DOLAR 32,5754 0.1%
EURO 35,0088 0.49%
ALTIN 2.430,170,30
BIST 9.753,970,33%
BITCOIN 2093853-3,70%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Mimar Sinan heykeli çarşıyı hareketlendirdi

Mimar Sinan heykeli çarşıyı hareketlendirdi

ABONE OL
3 Şubat 2020 10:07
Mimar Sinan heykeli çarşıyı hareketlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından, Mimar Sinan’ın bir diğer önemli eseri olan Tarihi Ali Paşa Çarşısı’nın önüne konulan heykelle fotoğraf çektirmek için insanları adeta yarışıyor. Selimiye Cami gibi birçok eserle Edirne’de önemli izler bırakan Mimar Sinan’ın heykeli, yine kendi eseri olan Tarihi Ali Paşa Çarşısı önüne konuldu. Konulduğu ilk günden beri yerli yabancı, genç yaşlı birçok kişi fotoğraf çektirmek için heykelin yanına gelmeye devam ediyor.

Çarşıya hareketlilik katan Mimar Sinan heykelinin bir fotoğraf çekim noktası oluşturduğu ve çarşıya hareketlilik kattığına değinen Ali Paşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Sanış” Mimar Sinan Heykeli konulduğu günden beri insanların fotoğraf çekim noktası oldu ve çarşıyı hareketlendirdi. Sosyal Medyada paylaşılan fotoğraflar açısından Edirne tanıtımında büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde ifade etti

“MİMAR SİNAN HEYKELİ EDİRNE’DE BİR HAREKETLİLİK KATTI”

Edirne Ali Paşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Sanış, “Geçtiğimiz günlerde Ali Paşa Çarşısı’nın Orta Kapısı’nın önüne Mimar Sinan Heykeli kondu. Tabiki burada emeği geçen başta Sayın Edirne Valimize teşekkür ediyoruz. Bu tarz şeyler Edirne’de bir farkındalık yaratıyor. Konulduğu günden beri insanların bir çekim noktası oldu. Turizm sezonu başlamamış olmasına rağmen bayağı insanlar orada fotoğraf çektiriyorlar” dedi.

“DİĞER ÖNEMLİ İSİMLERİNDE EDİRNE’DE YAPITLARI YAPILABİLİR”

Mimar Sinan gibi Edirne’de diğer iz bırakmış kişilerinde heykellerinin belli noktalara konulabileceğine değinen Sanış, “Mimar Sinan’ın Edirne’de birçok eseri var. Burada en bilineni Selimiye Cami. Selimiye Cami’nin önünde de çok büyük bir heykeli var. Belki insanlar bu konuda çok fazla bilgisi yoktur. Bizim çarşımızı da Mimar Sinan yapmıştır. Mimar Sinan’ın yaptığı çarşının tam önünde böyle bir heykeli olması bence çok anlamlıdır. Ve çarşının ne merkezi bir yerine konuldu.  Bu tarz heykellerin daha da çoğalmasını isteriz. Farklı olabilir. Tarihten günümüze gelirse, Fatih Sultan Mehmet, Edirne’de doğdu, onun bir heykeli var. Heykeltraşımız İlhan Koman’ın bir heykeli olabilir. Bunlar çoğaltılır, şehrin farklı noktalarına onların bırakmış olduğu eserlere, insanların turistlerin ziyaret ettiği yerlere bu tarz heykeller konulabilir. Bu zaten bütün dünyada pazarlanan ilgi gören, Türkiye’de de birçok şehir de olan, sırf bu heykelleri özel olduğu zaman insanlar buraları sırf heykelleri görmek içinde ziyaret ediyor”dedi

“ALİ PAŞA ÇARŞISI’NIN MİMARI SİNAN’DIR”

Ali Paşa Çarşısı’nın da Mimar Sinan’ın bir eseri olduğunu kaydeden Sanış, “Bizim çarşımızı Mimar Sinan yapmıştır. Kendi yapmış olduğu eserin önüne kondu heykel. Konuş yeri doğru, mantıklı. Herkes Edirne’ye geldiğinde Mimar Sinan’ın en büyük eserinin Selimiye olduğunu bilir. Zaten Selimiye’nin önünde de çok büyük bir eser var. İnsanlar çarşıya geldiğinde Ali Paşa Çarşısı’nı yapanın kim olduğunu bilmeleri açısından önemlidir. En azından Mimar Sinan’la karşılanmış olacaklardır”dedi.

“SOSYAL MEDYADA EDİRNE’NİN TANITILMASINDA İÇİN BU TARZ YAPITLAR ÇOK ÖNEMLİ”

Bu tür yapıtların sosyal medyada fotoğraf şeklinde paylaşılması şehrin dışarda ki tanıtımında büyük önem arz ettiğini söyleyen Sanış, “Şu anda sosyal medya çok fazla kullanılıyor. 12 yaşından 60-70 yaşında ki insana kadar sosyal medya kullanan birçok kesim var. Bunlar çok önemli şeyler. Bu hem Edirne’nin tanıtımına da faydası var. Herkesin kafasında Mimar Sinan var, herkes kendi kafasında ki hayale göre tasvir ediyor insanları. Heykel ona en yaklaşık olanı gösteriyor. Bugünkü kıyafetlerden yapılmış olması da bir anda o insanları tarihe de götürüyor. Tarİhte insanlar bu şekilde giyiniyordu, bu şekildeydi gibi farklılaşımlarda ortaya çıkıyor. Kırkpınar geliyor mesela, Kırkpınar da böyle yapılabilir. Baş kısımları boş bırakılıp, oraya insanlar kendi yüzlerinin fotoğraflarını çektirilecek maketler konulabilir. Bu çekim noktaları Edirne’ye bir katma değer sağlayacaktır. Bunun hiçbir şekilde bedeli yok, ücretsiz olması da herkes tarafından cazip geliyor. Çünkü insanlar fotoğraf çektirirken bir bedel ödemiyorlar. Bunlar şehrin farklı noktalarına mutlaka yapılması lazım, Avrupa’da da var, bunların en büyük örnekleri Eskişehir’in Porsuk Çayı’nın etrafında var. Avrupa’da en güzeli kanalizasyon kapağından çıkmış bir adamın kollarını dayadığı bir eser var. Bu tarz değişik şeylerde olabilir. Bunlar şehre daha farklı hava katacaktır” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.