DOLAR 32,6018 0.34%
EURO 35,0081 0.09%
ALTIN 2.450,240,59
BIST 9.787,300,73%
BITCOIN 2094026-0,06%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meyer-Landrut ve Kaymakcı Edirne’de

Meyer-Landrut ve Kaymakcı Edirne’de

ABONE OL
16 Ekim 2021 00:55
Meyer-Landrut ve Kaymakcı Edirne’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Edirne Valisi Ekrem Canalp’i makamında ziyaret etti.

Valilik Toplantı Salonu’nda basına kapalı olarak yapılan toplantıda ziyaret heyeti, DSİ 11. Bölge Müdürü Erdinç Kuran tarafından çalışmalar hakkında bilgilendirildi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Edirne Valiliği’nce Meriç Nehri üzerinde gerçekleştirilecek, 5 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağı ‘dünyanın en büyük lastik savaklı barajı’ olarak nitelenen yenilenebilir enerji projesinden etkilendiğini söyledi.

Toplantının sonunda gazetecileri bilgilendiren Vali Canalp, toplantının ana gündem maddelerinin nehirler, nehirlerdeki seller ve kuraklık riskleri olduğunu söyledi.

Vali Canalp, ziyarette, Avrupa’ya komşu sınır kenti Edirne’nin önemine değinerek, yapılan çalışmalar ve projeleri anlattı.

“BULGARİSTAN İLE İKİLİ DİYALOGLAR HALİNDE SELLERİN VE KURAKLIĞIN EDİRNEMİZİ EN AZ ETKİLEMESİ İÇİN PROJELER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Vali Canalp şunları söyledi; “Avrupa Birliği’nin nehirlerdeki selleri ve kuraklığı engellemeyle ilgili su yönetim sistematiği vardır. Bir taraftan Avrupa Birliğinin su yönetim sistemi, diğer taraftan dost ve kardeş ülke olan Bulgaristan’la kendi aramızdaki ikili diyaloglar yönüyle mümkün mertebe sellerin ve kuraklığın Edirnemizi en az etkileyecek şekildeki projeler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Bu hususta Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nunda desteğini almış olmaktan da büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJESİ, 5 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK”

Burada aynı zamanda Üç Nehir Bir Şehir projemizi de Avrupa Birliği’ne delegasyona anlatma imkanımız oldu. Bildiğiniz gibi bu proje Dünya’daki en büyük 180 metrelik lastik savaklı baraj projesidir. 5 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir proje.Aynı zamanda nehrin kenarındaki sosyal donatı alanlarıyla, bisiklet yollarıyla, konser alanlarıyla ve nehir içerisindeki kano ve diğer aktivite alanlarıyla Türkiye’de ki örnek projelerden bir tanesi olacaktır. Bu projeyle ilgilide kendilerine bilgi verme imkanımız oldu. Hava koşullarının uygun olması halinde de proje alanını kendileriyle beraber bugün gezme imkanımız olacak” dedi.

Meyer-Landrut’da Vali Canalp’e sürdürebilir enerji, su yönetimi ve nehirlerle ilgili projeler nedeniyle teşekkür etti.

Nehrin yarattığı zararları projelerle fırsata çevirmenin çok etkileyici olduğunu vurgulayan Meyer-Landrut, “Sayın Valimize bize bu çok ilginç projeleri sunduğu için çok teşekkür ediyoruz. Hem sürdürülebilir enerji hem su yönetimi hem de nehirler üzerine anlattığı projeler gerçekten çok ilginçti. Sizin nehrin hem yarattığı sonuçlar bakımından verdiği zararları hem de aslında zorluklarla mücadele ederek bir taraftan da onu bir fırsata çevirmiş olmanız gerçekten çok etkileyiciydi.

