DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048756-1,00%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Marteniçka bileklikleri binlerce kişiyle buluştu

Marteniçka bileklikleri binlerce kişiyle buluştu

Bulgaristan’ın en eski geleneklerinden biri olan ve her yıl 1 Mart tarihinde baharın gelişini müjdelediğine inanılan ‘Baba Marta’ günü çerçevesinde Saraçlar Caddesi'nde 'Marteniçka’ adı verilen bileklikten bin 500 adet Edirnelilere dağıtıldı.

ABONE OL
1 Mart 2024 13:52
Marteniçka bileklikleri binlerce kişiyle buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’ın en eski geleneklerinden biri olan ve her yıl 1 Mart tarihinde baharın gelişini müjdelediğine inanılan ‘Baba Marta’ günü çerçevesinde Saraçlar Caddesi’nde ‘Marteniçka’ adı verilen bileklikten bin 500 adet Edirnelilere dağıtıldı. Etkinliğe Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Bulgaristan Konsolosu Atanas Dimov, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Bulgaristan Konsolosluğu görevlileri katıldı.

En eski Bulgaristan geleneklerinden olan Baba Marta (Marta Nine) günleri 1 Mart tarihinde başlayarak, Mart ayı süresince devam eden Baba Marta günlerinde Bulgarlar, Marteniçka adı verilen beyaz ve kırmızı iplerden oluşan bileklikleri ağaçlara, bileklerine takıyor ve yakınlarına, sevdiklerine vererek yıl boyu sağlık, huzur, özgürlük ve bereket dileğinde bulunuluyor.

“KIŞI GÖNDEREREK İLKBAHAR İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLIYORUZ”

Bulgaristan Edirne Konsolosu Atanas Dimov “Bizim rivayetlerimize göre Nine Mart’ta çocuklardan başlayarak, sonra ormana giderek ve tarlalara giderek herkese böyle kırmızı, beyaz, ipli Marteniçka dediğimiz bileklikleri takıyor. Yani sene sağlıklı olsun, huzurlu olsun, bol bereketli olsun. Bizim inancımıza göre, yani geleneklerimize göre, bugün artık kışı ufaktan göndermeye başlıyoruz ve ilkbahar için hazırlıklara başlıyoruz. Ve bugünden itibaren doğanın yeniden canlandırmasını kutluyoruz. Bu Marteniçkaları leylek görene kadar ya da bir ağaç çiçekleri açana kadar takıyoruz veya taş altına koyuyoruz. Güzel dilekler tutuyoruz ve olacağını ümitle bekliyoruz” diye kaydetti.

“GELENEĞİMİZ DOSTUMU OLAN TÜRKİYE’DE DE ARTIK YAYGINLAŞTI”

Bulgaristan ile Türkiye’nin önemli dost olduğunu ve geleğin artık Türkiye’de de yaygınlaştığını belirten Atanas Dimov şöyle devam etti; “Beyaz özgürlük, sağlık, huzuru sembolize ediyor. Kırmızı da bereket.  Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu olarak, aynı zamanda da Edirne Belediyesi ile Sayın Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ile beraber yaklaşık 1500 Marteniçka dağıtacağız. Çünkü biliyorsunuz her Cuma günü Bulgaristan’dan gelen vatandaşlarımız var. Hem de buradaki insanlarla zaten Türkiye bizim çok büyük bir dostumuzdur. Bu gelenek ufaktan da buraya geçmiştir artık. O yüzden de dostluğumuzu da kutlayacağız bugün” dedi.

“BÜTÜN İYİLİKLERİN, ÖZGÜRLÜKLERİN, GÜZELLİKLERİN, BARIŞIN DÜNYAYA YAYILMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Marteniçka geleneğini çok kıymetli olduğunu belirterek dünyanın barış içinde yaşamasını istediklerini kaydeden Edirne Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu “1 Mart’ın Baba Mart’ın Marteniçka günü ve biz baharı birlikte karşılıyoruz. Bütün Balkan coğrafyasında, Bulgaristan’daki dostlarımızla baharın gelişini, bu kırmızı beyaz bileklikleri takıyoruz. Ve ondan sonra da havada leyleği görürsek, çiçeği görürsek, yeşili görürsek onu o dala asıyoruz. Ve bütün dileklerimizin, iyiliklerin, güzelliklerin, özgürlüklerin, barışın tüm dünyaya yayılması için uğraşıyoruz. Çok önemli ve güzel bir Balkan geleneği. Kıymetli bir şey. Çünkü toplumlar bu sosyal kültürel geleneklerle var olurlar. Ve sözel kültürlerle var olurlar. Biz istiyoruz ki dünya güzel olsun, barış içinde yaşasınlar. Ve bahar canlılıkla bize yeniden gelsin” diye ifade etti.

“BAHŞİŞ BEKLERKEN MARTENİÇKA ÇIKTI”

Saraçlar Caddesi’nde zurna ve darbuka çalan sokak müzisyenleri ise aldığı zarftan bahşiş beklerken Marteniçka çıkması sonrası hayalleri suya düşerken, gülümseten görüntüler yaşandı. Müzisyenler “Abe bundan bahşiş yerine Marteniçka çıktı. Olmaz ki böyle. Baba Marta’ya geldik, bileklik çıktı iyi mi” sözleri herkesi güldürdü.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.