DOLAR 32,3885 -0.11%
EURO 34,6076 -0.58%
ALTIN 2.390,86-1,80
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1952763-4,01%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Perakende yasası mutlaka çıkmalı”

“Perakende yasası mutlaka çıkmalı”

ABONE OL
11 Ekim 2021 11:27
“Perakende yasası mutlaka çıkmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini söyledi.

Zincir marketlerin fahiş fiyat uygulamasının merkezden bir düğmeye basarak gerçekleştiğini öne süren Cingöz, gıda ürünü satmak için açılan zincir marketlerin diğer esnafların sektörlerine de el attığını dile getirerek Perakende Yasası’nı işaret etti.

Büyük marketlerde gramaj hilesi konusunda vatandaşın bir şey yapamayacağını belirten Cingöz, bu konuda belediye ve İl Ticaret Müdürlüğü’ne büyük görev düştüğünü ifade etti.

“HER ŞEYİ ZİNCİR MARKET SATARSA BU ESNAF NE YİYECEK?”

Fahiş fiyatlar konusunda ve gıda haricinde birçok esnafında ürünlerini satarak rekabeti bozan zincir marketler için yeni perakende yasasının acilen devreye sokulması gerektiğini vurgulayan Cingöz, “Perakende yasası mutlaka çıkmalı. Sayın Genel Başkanımızın söylediği zincir marketlerin merkezden düğmeye basıp diğer marketlerdeki fiyatları değiştirdiği doğrudur. Sadece bunların ayarlaması değil. Fiyatlar durduğu yerde durmuyor. Zincir marketlerin yaptığı doğru değil. Serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar kendi kendine yükseliyor. Zincir marketlerdeki insanlar elektrik, doğalgaz tüketmiyor mu? Kira ödemiyor mu? Tarım girdileri bir yılda yüzde 140, yüzde 170’e kadar artan ürünler var. Yarın çiftçi yetiştirmediği, dışarıdan ithal geldiği zaman bugünkü fiyatları acaba yiyebilecek miyiz? Tabiki zincir marketlere düzenleme getirilmeli. Kaldı ki zincir marketlerde bir insanın neye ihtiyacı varsa hepsi satılıyor. Zincir marketler gıda ürünleri satmak için açıldı. Ama şimdi çocuk oyuncağına kadar her şeyi satıyorlar. Peki her şeyi zincir marketler satılırsa bu işi yapan esnaf ne yiyecek? Tabiki bir düzenleme gelmesi lazım. Onunla ilgili bir çalışma vardı. Meclis açıldı bu yasanın gelmesinin bekliyoruz. Bunu meclise hükümet getirmesi lazım. Yeterli çoğunluğu var geçiriyor. Ama muhalefetin vermiş olduğu önergeler hepsi reddediliyor”dedi.

“GRAMAJ HİLESİNDE İL TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ VE BELEDİYELERE GÖREV DÜŞÜYOR”

Piyasada zincir marketler ve büyük marketlerin gramaj hilesi yaptığı iddialarının Ticaret İl Müdürlüğü ve belediyeler tarafından çözüleceğini, vatandaşın gramaj hilesini anlayamayacağını söyleyen Cingöz “Vatandaş gramajı kendi nasıl denetleyebilir. Orada bir tezat var. Kim denetleyece bunu? İl ticaret müdürlüğü. Kim denetleyecek, belediye. Vatandaş burada tarttırdığını tekrar başka yerde tarttırması lazım. Tartsa nasıl ispat edecek? Onun için denetim işi devletin görevi. Kim yapacak? Ticaret ve Sanayi Odası, İl Ticaret Müdürlüğü, belediyeler. Alıyorsun bir ürünü, orada tarttıracaksın nereden biliyorsun adamın tartı aletinin doğru olduğunu? Bilen yok. Bizim işlerimiz hileyede açık. Eksikte tartabilir. 1 kilo peynir alıyorsun 900 gram tartsa sen nereden farkedeceksin onu. Tartı aletlerini denetleme görevi Ticaret İl Müdürlüğü’nde. Vatandaşın gramaj hilesi olayında denetleme gibi bir lüksü yok” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.