DOLAR 32,3787 0.16%
EURO 34,9637 -0.34%
ALTIN 2.324,200,22
BIST 9.086,790,08%
BITCOIN 2259752-0,63%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nöbettepe Dergisi’nin, 1. yılı kutlandı

Nöbettepe Dergisi’nin, 1. yılı kutlandı

ABONE OL
30 Ocak 2020 15:46
Nöbettepe Dergisi’nin, 1. yılı kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Filibe kentinde çıkan Nöbettepe/Nebettepe Dergisi’nin yayına başlamasının 1. yıldönümü münasebetiyle Kırcaali’deki Ömer Lütfi Türk Kültür Derneği salonunda kutlama programı düzenlendi.

Programa katılan konuklar arasında T.C. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Gülcan Ökçün, Kirkovo (Kızılağaç) Belediye Başkanı Şinasi Süleyman, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Veselina Tihomirova, Momçilgrad (Mestanlı) Belediye Genel Sekreteri Bahattin Ahmedov, Kırcaali Haber Gazetesi’nin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Müzekki Ahmet, Ardino Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Karabaşev, Kırcaali Tiyatro ve Müzik Merkezi Müdür Yardımcısı ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali Kadın Kolları Başkanı Sabiha Mestan, HÖH Kirkovo İlçe Başkanı Dr. Ercan Fırıncı ve başka davetliler yer aldılar. Bölgede kültür, sanat ve edebiyat camiasının temsilcileri etkinliğe büyük ilgi gösterdi.

Salı akşamı Filibe’de de kutlama programı düzenlediklerini bildiren Derginin genel koordinatörü Şenar Bahar, derginin yayın kurulunda Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, derginin genel yayın yönetmeni ve aynı zamanda Türk-Bulgar Edebiyat Kulübü Başkanı Kadriye Cesur, Yazı İşleri Müdürü Dr. Aziz Nazmi Şakir-Taş gibi aslen Kırcaalili olan birçok ismin yer aldığını belirtti.

Türk-Bulgar Edebiyat Kulübü’nün 2013 yılında faaliyete başladığını, fakat sivil toplum kuruluşu olarak 2018’de kaydını yaptırdıklarını kaydeden Şenar Bahar, Aralık 2018’de yayın hayatına başlayan derginin birinci sayısı çıktığında Kırcaali’den çok büyük destek geldiğini belirterek, destek veren herkese içten teşekkürlerini sundu. Her biri çiçek gönderen Kırcaali ili belediye başkanlarına abone olarak dergiyi destekledikleri için özel olarak teşekkür eden derginin genel koordinatörü bu desteğin devam etmesini beklediklerini belirtti.

Derginin genel yayın yönetmeni Kadriye Cesur, “Bizim uzun yıllardır Bulgaristan Türk kültürünü, sanatını, edebiyatını yansıtacak bir platformumuz, bir tribünümüz yoktu Kırcaali Haber gazetesi dışında, bunun için de elbette Müzekki Ahmet çok emek verdi, çok çalıştı. Bu boşluğu doldurma görevini üstlenen dergimizin 6.sayısına ulaşmamızdan dolayı mutluyuz. Her sayı 100 ile 120 sayfa arasında bir hacme sahip olup her iki dilde çıkan dergi, ancak Bulgaristan Türklerinin edebiyatı ve sanatına yönelik çeşitli edebiyat türlerinde ortaya konulan ürünlere ev sahipliği yapıyor. Ben ve Yayın Kurulu, dergide yer verilen Bulgarca ve Türkçe metinler arasında dergeyi korumak için çok çabalıyoruz. Bu dengeyi korumak hiç de kolay değil. Metin türlerine çok dikkat ediyoruz, gazete, edebiyat ve şiir türlerini kapsamaya çalışıyoruz. Bir Usta-Bir Çırak Köşesi bizi çok sevindiriyor. İki dilli bir dergi olduğu için iki dilli bir Yayın Kurulu olması gerekiyordu, biz onu sağladık” diye kaydetti. Kadirye Cesur, ”Üniversite kürsüleri dışında Türkçe bir araştırma, ödev, diploma tezi yazmayı ya da bunları Türkçe okuyan kişilere ulaştırma şansımız yok iken ortaya çıkan bir dergiden söz ediyoruz. Bu bağlamda, ülkenin eğitim dili Bulgarca olduğundan dolayı Bulgaristan Türk kültürü hakkında Bulgarca yazılan eserler okur nezdinde bir kat daha önem arz etmeye başlıyorlar. Dolayısıyla bu dergi çok önemli, bu derginin korunması çok önemli. Dolayısıyla hep beraber olmamız her şeyden evvel önemli. Geçen yıl daha çok edebiyata odaklandık, bu yıl daha çok müziğe, folklor gruplarımıza, resim sanatına, Bulgaristan Türklerinin heykel sanatına, halk oyunlarına ve benzeri yan dallara da ayrıca yer vermeyi amaçlıyoruz” dedi ve dergi ile ilgili önerilere açık olduğunu ve eleştirilere önem verdiğini belirtti.

