Edirne Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, 16 gündem 4 gündem dışı olmak üzere toplam 20 madde görüşülerek karara bağlandı.
“ARTIK DAHA CİDDİ HUKUKİ DÜZENLEMELER BEKLİYORUZ”
İstanbul Şişli’de eski eşinin kurbanı olan Bahar Aksu ile birlikte kadına yönelik şiddete karşı başka baharlar ölmesin çağrısında bulunan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, “Bahar kardeşimizin cenazesindeydik. Gerçekten ne söyleyeceğimi bilmiyorum çünkü bu kürsüden, ondan öncesi de meclis üyelerin önünde kadın cinayetleriyle ilgili o kadar çok konuştuk, o kadar çok acı paylaştık. Ama bu sefer üzüntüden ziyade müthiş bir öfke duyuyoruz hepimiz, bütün kadınlar. Çünkü kadın hakları ihlali, kadın cinayetleri siyaset üstü bir mesele. Biz burada değişik siyasi görüşlerde birçok kadın, ben bu kürsüdeyim, beraberiz ve aynı acıyı aslında hepimiz yaşıyoruz. Bu talihsiz acıyı yaşarken de bir kez daha buradan haykırmak istiyoruz. Artık daha ciddi hukuki düzenlemeler bekliyoruz. Toplumda kadına yönelik şiddet dilinin aslında sadece kadına yönelik de son zamanlarda yaşadığımız şiddet olaylarının da hem son bulması adına özellikle yöneticilerin, siyasi kademelerin söylemlerine çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda boşuna bağırmadık bu kürsülerde İstanbul Sözleşmesi yaşatır diye. Hukukken kadınların daha iyi korunabilmesi için, caydırıcı olabilmesi için yeni düzenlemeler bekliyoruz. Toplumda kadına yönelik bu şiddet vakalarının artması aynı zamanda sosyolojik olarak da değerlendirilmesi gerektiğini, ilk eğitim aşamalarımızdan itibaren kadının değerinin, kadının önceliğinin topluma anlatılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“2 MİLYON 750 BİN EURO DEĞERİNDE İKİ AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ”
Edirne Belediyesi tarafından sunulan Batı Karadeniz Bölgesinde Acil Durumlar için AB Sınır Ötesi Yardım ve Müdahale başlıklı proje ve Moldova, Bulgaristan ve Türkiye’de Afet Yardım ve Müdahalesi başlıklı projesinin Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından hibe almaya hak kazanmasını değerlendiren Edirne İl Genel Meclis Üyesi Serhat Ceylan, “Geçmişten gelen Avrupa Birliği projeleriyle ilgimiz vardı, tecrübemiz de vardı. Bunu buraya da taşımak istedik. Şehrimiz için acil ihtiyacımız olan ekipmanlar nelerdir, neler yapmamız gerekiyor. Bunlarla ilgili olarak iki tane projeye partner olduk şimdilik. Neticede toplam değeri 2 milyon 750 bin Euro olan iki tane projeyi şehrimize kazandırdık. Bunun içerisinde Edirne İtfaiyesi araç alımı, nehir taşkınlarıyla ilgili birtakım ekipmanlar alımı, botlar, herhangi bir afet durumunda yine depremde kullanacağımız araçlar, gereçler, yine aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte neler yapabiliriz, ortak çalışmaları kapsayan bir süreç var. Hemen yanı başımızda Bulgaristan var biliyorsunuz. Onlar da zaman zaman birtakım sıkıntılar yaşıyor. Bu Avrupa Birliği’nin Karadeniz programıyla ilgili bir bütçe. Toplamda da Edirne Belediyesi bu iş için 45 bin Euro civarında bir ödeme yapacak. Sadece bu kadar rakama İtfaiye araçlarından tutunca birçok ekipmana sahip olacağız. Ve diğer ülkelerdeki belediyelerle de yeri geldiğinde bir arada çalışmalar yapacağız. Başlangıç için güzel oldu. Edirne’ye hayırlı olsun” dedi. Karar oy birliğiyle kabul edildi.
“19 MART SİVİL DARBE VE TÜRK GENÇLİĞİ GELİŞMELERİN FARKINDA”
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için AK Parti, CHP ve MHP meclis üyeleri çeşitli konuşmalar gerçekleştirdi.
Konuşmalarda CHP Edirne Belediye Meclis Üyesi Asım Uyguner’in 19 Mayıs Bayramı ile ilgili yaptığı konuşmada, “Milletimiz her daim kaldığı yerden daha güçlü bir şekilde hakkına, hukukuna sahip çıkmıştır. 19 Mart’ta yaşananlardan sonra görülmektedir ki, Cumhuriyet ve demokrasimiz hukuk yoluyla bir sivil darbe tehdidiyle karşı karşıyadır. Türk Gençliği gelişmelerin farkında, kararlı adımlarla laik Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkarak aydınlık Türkiye’nin meşalesini taşımaya devam edecektir” cümlesi AK Parti grubundan tepkiyle karşılandı.
“GENEL BAŞKANINIZ İNGİLİZLER BİZE YARDIM ETSİN DİYE YALVARDI”
AK Parti Edirne Belediye Meclis Üyesi Celal Demir, “Bu hep böyle mi olacak? Başında biz de kasıldık. Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği mücadele, Emperyalistlere karşı verdiği mücadele kime karşıydı? İngilizlere karşıydı. Atatürk gidip de sıkışınca İngilizlerden yardım edin diye yalvarmadı. Bize yardımcı olun diye yalvarmadı. Esas anlatılmak istenen olay o değil yani. Genel Başkanınızın İngilizlerden bize yardım etsin diye yalvardığım doğru değil mi? ” ile tepkiyle karşılık verdi.
“19 MART’IN HUKUK DARBESİ OLDUĞUNU BEN DE DÜŞÜNÜYORUM “
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, “Bir meclis üyemiz bayramla ilgili metnini böyle hazırlamış, diğer meclis üyemiz böyle hazırlamış. Bu bir bakış açısıdır. Evet, ben de 19 Mart’ın bir hukuk darbesi olduğunu düşünüyorum. Burada daha önce, kürsüden de söylemiştim. Buradaki meclis üyelerimiz de bu konudaki fikirlerini gayet net bir şekilde açıklama özgürlüğüne sahipler” diyerek tartışmaya noktayı koydu.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
22 Mayıs 2025GÜNCEL
22 Mayıs 2025GÜNCEL
22 Mayıs 2025GÜNCEL
22 Mayıs 2025MARMARA BÖLGESİ
22 Mayıs 2025MARMARA BÖLGESİ
22 Mayıs 2025GÜNCEL
22 Mayıs 2025