DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20735960,99%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mimar Sinan sergiyle anıldı

Mimar Sinan sergiyle anıldı

ABONE OL
11 Nisan 2022 10:13
Mimar Sinan sergiyle anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Edirne Belediyesi iş birliğiyle vefatının 434.yılı sebebiyle Mimar Sinan, ustalık eseri Selimiye Camii önünde düzenlenen sergiyle anıldı. Selimiye Meydanı’nda açılan sergide eskiz ve fotoğraftan oluşan 50 eser yer aldı.

Mimar Sinan, vefatının 434’üncü yılında Edirne’de çeşitli etkinliklerle anılıyor. Etkinlikler kapsamında Selimiye Meydanın da TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Edirne Belediyesi iş birliğiyle Mimar Sinan Eserleri ve Eskiz Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. 50 eserin yer aldığı sergiye Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır ve Yaver Tetik, İdari Mahkemesi Bakanı Yüksel Arslan, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Cek Ergüden katılım gösterdi.

“434.YILINDA RAHMET VE SAYGIYLA ANIYORUZ”

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Cek Ergüden burada yaptığı konuşmada, 9 Nisan’ın Türk mimarlık tarihinde çok önemli yeri olan Mimar Sinan ve eserlerinin tanınması, korunması ve sürekliliğinin sağlanarak Mimar Sinan adının uzun yıllar daha anılmasını sağlamak amacıyla Mimar Sinan’ı anma günü olarak kutlanmakta olduğunu hatırlatarak, “Mimarlık tarihinin mihenk taşı olan Mimar Sinan’ı vefatının 434. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun” dedi.

“SİNAN’IN EN GÜZEL ESERİ EDİRNE SELİMİYE CAMİİ’DİR”

Mimar Sinan’ın Başmimarlığa kadar yükseliş sürecini anlatan ve Sinan’ın eserlerinden bahsederken ustalık eserim dediği Selimiye Cami’nin de altını çizen Ergüden, “ “Sinan’ın mimarbaşılığa getirilmeden evvel yaptığı üç eser dikkat çekicidir. Bunlar verdiği ilk eser olarak kabul edilen 1537-38 Halep’de Hüsreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesi’dir. Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, O’nun sanatının gelişmesini gösteren basamaklar gibidir. Bunların ilki, Şehzadebaşı Camii ve Külliyesidir. Külliyede ayrıca imaret, tabhane (mutfak), kervansaray ve bir sokak ile ayrılmış medrese bulunmaktadır. Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Yirmiyedi metre çapındaki büyük kubbe, zeminden itibaren kademelerle azar azar yükselen binanın üzerine gayet orantılı ve ahenkli bir şekilde oturtulmuştur. Sükunet ve asaleti ifade eden bu sade ve ahenkli görünüşü ile Süleymaniye Camii, olgunlaşmış bir mimariyi temsil etmektedir. Sekiz ayrı binadan meydana gelen Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Fatih’ten sonra şehrin ikinci üniversitesi olmuştur. Mimar Sinan’ın en güzel eseri, 85 yaşında yaptığı yapımı 5 yılı bulmuş olan Edirne Selimiye Camii’dir. Selimiye’nin kubbesi, Ayasofya kubbesinden daha yüksek ve derindir. 31,50 metre çapındaki kubbe, sekizgen şeklindeki gövde üzerine oturmuştur. Üç şerefeli ince minarelerine üç kişi aynı anda birbirini görmeden çıkabilmektedir. Sinan bu camiin ustalık eseri olduğunu ve bütün sanatını Selimiye’de gösterdiğini belirtmektedir” dedi.

“MİMAR SİNAN’IN 365 TESCİL EDİLMİŞ ESERİ VARDIR”

Yapacağı eserler öncesi çevreyi tanzim ederek kendisinin şehircilik uzmanı olduğunu da vurgulayan Cenk Ergüden “Mimar Sinan, gördüğü bütün eserleri büyük bir dikkatle incelemiş, fakat hiçbirini aynen taklit etmeyip, sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir. Eserlerindeki sütunlar, duvarlar ve diğer kısımlar taşıdıkları yüke mukavemet edebilecek miktardan daha kalın değildir. Kullandığı bütün mimari unsurlarda bu hesap dikkati çeker. Hesaplamadan hiçbir iş yapmadığı da açıktır. Ortak kanaat odur ki kendi dönemine ait koşullarda bilinen yapı tekniklerini, ulaşılabilen malzemeleri ve malzemenin kullanış şekillerini tatbik etmekte dönemini aşan ölçüde fevkalade başarılıdır. Mimar Sinan aynı zamanda bir şehircilik uzmanıdır. Yapacağı eserin, önce çevresini tanzim etmesi önemli bir husustur. Yer seçimleri konusunda da büyük başarı göstermiş ve eserlerini, çevresine en uygun tarzda yerleştirmiştir. Bilinen eserleri: 84 camii, 53 mescid, 57 medrese, 7 darülkurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 saray, 8 mahzen, 48 hamam olmak üzere 365 kadar olduğu tescil edilmiştir ve bununla beraber araştırmalar sürmektedir. Kendisinin Şaheserinin önünde bulunduğumuz bu noktada ortak değerimiz olan mimari deha Koca Sinan’ı tekrar saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.