DOLAR 47,1901 0.13%
EURO 54,0262 -0.07%
ALTIN 6.093,031,19
BIST 13.981,05-1,90%
BITCOIN 30523161.34501%
Edirne
27°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Özelde görev yapan hekimlere “Yeşil Pasaport” teklifi

Özelde görev yapan hekimlere “Yeşil Pasaport” teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, özel sektörde 15 yıl çalışan hekimler ve diş hekimlerine yeşil pasaport hakkı verilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

ABONE OL
10 Nisan 2026 15:01
Özelde görev yapan hekimlere “Yeşil Pasaport” teklifi
User - Özelde görev yapan hekimlere “Yeşil Pasaport” teklifi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, özel sektörde 15 yıl çalışan hekimler ve diş hekimlerine yeşil pasaport hakkı verilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirse, özel sektörde 15 yıl görev yapan hekimler ve diş hekimleri yeşil pasaport hakkına kavuşacak.

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, sunduğu kanun teklifinde, hekimlik ve diş hekimliği mesleklerinin icra edildikleri kurumun mülkiyet yapısından bağımsız olarak özü itibarıyla doğrudan kamu hizmeti niteliği taşıyan ve toplum sağlığını korumayı amaçlayan kutsal görevler olduğuna dikkat çekti. Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereği, vatandaşlarımızın sağlık hakkına erişimini sağlayan her bir sağlık çalışanı, devletin sağlık sisteminin temel taşıyıcısı konumundadır. Ancak mevcut yasal düzenlemelerde, kamu sektöründe çalışan hekimlerimiz belirli bir kıdeme ulaştıklarında hususi damgalı pasaport hakkından yararlanabilirken, meslek hayatının tamamını veya büyük bir kısmını özel sağlık kuruluşlarında geçiren hekim ve diş hekimlerimizin bu haktan mahrum bırakılması ciddi bir eşitsizlik yaratmaktadır.

Bir hekimin özel hastanede, tıp merkezinde veya muayenehanesinde şifa dağıtıyor olması, onun topluma sunduğu katkının değerini eksiltmediği gibi devletin bu emeğe olan vefa borcunu da ortadan kaldırmaz.

Tıp biliminin dinamik yapısı, hekimlerimizin dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve yeni tedavi yöntemlerini yerinde takip etmelerini, uluslararası kongre ve sempozyumlara katılarak ülkemizi temsil etmelerini zorunlu kılmaktadır. Hususi damgalı pasaport, bu bilimsel köprülerin kurulması noktasında karşılaşılan bürokratik engellerin ve vize süreçlerinin aşılması için lüks değil, mesleki bir ihtiyaçtır.

Özellikle sağlıkta şiddetin tırmandığı ve yetişmiş insan kaynağımızın yurtdışına yöneldiği bu kritik dönemde, devletin tecrübeli hekimlerine sahip çıktığını hissettirmesi, mesleki motivasyonu ve aidiyet duygusunu güçlendirecektir.

Bu kanun teklifi ile 15 yılını insan sağlığına adamış, belirli disiplin şartlarını taşıyan tüm hekim ve diş hekimlerimizin uğradığı hak kaybının giderilmesi, seyahat özgürlüklerinin önündeki engellerin kaldırılması ve ‘sağlıkta ayrımcılık olmaz’ ilkesinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.  Sağlık hizmeti bir bütündür ve bu hizmeti onuruyla yürüten her bir nefer, devletin sunduğu imkânlardan adil bir şekilde yararlanmayı hak etmektedir.”

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP