DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048028-2,35%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Müftü Bozkurt’tan bayram namazına davet

Müftü Bozkurt’tan bayram namazına davet

ABONE OL
19 Temmuz 2021 11:56
Müftü Bozkurt’tan bayram namazına davet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Müftüsü Alettin Bozkurt, Edirne’de 6.30’da kılınacak olan bayram namazına gelecek olan vatandaşların pandemi kurallarına uymaları ve camilere kendi seccadesi ile gelmeleri çağrısında bulunarak, tüm Müslümanları camilere ailecek davet etti. Müftü Bozkurt ayrıca, kurbanda hali vakti yerinde olanların kurban kesmesi gerektiğinin altını çizerek bayramlaşmanın ve paylaşmanın önemine dikkat çekti.

“EDİRNE’DE BAYRAM NAMAZI 6 BUÇUKTA”

Çoluk çocuk tüm Müslüman aileleri bayram namazında en yakın camilere davet eden Edirne İl Müftüsü Alettin Bozkurt, “Allah nasip ederse Salı günü Kurban Bayramı’na ulaşmış bulunacağız. İslam’da iki bayram var, Ramazan ve Kurban Bayramı. Her iki bayramda kutsal dini görevlerdir. Dini günlerimizdir. Müslümanlar bu iki bayrama çok önem vermeleri gerekir. Kurban Bayramı’nın arifesindeyiz. Salı günü sabah Allah nasip ederse bayram namazına ulaşmış olacağız. Sabah saat 6 buçukta Edirne ili için namaza duracağız. Allah nasip ederse Selimiye Camii’de namazdan önce bir yarım saat sohbet yapılacak. Saat 6’da sohbete başlayacağız. 6 buçukta da bayram namazını kıldıracağız. Namazdan sonra hutbe okunacak. Diğer Cuma günlerinde hutbe namazdan öncedir. Ancak bayram namazlarında hutbeler namazdan sonra kılınır. Bayram namazları Hanefi mezhebine göre vacip bir namazdır. Hanbeli mezhebine göre Farz-ı Kifaye’dir. Maliki ve Şafi mezhebine göre sünneti Müekkede’dir. İstediği mezhep olsun Müslümanlar imkan dahilinde çoluk çocukla en yakın camiye gidip bayram namazımızı kılalım. Bayram günlerinde yapılan dualar Allah katında çok makbuldür. Peygamber Efendimiz döneminde bayram namazları caminin dışında geniş alan tespit ediliyordu. Kadın erkek çoluk çocuk o meydanda toplanıp tek yerde namaz kılınıyordu. Ancak günümüzde bu imkan olmayabilir” dedi.

“PANDEMİ TEDBİRLERİNE UYALIM, CAMİYE KENDİ SECCADEMİZ VE ÖRTÜMÜZLE GELELİM”

Bayram namazında sosyal mesafe ve sağlık koşullarını dile getirerek camiye geleceklere kendi seccadelerini getirmelerin konusunda seslenen Müftü Bozkurt, “Edirne’de 46 tane tarihi camilerimiz var. Tüm kardeşlerimizi Edirne’ye davet ediyoruz. Gelsinler, görsünler. Selimiye, Eski Cami ve Üç Şerefeli Camilerin Türkiye’de eşi benzeri olmayan camilerdir. Şu anda pandemi dönemindeyiz. Her namazda olduğu gibi bayram namazında da pandemi kurallarına dikkat etmemiz gerekir. Yine en az mesafe 1 metre aralıklı, sosyal mesafeye dikkat edilecek, gelen kardeşlerimiz imkan dahilinde seccadeleri ile birlikte gelsinler. Maskeyi takarak gelsinler. Maske unutanlarda din görevlilerimiz cami girişinde onlara maske verecekler. Edirne’de bayramlaşmada Valiliğimizin düzenlemiş olduğu bayramlaşmada saat 7’de namaz sonrası cami içinde inşallah resmi bayramlaşmamızı da icra edeceğiz. Vatandaşlarımız camiye gelirken girişte örtü bulunduruyoruz ama gelenler örtüleri, seccadeleri pandemide yanlarında getirirlerse, başkasının kullandığı seccade ve örtüleri kullanmamış olurlar” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZIN KURBAN BAĞIŞLARINI BEKLİYORUZ”

Kurban kesmenin önemini söylerken, kurban bağışı konusunda detaylara yer vererek çağrıda bulunan Müftü Bozkurt “Peygamber Efendimiz (s.a.v) kurban bayramında en hayırlı amel Allah için kesilen kurbandır diyor. Allah resulü olan Peygamber Efendimiz her yıl iki kurban kestirmiş. Hatta kendi eliyle kesmiş. Bundan dolayı kurban kesmek maddi durumu iyi olanlara vaciptir. Her erkek ve kadına kurban bayramının birinci, ikinci günü ve üçüncü günü kesmeleri gerekiyor. Eğer kadın çalışıyor, maaşı var kendi geliri varsa hem kocasına hem kendisine vacip. Ama eğer maaşı, özel geliri yoksa eşinin kendi yerine ve çoluk çocuk yerine bir kurban kesmesi yeterlidir. Diyanet İşleri Başkanlığı’mız yaklaşık 30 yıldır Kurban bağışı almaktadır. Geçen sen 149 ülkede et dağıttık. Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı gözetiminde dünyanın birçok yerine arkadaşlar gönüllü olarak gittiler. Yapılan bağışları o arkadaşlara gönderiyoruz. Geçen sene 500 binden fazla kurban bağışı aldık. Dünyanın birçok yerinde kesildi. Yine Türkiye’nin bir çok il ve ilçelerinde kurban kesiliyor. Bu sene yurtdışı kurban 925 lira. Yurt içi bin 125 lira. Kardeşlerimiz bize ya da herhangi bir camide imama müracaat ettiği takdirde kurban bağışı yapmak için makbuzu kendilerine verilecek şekilde bağışları yapabilirler. Geçen sene Afrika ülkelerinde kurban eti dağıtılırken Müslüman köyüne dağıtıyorlar. Hristiyan köyü fakir onlara da verebilir misiniz talebi üzerine görevlilerimiz seve seve yapıyor. Kurban eti Müslümana da gayri Müslimlere de verilebilir. Görevlilerimiz 60 haneli Hristiyan köyüne kurban eti dağıttı. O köy sakinleri de biz Müslüman değiliz niye dağıttınız deyince, görevlilerimiz ‘bu İslam’ın emridir, muhtaç olan kim olursa olsun onun dinine, rengine, diline bakmaksızın herkese yardım etmekle görevliyiz’ dediğinde o köy ileri gelenleri madem ki İslam dini bu kadar ayrım yapmadan insanlara değer veriyor diyerek köyün tamamı İslam’a geçiyor. Göndereceğimiz bağışla birçok insan İslam’a girmeye vesile olunur. Hem de oradaki kurbandan kurbana et gören kardeşlerimizin karnı doyar. Bu çağrılarımızdan sonra bütün Edirneli kardeşlerimizin ve tüm İslam Alemi’nin bayramını kutluyorum, Yüce Rabbim tüm İslam Alemi’nin kaynaşmasına vesile olsun” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.