“SELLER NEDENİYLE NEHRİN YARATTIĞI ZARARLARLA MÜCADELE EDEREK AYNI ANDA ONU BİR FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK ÇOK ETKİLEYİCİ”

Dünyamızın iklim değişikliğiyle savaştığı bu günlerde ki sizde bunun sonuçlarını seller olarak zaten burada görüyorsunuz sizin yenilenebilir enerjiye verdiğiniz önem bizi gerçekten etkiledi. Aynı zamanda umuyorum ki hava koşulları bize tekrar izin verirse buraya gelip projede bahsettiğiniz gibi bisikletimizi kullanır, etrafta dolaşabilir ve diğer sosyal olanaklardan yararlanabiliriz diye umuyorum. Heyecanla çok güzel bu ilginç şehrinizi dolaşmanın daha fazla tadını çıkarmayı da bekliyorum şimdi” dedi.

Kaymakcı ise Edirne’nin Avrupa ülkelerine açılan en önemli kapı olduğunu vurguladı.

AB Başkanlığı olarak Edirne ve Trakya’ya yönelik AB projelerine özellikle öncelik verdiklerini anlatan Kaymakcı, Edirne’de gerçekleştirilen birçok önemli proje olduğuna işaret etti.

 “AVRUPA BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI OLARAK EDİRNE VE TRAKYA BÖLGESİ’NE YÖNELİK AB PROJELERİ’NE ÖZELLİKLE ÖNCELİK VERİYORUZ”

Bunlardan Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesini ziyaret ettiklerini anlatan Kaymakcı, “Edirne biliyorsunuz Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerine açılan batıdaki en önemli kapılarından biri. Edirne gerek sınır yönetimi, gerek göç ile mücadele gerek sınır aşan suların yönetimi konusunda ve gerekse komşu ülkelerle yakın ilişkiler açısından çok önemli bir ilimiz. Biz Avrupa Birliği Başkanlığı olarak Edirne bölgesi ve aynı zamanda Trakya Bölgesi’ne yönelik AB Projeleri’ne özellikle öncelik veriyoruz. Edirne her şeyden önce Bulgaristan’la ikili anlamda Sınır Ötesi İşbirliği Programı’na dahil. Aynı zamanda Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı’ndan da yararlanıyor. Bu çerçevede Edirne’de gerçekleştirilen birçok projemiz var.

“İNSANLARIMIZIN YOLCULUK SÜRESİ VE MAL TAŞIMA SÜRESİ YARI YARIYA AZALACAK”

Aynı zamanda Edirne Mali İşbirliği Programı çerçevesinde takılı bölgesi mali yardımlardan en fazla yararlanan illerimizden biri. Bu anlamda Edirne’ye de uzanan Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki desteklediği en büyük proje olan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’ni de ziyaret ettik. Umarız bu proje en kısa zamanda tamamlanır ve bu projeyle Halkalı-Edirne Kapıkule arasındaki yolculuk süreci ve aynı zamanda mal taşıma süreci neredeyse yarı yarıya azalacak.

“HALKALI-KAPIKULE DEMİRYOLU PROJESİ, AVRUPA ÜLKELERİYLE TİCARETİMİZİ VE HAREKETLİLİĞİMİZİ ARTTIRACAK”

Bu aynı zamanda bizim diğer Avrupa ülkeleriyle ticaretimizi ve hareketliliğimizi de arttıracak. Bu anlamda bu projede çok değerli. Dolayısıyla biz Edirne’deki gerek katılım öncesi mali yardım gerek sınır ötesi işbirliği programlarını desteklemeye devam edeceğiz. Sonuçta Türkiye, Güneydoğu Avrupa ülkesi olarak Avrupa’nın geri kalanının Asya’yla, Ortadoğu’yla, Orta Asya’yla bağlantısallığı açısından da merkez bir bölge. Bu anlamda da Edirne ilimiz önemli bir rol oynuyor” dedi.

Toplantının ardından Meyer-Landrut ve Kaymakcı, tarihi Ekmekçizade Kervansarayı’nda incelemelerde bulundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, heyete tarihi kervansaray hakkında bilgi verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.