DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20652070,72%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Milletvekili Yazgan, “Hızlı tren yılan hikayesine döndü”

Milletvekili Yazgan, “Hızlı tren yılan hikayesine döndü”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, 2019'da başlatılan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin vaat edilen tarihte tamamlanamadığına işaret ederek, “İktidarın öngörüsüzlükleri nedeniyle hızlı tren, tam bir yılan hikayesine döndü. Halkın vergileriyle yapılan yatırımlar için hayal satıyorlar. İktidarın hamasetinin faturası, halka kesiliyor” dedi. Yazgan ayrıca, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanma tarihine ilişkin belirsizliği Meclis gündemine taşıdı.

ABONE OL
20 Şubat 2024 11:52
Milletvekili Yazgan, “Hızlı tren yılan hikayesine döndü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, 2019’da başlatılan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin vaat edilen tarihte tamamlanamadığına işaret ederek, “İktidarın öngörüsüzlükleri nedeniyle hızlı tren, tam bir yılan hikayesine döndü. Halkın vergileriyle yapılan yatırımlar için hayal satıyorlar. İktidarın hamasetinin faturası, halka kesiliyor” dedi. Yazgan ayrıca, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanma tarihine ilişkin belirsizliği Meclis gündemine taşıdı.

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’ne yönelik eleştirilerde bulunarak, projenin Eylül 2019’da temeli atılarak Türkiye’yi Avrupa’ya bağlama vaadiyle başladığını hatırlattı.

“BAKANLARIN VE YATIRIM PROGRAMININ BELİRLEDİĞİ TARİH TUTMADI”

Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, hattın 2023’te hizmete gireceğini ifade ettiğini belirten Milletvekili Yazgan, “Ancak, 2023 sona ermesine rağmen hızlı tren henüz faaliyete geçmedi. 17 Ocak 2024’te yapılan incelemelerde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kısmının 2025’te, tamamının ise 2028’de hizmete gireceğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı yatırım programı, bakanların açıklamalarını yalanladı. 2023 Yılı Yatırım Programı’nda projenin 2025’te tamamlanacağı ifade edilirken, 2024 Yılı Yatırım Programı’nda ise projenin tüm kısımlarıyla birlikte 2027’de tamamlanacağı öngörüldü. Bu durum, bakanların ve yatırım programlarının belirlediği tarihlerin birbirini tutmadığını gösterdi. İki bakan arasındaki tarih sapması ise 5 yılı buldu” dedi.

MALİYET HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin maliyeti her geçen yıl arttığına işaret eden Milletvekili Yazgan, “2019’a ilişkin yatırım programında projenin toplam maliyeti 7.4 milyar lira olarak öngörülürken, bu tutar 2020’de 8 milyar liraya yükseldi. 2023’te ise maliyet 17.9 milyar liraya çıktı. 2024 itibarıyla ise projenin toplam tutarı, 2023’e göre yüzde 100 artarak 35.9 milyar liraya yükseldi” dedi.

PROJENİN YAKIN TAKİPÇİYİZ

Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak Hızlı Tren Projesi’ni, Edirne’nin yakından takip ettiği önemli bir proje olduğuna işaret eden Milletvekili Yazgan, iktidarın projeyle ilgili tutarsızlıklarına dikkat çekti. Yazgan, her gelen bakanın farklı bir tarih taahhüdünde bulunduğunu ve bu durumun tesadüf olmadığını ifade ederek, iktidarın halkın vergileriyle yapılan yatırımları seçim vaadi olarak kullandığını savundu. Hızlı tren projesinin sürekli ertelenmesinin halkı mağdur ettiğini vurgulayan Yazgan, projenin her aşamasını yakından takip edeceklerini belirtti.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

Milletvekili Yazgan, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanma tarihine ilişkin belirsizliği Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Yazgan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan projeyle ilgili açıklamalar istedi. Yazgan’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

“2023 yılında faaliyete geçmesi beklenen Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin ne zaman tamamlanması öngörülmektedir? Projenin bitiş yılı olarak farklı tarihlerin açıklanmasının ve 5 yıllık gecikmenin gerekçesi nedir? Projenin tamamlanmamasında sorumluluğu bulunanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açıldıysa sonucu ne olmuştur? Projenin maliyetinin her geçen yıl artmasının gerekçesi nedir? Projedeki 5 yıllık gecikmenin maliyeti ne olmuştur?”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.