DOLAR 32,3800 0.18%
EURO 35,0303 -0.19%
ALTIN 2.324,520,23
BIST 9.082,130,02%
BITCOIN 2263139-0,59%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rengi mor, faydası bol

Rengi mor, faydası bol

ABONE OL
19 Şubat 2020 10:46
Rengi mor, faydası bol
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hasege Ekmek Unlu Mamulleri işletmecisi Nuray Yılmaz Geldi, mor meyve ve sebzelerin renk pigmentlerinden alınan antosiyanin maddesinin hamura katılımı ile ortaya çıkan mor ekmeğin sağlığa birçok faydasının bulunduğunu söyledi.

Edirne’de bir restaurantta basın mensupları ile bir araya gelen Hasege Ekmek Unlu Mamulleri işletmecisi Nuray Yılmaz Geldi, ürettikleri mor ekmeğin faydaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Mor meyve ve sebzelerden üretilen mor ekmeğin insan sağlığına çok yararlı olduğunu belirterek, sebze katılan ekmeklerin Lidyalılar döneminden beri olduğunu belirtti.

“TARİHTE İLK DEFA EKMEĞE SEBZEYİ LİDYALILAR KATMIŞTIR”

Sebzelerin ekmeğe katılarak tüketildiği dönemin Lidyalılar döneminden beri gerçekleştiğini söyleyen Hasege Unlu Mamulleri İşletmecisi Nuray Yılmaz Geldi, “Ekmek insanoğlunun uygarlık serüveni içinde binlerce yıldır vazgeçemediği en eski temel besin maddesi kaynağı olarak yer almıştır. Ekmek tarihi kuşkusuz buğday tarihi ile başlar. Göbeklitepe yeryüzünde buğdayın toprakla buluştuğu ve tarım faaliyetlerinin ilk başlatıldığı yerdi ve bunu bir kadın gerçekleştiriyor sonra o kadın o buğdayla bir sofra kuruyor. O sofrayla beraber insanoğlu da yeryüzünde kök salmaya başlıyor. Bir buğday tanesiyle uygarlığa ilk adım atılmış oluyor. Kısacası, her gün soframızı süsleyen, onsuz yapamadığımız ekmeğin ve buğdayın yurdumuzdaki tarihçesi, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar eskiye, buğdayın insanın yaşamına girdiği ilk dönemlere dayanıyor. Üstelik bu topraklar için önemini ve güncelliğini hiç yitirmeden bugünlere ulaşıyor. Günümüze geldiğimizde ekmeğimizi çok çeşitli tüketme imkanına sahibiz. Tarihte ilk defa Lidyalılar sebzeleri ekmeğe katmışlardır. Aslında fonksiyonel gıda eski tarihlerde keşfedilmiştir. Fonksiyonel gıdalar kapsül, tablet ya da daha farklı ilaç formunda bulunmazlar. Günlük olarak tükettiğimiz gıdaların zenginleştirilmesi ile elde edilirler. Mor ekmek ve Zerdeçallı ekmek fonsiyonel birer üründür. Sağlıklı beslenmenin sürdürülebilir olması düşüncesiyle Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibi günlük hayatımızda sıklıkla tüketemediğimiz mor sebze ve meyveleri (yaban mersini, böğürtlen, vişne, kırmızı lahana, mor havuç) ileri teknoloji kullanılarak sağlığımız için yüksek ısıda değer kaybına uğramayan yüzde 100 doğal mormiksi geliştirdi. Yine sağlığımız için ne kadar tüketmek istesek de gündelik hayatımızda kullanma alışkanlığına sahip olmadığımız zerdeçalı içindeki kurkumince 300 kat daha zenginleştirerek zerdemiksi ekmek ile toplum sağlığının hizmetine sunmuştur. Mormiks ile üretilen ekmeğin glisemik indeksi yüzde 20 daha düşüktür böylece daha fazla tokluk hissi verir” dedi.

“MOR EKMEK KANSERLE SAVAŞAN ANTİOKSİDAN İÇERİR”

Mor ekmeğin obezite ve kanser başta olmak üzere insan sağlığını tehdit eden birçok hastalığa karşı faydalarından bahseden Geldi, “Mormiks ile üretiren Mor Ekmeğin faydaları; Hücre yenilenmesini sağlayan antosiyaninler ve flavonoidler içerir. Kanserle savaşan antioksidanlar içerir. Obezite ve diyabetle savaşan bileşikleri içerir. Enfeksiyonları önleyici özellik taşır. Daha uzun sürede sindirilir. Glisemik indeksi düşüktür. Sağlığa zararlı hiçbir kimyasal ve renklendirici içermez. Zerdeçallı Ekmek ise gündelik hayatımızda kullanamadığımız zerdeçalı hayatımıza katmış oluyor. Zerdeçalın faydaları tartışılmaz, zerdeçalı kıymetli yapan kurkumindir. Normal bir zerdeçalda yüzde 1-5 arasında aktif kurkumin bulunmakta iken İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan Sankara Beyin ve Bioteknoloji Araştırma Merkezinde geliştirilen Zerdemiks içindeki kurkumin 300 kat daha fazladır. Kurkiminin faydalarını değinecek olursak; Metobolizmamızı hızlandırır, anti kanser özeliğine sahip, kemik erimesinin önlenmesinde, cilt sağlığının düzelmesinde, kolestorolün dengelemeye yardımcı olan çok güçlü bir antioksidandır.  İstiyoruz ki tükettiğimiz temel gıdalar kurkumince zenginleştirilsin. Antosiyaninlerden sonra kurkuminle de zenginleştirme bizlere çok farklı dünyaların kapılarını aralayacak. Daha sağlıklı bir dünyaya adım atmak için yapmamız gereken daha çok şey var. Önümüzdeki günlerde ürettiğimiz ekmek üzerine araştırma ve geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca 04 Mart 2020 tarihinde saat 13:00’da Mormiks ve zerdemiks’i üretek toplumun hizmetine sunan Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibinin katılımı ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda bir konferans düzenleyeceğiz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.