DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20843651,66%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nevruz ateşi yandı    

Nevruz ateşi yandı    

Doğanın uyanışı olarak kabul edilen Nevruz, Trakya Üniversitesi’nde şenlik havasında kutlandı. Halayların çekildiği Nevruz kutlamalarında Ergenekon Destanının simgesi olan örste çekiçle demir dövüldü.

ABONE OL
22 Mart 2024 10:42
Nevruz ateşi yandı    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toprak ananın uzun bir sessizliğin ardından canlandığı, yeşilin her tonunun sayısız renkteki çiçekle buluştuğu baharın müjdecisi Nevruz, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın organizasyonunda Bolcaana Yemekhanesi önünde bayram havasında kutlandı.

Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, rektör yardımcıları, akademisyenler, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan Nevruz etkinliği, Rektör Tabakoğlu ve üniversite akademisyenlerinin dev ‘sağlık, sıhhat afiyet olsun’ diyerek ateşi yakmasıyla başladı.

Nevruz ateşinin yakmasıyla Rektör Tabakoğlu ilk atlayışı gerçekleştirirken, hemen arkasından akademisyen ve öğretim görevlileri ve öğrenciler baharın gelişini kutlama etkinliğinde ateşin üstünden atladı. Halk oyunları ekibinin de gösterisi ile devam eden etkinlikte, Rektör Tabakoğlu, öğrenciler ve akademisyenler demir dövdü, yumurta tokuşturdu.

“TÜRK MİLLETİ YENİDEN AYAĞA KALKIYOR”

Nevruz etkinliğinde konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Osmanlı İmparatorluğu’nda son 200 yılı, 1800’lerden itibaren bir zayıflama, işgal dönemi yaşamıştır. Türk milletinin daha önce de yaşadığı, tarihten silinmek istediği sahnelere bu topraklar sahne olmuştur. Özellikle İzmir’de işgal görmüş, Balkanlardan, Anadolu’dan sürülmek istenmiş, katliamlara uğramış bu aziz Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde Anadolu Ergenekonu’nda iftirada çekilmiştir. Ama şimdi 100. yılımızdayız Cumhuriyetimizin. Nüfusumuz elhamdülillah 10 milyon oldu, 20 milyon oldu derken, yeryüzünde belki 100 milyona yakın Türk nüfusuyla belki de en kalabalık zamanımızı yaşıyoruz. Ve elhamdülillah Türk milleti tekrar ayağa kalkıyor. İkinci yüzyıla hazırlanıyor. İşte bu kuru dalda açan çiçekler, o aziz Türk milletinin tekrar yeniden doğuşuna sanki bir işaret gibi, bu kutlu yürüyüşün tekrar başlayacağına bir güzel nişane gibi karşımızda duruyorlar” dedi.

“TÜRK MİLLETİ BİR UMUTTUR BUNU NEVRUZ GÜNÜNDR TEKRAR HATIRLIYORUZ”

Rektör Tabakoğlu, “Dünya biz tarih sahnesinden çekildiğimizden sonra çok acı günler yaşadı. Emperyalist devletler Afrika’da, en son Afganistan’da, Suriye’de, Irak’ta ve Gazze’de, gözümüzün önünde insanların, çocukların üzerine ateşler atan, aç susuz bırakan bir garip medeniyeti maalesef yaşamak zorundalar. Güçlünün haklı olduğu bir medeniyeti yaşamak zorundalar. Ama haklının güçlü olduğu, eski gücümüzden güç katan yeni bir medeniyete çok ihtiyaç var. Kimse yok mu diye bağıran o yıkıntılar altında Gazze’lilerin, Iraklıların, Suriyelilerin, Libya’ların ve mazluma uğramış pek çok milletin kimse yok mu diye bağırdığında işte biz varız diyebilecek yine ayağa kalkmış zalime dur diyecek bir güçlü Türk milletine büyük ihtiyaç vardır. İnşallah bunun ayak sesleri geliyor, inşallah sizlerle sevgili öğrencilerimiz, sizlerin eliyle bu büyük Türk yürüyüşü başlasın, bu büyük medeniyet tekrar inşa olsun ve insanlığa bir nebze çare olsun, bir nebze kurtuluş olsun diye umut ediyoruz. Türkiye, Türk milleti bir umuttur. Biz bu Nevruz gününde bunu tekrar hatırlıyoruz ve bu büyük amaç üzerine tekrar bir araya geliyoruz. Kutlu. Günümüz kutlu olsun, bu büyük yürüyüşümüz kutlu olsun. Bugün Hz. Ali’mizin doğum günü, o da kutlu olsun. Zalimlere korkulu rüya olsun. Herkesin Nevruz günü kutlu olsun” diye konuştu.

“BİR MİLLETİN YENİDEN DOĞDUĞU GÜN”

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Armağan Altay da “Bilindiği üzere kökeni itibariyle yeni gün anlamı taşıyan Nevruz sözcüğü Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan Türk Coğrafyasında 21 Mart Günü sevinç ve coşkuyla kutlanan bahar bayramının adıdır. Türk dünyasında bu bayram ayrı bir önem arz etmektedir. Aynı zamanda tarihi bir başlangıç anına, milada, demir dağı döverek Ergenekon’dan çıkışa işaret eder. Bir milletin yeniden doğduğu gün olarak idrak edilir. 100.yılı kutladığımız Cumhuriyetin baharsız kalmamasını temenni ediyor nice Nevruzlara erişmeyi diliyorum” şeklinde ifade etti.

Konuşmalar ardından program, etkinliklerle birlikte sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.