DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2057296-0,87%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Parfüm de lüks oldu

Parfüm de lüks oldu

ABONE OL
28 Temmuz 2023 10:28
Parfüm de lüks oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döviz kurunun yükselişi parfümleri de etkiledi. Birçok vatandaşın dışarı çıkarken kullandığı doldurma parfümler 2023 yılının başından bu yana 70 liralık artış gördü. Doldurma parfümde en ufak boyut 55 cc bir parfümün 230 TL satılması tepkilere neden olurken, parfüm firmalarının ambalaj, hammadde, jelatin, şişe, kargo, çalışanların maliyetleri gibi giderler sebebiyle ürünlere zorunlu zam yaptığı belirtildi.

Fiyat yükselişi sonrası vatandaşların tepkileriyle karşılaştıklarını söyleyen parfüm mağaza işletmecisi Devral Keser, “2023’ün başında 50 cc’lik parfüm 160 TL’ydi. Döviz yüzünden zam yapılmak zorunda kalındı ve 230 TL oldu. Bu zam sadece esans üstünden değil. Parfüm şişesi, kutu, ambalaj, kargo ücreti, çalışanlar, sigortalar,  kira, hepsi işin içerisinde. Çünkü aşağı yukarı hepsi birlikte zam yapıyor. Firma da buna kayıtsız kalamıyor” şeklinde dile getirdi.

“PARFÜM ŞİŞESİ, KUTU, AMBALAJ, KARGO, DÜKKAN KİRASI, ÇALIŞANLARIN MAAŞI HEPSİ ZAMLANINCA FİRMADA ZAM İÇİN ÇARESİZ KALIYOR”

Parfüm işletmecisi Keser, “2023’ün başından beri 2 kere zam gördük. Bunlar da zaten döviz kuruyla alakalı. Çünkü markanın aldığı ham maddelerin çoğunluğu Euro üzerinden, en kötü durumda dolar üzerinden alınıyor. Buna göre tabii eskisi gibi anlaşma yapılmıyor, bildiğim kadarıyla. Mesela daha önce yıllık anlaşmalar yapıyorduk, o yıl bazında gidiyordu. Ama şimdi ham maddeyi gönderenlerin konunun farkında olduklarını düşünüyorum. O yüzden ne zaman ham maddeyi aldığımız yere fiyat oynarsa Euro üzerinden. Bize de hemen fiyatlarda bir ay içerisinde mecburi zamlanıyor. Yani 2023’e göre 2 kere zam gördük. 2023’ün başında 160 TL’ydi. 50 cc’lik Şu an 230 TL.  2023’ün başından itibaren 160’tı. Daha sonra 190 TL oldu. Yani o fiyatta karar kılınmıştı. Ama tabii döviz yüzünden tekrar ikinci bir zam yapılmak zorunda kalındı ve 230 TL oldu. Ki zaten bu sadece esans olarak değil, parfüm şişesi, kutu, ambalaj, hatta kargo ücreti, çalışanların maaşı, sigortalar, kira, hepsi işin içerisinde çünkü aşağı yukarı hepsi birlikte zam yapıyor. Firma da buna kayıtsız kalamıyor. Çünkü senin ürettiğin belli ama giderler çoğalınca mecburen zam yapmak zorunda kalıyor” dedi.

“VATANDAŞ ALABİLSİN DİYE İNDİRİMLİ KAMPANYA UYGULUYOR FİRMAMIZ”

Sürümden kazanmak ve vatandaşların parfümden uzaklaşmaması için kampanyalar uygulandığını söyleyen Keser, “Kampanya yapıyoruz.  İndirim kampanyası var. İkinci parfüm indirimli. Burada bir sürümden kazanma politikası gibi düşünülüyor. Çoğu üründe yapıyoruz ikili ürün kampanyası. Bir de belli bir tutarın üzerinde 450 üzerinde hediye kampanyası da yaptık. Body Sprey, duş jelleri gibi hediyeler de veriyoruz” dedi.

“BULGAR DÖVİZİN DÜŞMEYECEĞİNİ BİLDİĞİ İÇİN ŞU AN TATİLDE, OKUL SEZONUNU BEKLİYORUZ”

Mevsim yüzünden benim bildiğim kadarıyla şu anda Bulgar ve Yunan hemen hemen hiç yok gibi. Bir de tabii tatil sezonu olduğu içindir muhtemelen. Geçen sene çok fahiş bir şekilde yükseldiği için şu an piyasa. Bir de tabii ki onların kendi paraları, levada yükseldi, Euro da yükseldi. Geçen yaz dönemindeyken bile müşteri vardı. Yani Bulgar müşteri, Yunan müşteri vardı. Özellikle Bulgar çoktu. Ama şimdi bu yaz alıştılar galiba. Nasılsa bu döviz hep böyle gidecek. Bir düşüş olmayacak diye. Şu an rahatlar, tatil beldelerindeler muhtemelen. Okul sezonu açıldığında yine piyasanın hareketlenmesini bekliyoruz. Şu anda yaz sezonu biz buna ölü sezon gibi bakıyoruz. Söz konusu çoğu esnaf dahil zaten. Yine Bulgarlar geliyor tabi. Onlar günübirlikçiler gibi düşünülebilir. Ama eskisi gibi gelmiyor” dedi.

“YİNE Mİ ZAM GELDİ, BİR PARFÜM BU KADAR OLUR MU TEPKİLERİ VAR”

Parfüm fiyatlarındaki yükseliş sonrası vatandaşların tepki gösterdiğini, ancak onlarında döviz sebebiyle her şeye zam geldiğinin farkında olduğunu kaydeden Keser, “Yerli vatandaş tabii buna ben de dahil sadece parfüm bazında değil, ben de çoğu rakamlara tepki gösteriyorum. Ama tabii kendimce tepki gösteriyorum. Hepsinde benzer durumlar oluyor. ‘Yine mi zam geldi. Bu fiyatlar ne, bir parfüm bu kadar olur mu’ gibi tabii tepkilerle karşılaşıyoruz. Biz tabii bunu mantıklı olarak olacak şekilde anlatıyoruz ama her şey yükseldiği için tabii insanların sabır ayarı herhalde şu anda düşmüş bir durumda. Ne desen herkes kendi tarafında haklı. Yani bir karşı argüman herkesin dövize bakmasını anlayışla karşılayabiliyoruz. Çünkü durum o. Yani ülkede yerli ham madde yok. Yerli ham madde dışında şişe bile yok. Yani bir parfüm şişesini bile herkes dışarıdan getiriyor. Hiçbir parfümün şu an Türkiye’den aldığını ben sanmıyorum. Zaten üretim de yok. Alkol üretimi, esans üretimi, hani o alkol kozmetik alkol diye geçiyor. Kokusu sıfır koku olması lazım. Normal bilinen alkoller gibi değil. Bu bir de yüksekse şimdi tüm kozmetik piyasası mecburen dışa dönük ürün alımı yapıyor. Bu da piyasayı etkiliyor dolaylı olarak” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.