Orhan Pamuk hakkında kitabı olan derginin Yayın Kurulu Üyesi Prof. Dr. Evdokiya Borisova yaptığı konuşmada bu zor zamanlarda süreli yayın çıkarmayı bir kahramanlık olarak nitelendirdi. Son zamanlarda Bulgarca çıkan Kültür Gazetesi gibi süreli yayınların basılı versiyonu durdurulup elektronik versiyonu yayınlanmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Borisova, Tekstil Dergisi gibi yeni süreli yayınların da çıkmaya başladığını belirtti. Derginin ikinci kısmında yer verilen Bulgar yaratıcılar arasında Alek Popov, Georgi Gospodinov, Kristin Dimitrova, Petır Çuhov, Emil Andreev gibi Avrupa’da ve dünyaca ünlü isimlerin yer aldığını belirtti. Derginin ilk defa yayınlanan eserlere de yer verdiğine işaret eden Prof. Dr. Borisova, derginin ülkemizin Bulgarca ve Türkçe edebiyat yaşamında bir faktör haline geldiğine dikkat çekti. Dergi olarak iki üç dilde eser veren gençlere önem verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Borisova, edebi yeteneklere sahip gençlereri de keşfettiklerini söyledi. Bulgarca ve Türkçe yazan yarcatıcıların dergide aslında hepsinin birbirinin aynası olduğunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Borisova, ”Nöbettepe Dergisi’nin Filibe’deki Nebettepe gibi Bulgaristan’ın edebiyat hayatında çok önemli bir yere sahip olmasının özgüvenine sahibiz” dedi.

Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Gülcan Ökçün konuşmasında “Dün başlayan ve adeta bir şölen haline gelen Nöbettepe/Nebettepe Dergisi’nin 1.yıl kutlamalarına burada, özellikle arzu ettiğimiz Kırcaali’de devam ediyoruz. Ben göreve yeni başladığım için bu derginin başlangıç çalışmalarında verilen emeğin, o sancılı dönemlerin ki hiç kolay olmadığını düşünüyorum, şahit olamadım, ama şu şansa sahibim bu derginin meyvelerinin nasıl toplandığını, o başarının ortaya nasıl çıktığını görme fırsatı buldum, şahit oldum. Sayfalarını karıştırdıkça ne kadar isabetli, ne kadar güzel birşey yapıldığını kendim de müşahede ettim. İki dilli iki kültürü yansıtan, sanatın her dalıyla edebiyattan başlayarak bütün diğer dallarına da değinerek dokunan, aynı zamanda çok ünlü isimlerle yeni edebiyata, sanata adım atan insanları bir araya getirip onlara cesaret veren, bir imzası olan dergi haline geldiğini görmek mutluluk verici. Benim temennim, bir yılda bunların hepsi elde edildiyse bundan sonrası için ne kadar daha büyük, daha güçlü adımlarla bu derginin nerelere gelebileceğini tahmin edebiliyorum ve dileğim de bu yönde. Başarısının devamını diliyorum ve Başkonsolosluğumuzun da bu konuda her zaman desteğe hazır olduğunu ve derginin daha da gelişmesi için emek vermeye hazır olduğunu da ifade etmek istiyorum” diye belirtti.

Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Veselina Tihomirova, Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis adına derginin yayına başlamasının 1. yıldönümü münasebetiyle tüm ekibini tebrik ederek, derginin nice nice sayılara ulaşmasını temenni etti.

Ardino Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Karabaşev, dergi hakkında, ”Çok yüksek çıtayla yola çıkıyor. Buna yüksek edebiyat da diyebiliriz. Öyle bir yüksek edebiyat ki okur kitlesinden kopmayan yüksek edebiyat. Bunun böyle devam etmesini gönülden diliyorum” dedi.

Karabaşev, aynı zamanda Belediye Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı olan Ardino Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Mümünhocov adına derginin ekibini Ardino’da etkinliğe davet etti.

Programda Filibe’deki Müzik, Dans ve Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gören aslen Kırcaalili olan bariton ses sanatçısı Alper Ünlütürk’ün, Ezgi Çelik’in kemanı eşliğinde popüler Türkçe şarkı ve türkü söylediği bir konser sunuldu.

Konsere popüler Bulgar türküsü ‘Hubava Si Moya Goro’ ile son verildi. Genç yetenekler, sergilediği performansıyla herkesin beğenisini topladı.

Programın sonunda katılımcılara tercih ettikleri dergi sayıları hediye edildi.

(http://kircaalihaber.com/)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.