DOLAR 32,5546 -0.02%
EURO 34,8933 0.02%
ALTIN 2.432,770,12
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2169869-0,11%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Meriç Köprüsü’ne bakım

Meriç Köprüsü’ne bakım

ABONE OL
16 Nisan 2021 13:06
Meriç Köprüsü’ne bakım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de geçtiğimiz yıl trafiğe kapatılarak onarım çalışması gerçekleştirilen Meriç Köprüsü’nde zeminde taşlarında oluşan çatlak ve kırıklar yeniden onarıldı.

Kentte en önemli iki tarihi köprüden biri olan Meriç Köprüsü’nde onarım ve bakım çalışması yürütüldüğü görüldü.  Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde yaptırılan 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi ve Pazarkule Sınır Kapısı ile Yunanistan’a geçişleri sağlayan tarihi Meriç Köprü’sü bu bakımdan da büyük önem arz ediyor.

MERİÇ KÖPRÜSÜ

Geçmiş tarihe sahne olan Meriç Köprüsü, 1833 yıllarında II. Mahmut zamanında temelleri atılmış ve çağımıza kadar hala varlığı devam etmiştir. Köprünün yapım aşamasına ise 1842 yılında başlanarak Sultan Abdülmecid zamanında da devam etmeye başlamış bulunuyor. Köprünün yapımı en son 1847 yılları arasında son bularak hazıra getirilmiştir. Üstelik Meriç Köprüsünde ise daha önceden ahşap köprünün de yer aldığını söyleyebiliriz.

Eski tarihlere baktığımız da ise Meriç nehir taşması ile birlikte yeni bir köprünün inşasının yapılması da şart olmuştur. Hem Sultan Abdülmecit hem de II. Mahmut döneminde inşa edilerek bugünkü varlığını hala kusursuzca sürdürmektedir diyebiliriz. Köprünün genel özelliklere ve yapısına bakıldığında ise uzunluğunun 263 metre olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca genişlik bakımından da yaklaşık olarak 7m olarak belirleniyor. Köprünün kemer üzerinde ise 8 köşeli yıldız, 12 hayvanlı takvim ve Selçuk esintisi sürmekte ve görsel yönden dikkat çeken görüntüsü ile pek çok kişiyi de etkisi altına almayı başarmış bulunuyor.

Özellikle Meriç Köprüsünün en dikkat çeken yanlarından birisi de sanatsal açıdan üzerinde pek çok figürleri barındırmış olmasıdır. Edirne’ye gelen kişilerin mutlaka ama mutlaka görmesi gereken bu köprü eski tarihi havayı yeniden yaşamanıza da en iyi şekilde katkı sağıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.