DOLAR 32,5925 0.24%
EURO 34,8104 0.41%
ALTIN 2.420,50-0,49
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21572840,25%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ramazan yardımında vergiye dikkat!  

Ramazan yardımında vergiye dikkat!  

ABONE OL
11 Nisan 2022 10:19
Ramazan yardımında vergiye dikkat!  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cem Kürkçü, Onbir ayın sultanı ramazan ayını yaşadığımız şu günlerde işverenlerce çalışanlara ramazan paketi veya ramazan yardımı gibi isimlerle çam sakızı çoban armağanı yardımlar yapılabilmekte olduğunu belirterek, bu gibi yardımların bazı usul ve esaslara uyulmak kaydıyla işletmelerce gider yazılabilmekte olduğunu söyledi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cem Kürkçü, işverenlerin çalışanlarına yaptığı ramazan yardımları ya da son yıllarda daha çok kullanılan adıyla ramazan paketlerinin dağıtımının vergisel boyutunu anlattı.

Kürkçü, işverenlerin çalışanlara ramazan paketi veya ramazan yardımı gibi isimlerle yardımlar yapılabilmekte olduğunu belirterek, “Bu gibi yardımlar bazı usul ve esaslara uyulmak kaydıyla işletmelerce gider yazılabilmektedir. Halen yürürlükte bulunan gelir vergisi kanunumuzda ücret, işverene tabi ve belirli iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar (mallar) ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tanımlanmıştır. Çalışanlara dağıtılan ramazan paketlerinin bedelleri de, kendilerine verilen ayın (mal) hükmünde olup, ayni ücret olarak değerlendirilmektedir. Hal böyle olunca verilen bu ramazan paketlerinin bedelleri üzerinden gelir vergisi ve damga vergisine hesaplanarak ödenip, ücret olarak gider kaydedilmesi gerekmektedir” dedi.

Burada vergilendirilecek tutarın, çalışana verilen malzemenin KDV dahil bedelinin brüt tutarı olduğunu belirten Kürkçü, “Diğer bir anlatımla, her bir çalışana verilen malzemelerin maliyet bedeli ile KDV tutarının toplamı, o çalışana ödenen ayni ücretin net tutarı olmaktadır. Bu net tutar, çalışanın ücretinin vergilendirildiği vergi oranı esas alınarak brütleştirilir. Bu brüt tutarda ilgili ayın ücretiyle birleştirilerek üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanarak beyan edilir ve ödenir.  Söz konusu yardım bedellerinden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nca ayni yardımlar sigorta primine tabi olmadığı için ayrıca sigorta ve işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmaz” dedi.

ORUÇ TUTAN ÇALIŞANA YEMEDİĞİ YEMEĞİN BEDELİNİN ÖDENMESİ

Kürkçü, oruç tuttukları için öğle yemeği yemeyen çalışana yemek parasının verilmesi durumunda, nakit olarak ödenen yemek parasının tamamının gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabi tutulması gerekmekte olduğunu belirterek, “Bu yemek bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen tutarı aşması durumunda da aşan kısım sigorta primine de tabidir. (Şu anda günlük yemek parasının 10,01 TL lık kısmı sigorta priminden istisnadır.)” dedi.

ÇALIŞANLAR DIŞINDAKİLERE YAPILAN ERZAK BAĞIŞININ GİDER YAZILMASI

Çalışanlar dışındaki işletmeyle ilgili olmayan kişilere yapılan ramazan erzaklarının bağışında ise bağışın yapıldığı yere göre durumun değişmekte olduğunu belirten Kürkçü, “Mesela ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere gıda bankacılığı yapma yetkisi bulunan Kızılay gibi dernekler veya vakıflara yapılan gerek ayni gerek nakdi bağışların maliyet bedelinin tamamı gider yazılırken, gıda bankacığı yapma yetkisi bulunmayan dernek veya vakıflara yapılan bağışlarda “bağış yapanın gelir veya kurumlar vergisi matrahının 5’ine kadar olan tutar” beyanname üzerinde vergi matrahından indirebilmektedir. Doğrudan kişilere yapılan bağışlar ise gider yazılamamaktadır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.