DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20814571,48%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mustafa Kemal Atatürk’ün Askeri İdadisinden mezuniyetinin 122. Yıldönümü

Mustafa Kemal Atatürk’ün Askeri İdadisinden mezuniyetinin 122. Yıldönümü

ABONE OL
15 Mart 2021 13:47
Mustafa Kemal Atatürk’ün Askeri İdadisinden mezuniyetinin 122. Yıldönümü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

avrupaninsesi.com’da yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastır Askeri İdadisi’nden mezuniyetinin 122’inci yıldönümü münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği ve Askeri Ataşeliği, Manastır Şehir Müzesinde tören düzenledi.

Törene, T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Savunma Bakan Yardımcısı Başkim Hasani, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Azim Nuredin, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Kuzey Makedonya’ya gelen heyet başkanı Tuğgeneral Mustafa Er, Manastır Belediye Başkanı Nataşa Petkovska, siyasi parti liderleri, diplomatlar, askeri ataşeler ve diğer davetliler katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda konuşan T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Manastır’ın dost ve kardeş ülkeler Makedonya ile Türkiye’nin ortak tarihinde müstesna bir yere sahip olduğunu söyledi.

Büyükelçi Sekizkök, “Atatürk’ün eğitim gördüğü, atmosferini soluduğu ve dünya görüşünün şekillenmesinde büyük etkisinin bulunduğu Manastır ruhunu canlı tutmak ve ecdadımızın aziz hatırasını yaşatmak bizler için büyük bir onurdur” dedi.

Manastır’da aldığı eğitimle cepheden cepheye koşan Atatürk’ün eşsiz bir mücadele verdiğine dikkat çeken Büyükelçi Sekizkök, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün, Makedonya Türk toplumu ve buradaki gençlerimiz için ilham kaynağı olmayı sürdüreceğine dair olan inancım tamdır. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi, saygı, sevgi ve minnetle yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, stratejik ortağımız olarak bize hep yardımcı oluyor”

Kuzey Makedonya ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Azim Nuredin, Atatürk gibi vizyoner bir liderin mezuniyetinin yıldönümü törenine katılmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik, özgürlük ve demokrasinin direği olduğunu belirten Nuredin, “Onun hayatı ve eseri, kardeş halklarımızla dost ülkelerimiz arasındaki dostluk gibi sonsuza kadar yaşayacaktır” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilere değinen Nuredin, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetini her zaman stratejik bir müttefik ve büyük bir dost olarak görmüştür. Benzer değerleri paylaştığımız, ortak ve müreffeh bir gelecek için çabaladığımız bir ülke olarak, özellikle şimdi de NATO üyesi olarak bu işbirliğini daha da derinleştirme fırsatına sahibiz. Kuzey Makedonya ordusunun bir mensubu olarak savunma alanında mükemmel bir işbirliği kurduğumuzu vurgulamak isterim. Stratejik ortağımız olarak Türkiye Cumhuriyeti, ordumuza askeri teçhizat ve eğitimle sürekli yardımda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Nuredin, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Kuzey Makedonya’ya gelen heyet başkanı Tuğgeneral Mustafa Er, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında gücünü ortak tarih ve kültürden alan karşılıklı bir güvene dayanan işbirliği olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin artarak devam ettiğine dikkat çeken Er, “Türkiye, Balkanlarda yakın bir dost ve güvenli bir işbirliği ortağı olarak gördüğü Kuzey Makedonya’yı anayasal ismi ve ulusal kimliğiyle tanıyan, Üsküp’te Büyükelçilik açan ilk devlettir” dedi.

Er, “Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ idealinde olduğu gibi, Türk-Makedon dostluğu sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Gönül coğrafyamız’ olarak ifade ettiği bu bölgedeki barış ve istikrara önemli katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda başta FETÖ olmak üzere küresel terör örgütleriyle mücadelede ortak hareket etmenin önemine bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Makedonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Manastır’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Er, “Osmanlı Devletinin batıya açılan kapılarından biri olma özelliğini taşıyan Manastır şehri, Mustafa Kemal’in kişiliğinin oluşmasında da çok önemli bir yere sahip olmuştur” ifadelerini kullandı.

Harbiyeliler adına okunan şiirin ardından Atatürk’ün Anı Odası gezildi ve toplu fotoğraf çekimiyle tören sona erdi.

Manastır Askeri İdadisi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1896-99 yılları arasında eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi, bugün şehir müzesi olarak hizmet veriyor. Binanın bünyesinde Atatürk Anı Odası da bulunuyor.

” TİKA, 2013 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Osmanlı Askeri İdadisi binası ve Atatürk Anı Odasının tadilatını gerçekleştirmişti.”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr.Mahmut Çevik bugün Manastır’da yapılan tören ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 2013 yılında TİKA tarafından restorasyonu yapılan Makedonya-Manastır Askerî İdadisi, Şehir Müzesi ve Anı Odası bugün gerçekleştirilen törenlerle Gâzi Mustafa Kemal Atatürk’ün mezuniyetinin 122. yıl dönümüne şahitlik etti”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.