DOLAR 32,3846 -0.12%
EURO 34,6046 -0.6%
ALTIN 2.386,88-1,96
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1948170-4,33%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mezarlıklara zarar verilmesi tepki topluyor

Mezarlıklara zarar verilmesi tepki topluyor

Edirne'de mezarlık hırsızları, vatandaşı da mezar yapım sektörünü de canından bezdirdi. Vatandaşlar sürekli mezarlıklarda suluk, kitabe, mıcır, baş taşı gibi mermer ürünlerinin alınmasına ve zarar verilmesine dur denmesini istedi.

ABONE OL
12 Ocak 2024 17:52
Mezarlıklara zarar verilmesi tepki topluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de mezarlık hırsızları, vatandaşı da mezar yapım sektörünü de canından bezdirdi. Vatandaşlar sürekli mezarlıklarda suluk, kitabe, mıcır, baş taşı gibi mermer ürünlerinin alınmasına ve zarar verilmesine dur denmesini istedi.

Özellikle Buçuktepe Mezarlığı’nda bazı kişi veya kişilerce zarar verilmesi vatandaşların ve mezar yapımı ile uğraşanların tepkisini topluyor.

Mermer mezar yapım işiyle uğraşan Yusuf Bekem “Gerçekten bu mezar hırsızlıkları Edirne’mizim kanayan bir yarası. Yetkililerden ricam hem mesleğim hem mağdur olan vatandaşlar için bu konuda tedbir alınırsa çok mutlu oluruz, en azından bizim üstümüzdeki şüphe de kalkmış olur” şeklinde ifade etti.

Mezar hırsızlıkları sebebiyle mağdur olan vatandaşlar ise ” Çalacak olan kişi benim annemin veya babamın mezarına zarar vereceğine ne kadar ihtiyacı varsa söylesin, benim malzememi çalmaktansa ben ona parasını vereyim” şeklinde dile getirdi.

“MEZAR HIRSIZLIKLARI EDİRNE’NİN KANAYAN YARASI”

Son zamanlarda artan mezar hırsızlıkları sebebiyle büyük mağduriyet oluştuğunu belirten mezar mermer yapım İşletmesi sahibi Yusuf Bekem, “Gerçekten bu mezar hırsızlıkları Edirne’mizin kanayan bir yarası. İkincisi, yani bunda biz esnaflar olarak da zan altındayız. Çünkü bu kabirdeki mermerden bahsetmiş olduğumuz, işte biz onlara baş taşından, kitabelerden, suluklardan, mıcırlardan, yani bizim normal vatandaşımızın çalacağını ben kesinlikle zannetmiyorum. Ve bunu çalan kişinin işine yarayacağını da düşünmüyorum. Bunlar mezara hasredilmiş, bunlar orada o ölüye saygıdan dolayı yakınlarına yaptırmış olduğu, bir nevi bunun manevi olarak kendi gönlünü rahatlatması için oradaki ölüsüne bir vefa borcu diyelim. Bunun için kim olursa olsun halkımızdan birisinin yapacağını zannetmiyorum” dedi.

“YAKINLARININ KABRİNE ZİYARETE GELENLER BU DURUMU GÖRÜNCE HEM MADDİ HEM MANEVİ SIKINTI YAŞIYOR”

Müşterilerinin zarar gören mezar karşısında şaşırdığını ve kendisini aradıklarını, vatandaşların ciddi mana da sıkıntıya düştüğünü vurgulayan Yusuf Bekem, “Şöyle bir düşüncem var, bunu yapan büyük ihtimal bizim gibi esnaflardan birileri, birisi ya da birileri bunu alıyorlar, alıp ya kendi yapmış olduğu işe veya götürüp başka yerde belki satıyor da olabilir. Bunun için ben Edirne Belediyesi’nin yetkililerinden böyle kalıcı bir çözüm getirmesini istiyorum. Şöyle ki bazen bizim kendi müşterilerimizin de kabrinde hırsızlıklar oluyor, ‘ bizi arıyorlar, işte ne oldu, bu ne, nereye gider, kim alır, kim yapar’ gibisine. Lakin biz de yani böyle bir şey kesinlikle yapmadık, yapmıyoruz ama yapanlar var maalesef. Bu insanları çok üzüyor, hem maddi yönden üzüyor. Şu anda her şeyin gerçekten fiyatı çok yüksek, tekrar bunu yaptırmak zorunda kalıyor. İkincisi manevi olarak, yani üzüntü olarak, sıkıntı olarak çok büyük sıkıntılar çekiyor. Hatta bir müşterimiz şöyle dedi, ‘ o çalacak olan kişi benim annemin veya babamın mezarına zarar vereceğine ne kadar ihtiyacı varsa söylesin, o benim malzememi çalmaktansa ben ona parasını vereyim’ diye. Böyle sitem edenler de oldu” dedi.

“YETKİLİLERDEN EDİRNE’DEKİ TÜM MEZARLIKLAR İÇİN ÖNLEM ALINMASI İÇİN RİCA EDİYORUM”

Yetkililere önlem alınması çağrısında bulunan Bekem , “Bunun için artık güvenlik önlemi mi alınır veya kapılar mı kapatılır,  bu sadece buradaki Buçuktepe mezarlığında değil, Edirne’nin merkezinde bulunan geride kalan dört mezarlık için, hatta ve hatta köylerde de aynı sıkıntıyı biz defalarca rastladık ve görüyoruz.  Bunun için tedbir alınırsa çok mutlu oluruz, en azından bizim üstümüzdeki şüphe de kalkmış olur. Biz esnaf olduğumuz için insanlar şüpheleniyor olabilir. O yüzden buradan beni tercih eden müşterilere, vatandaşlara sesleniyorum. Benden yana gönlünüz rahat olsun. İşime ihanet hiç etmedim. Vatandaşımız ihanet etmedim. Vefat edenlerin ihanet etmedim. O yüzden hem mesleğim için hem bu konudan mağdur olan vatandaşlar adına yetkililerin önlem almasını talep ediyorum” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.