internet sitesinde sadece kadın kooperatiflerimizin ürünlerini tanıtmıyoruz, satışını yapmıyoruz ama ben özellikle bir kadın olarak, kadın kooperatifleri üzerinden gitmek istiyorum ve kadınlar üzerinden gitmek istiyorum. Tabi ki toplumun yarısına oluşan kadınlarımızın hayatın her alanında yer almasını çok önemsiyoruz. Nüfusumuzun yarısını geride bırakarak, ne Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine, ne de bizim ülke olarak hedef koyduğumuz yerlere ulaşmamız mümkün değil. Onun için kadınların hayatının her alanında olması lazım, siyasette olması lazım, ticarette olması lazım ama tabi kadın kooperatifleri özellikle çok önemli. Neden önemli? Kadın kooperatifleri kadınlara bir esneklik sağlıyor. Belki sabah 9, akşam 5 çalışma imkanı kadınlarımız için uygun olmayabilir. Esnek saatlerle çalışma imkanı sağlıyor ve sosyalleşmeyi beraberinde getiriyor. Hem esnek saatlerle çalışıyorlar hem de birlikte hareket etmenin, beraber hareket etmenin gücünden yararlanıyorlar. Biz de Edirne’de, ülkemizin diğer ilerinde olduğu gibi kadın kooperatiflerine büyük önem veriyoruz ve geçmiş yıllarda kadın kooperatiflerini çok destekledik. Önümüzdeki süreçte de desteklemeye devam edeceğiz. Mesela geçen dönem, 27. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın kooperatiflerimizi desteklemek için, kadın kooperatiflerinin kuruluş amacından sadece kadın değil engellilerde, engellilerde çok kıymetli bizim için de zaman karşı seçimlerimiz, kadın kooperatiflerin kuruluş aşamasında ki kuruluş masraflarının ve yıllık aidatlarının alınmaması kararını verdik. Bu kadınlarımızı daha çok kooperatif kurmaya, engellilerimizi daha çok kooperatif kurmaya teşvik edecektir. Bugün burada bakıyorum, tabii ki bizim bildiğimiz pirincimiz var, fıstığımız var ama onun yanında birbirinden güzel ürünleri de gördüm. Şeklin canlar değil mi? Selim’le olmadan olmazdı, Edirne kırmızı olmadan olmazdı. Ben hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçenlere başta sayın valimiz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Edirne’nin çalışan, üreten kadınlarını tebrik ediyorum. İnşallah hem Edirne’mizin ekonomisine hem ülkemizin ekonomisine daha çok katkı sağlayacaklardır diyorum” diye noktaladı.

Edirne Yöresel markası altında ürünlerini satan kadınlar da Vali Sezer’e teşekkür ederken, katılımcılara Edirne Yöresel markası altında satışa sunulan Badem ezmesi, Osmanlı şerbeti, peynir helvası, boza gibi yöresel ürünler ikram edildi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.