DOLAR 32,3388 -0.07%
EURO 34,7647 -0.25%
ALTIN 2.380,13-0,55
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 2072179-0,01%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Radyo dünyaya açılan penceremizdi”

“Radyo dünyaya açılan penceremizdi”

ABONE OL
25 Şubat 2020 12:30
“Radyo dünyaya açılan penceremizdi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin en eski diş hekimlerinden 85 yaşındaki Tekin Sayınbaş, eski zamanlarda radyonun kendileri için dünyaya açılan bir pencere olduğunu belirterek, Japonya’ya atılan atom bombalarını da radyo sayesinde öğrendiğini söyledi.

Kentin en eski diş hekimi olan Tekin Sayınbaş Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde ‘Dünden Bugüne Yaşadığım Şehir Edirne’ adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, eğitimciler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Konuşmasına “Kitaplardaki Edirne ile yaşanan Edirne arasındaki, nüansı ancak ömrünüm bu diyarda geçirenler hissedebilir” diyerek başlayan Sayınbaş şöyle devam etti;

“Dile getirmek istediğim yaşam bundan 70 yıl öncesini kapsar. Çevreyle bağlantılı yollar yetersiz, ulaşım araçları kısıtlıdır. At ve öküz arabasıyla ihtiyaçları için kente gelenler geceyi alçak gönüllü hanlarda geçirirlerdi. Soğuk karanlık kış geceleri geçmek bilmezdi. O yıllarda Edirne-İstanbul arası trenle 12 saat, otobüsle 8 saat sürerdi. İstanbul gazeteleri Edirne’ye akşam saatlerinde ulaşırdı. Kış geceleri sıcak sobanın başında uyuklarken, gazeteci Ali beyin Do Majör sesi, paslaşan mahalle bekçilerinin düdükleri.

İlkokul öğrencisiydim. Mahallemizde 7-8 adet radyo vardı. Radyo sahipleri komşular dinlesin diye olmalı; haber saatlerinde radyonun sesini yükseltirlerdi. Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atıldığını manasını tam olarak çözemesem de Japonların kayıtsız şartsız teslim olduklarını okul çağında radyo sesinden duymuştum. Tek kanaldı, cızırtılıda olsa bizim için erişilmez bir nimet, dünyaya açılan penceremizdi radyo. O günler geride kaldı eğer bir gün yolunuz düşerse aziz Edirne’ye özlemle anarak geçmişe dönersiniz” şeklinde konuştu

Sayınbaş’ın konuşmasının ardından konferans son erdi.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.