DOLAR 32,5059 0.28%
EURO 34,6030 0.28%
ALTIN 2.491,520,36
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 2013348-3,74%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rusya-Ukrayna krizi yağ fiyatlarını artıracak

Rusya-Ukrayna krizi yağ fiyatlarını artıracak

ABONE OL
27 Şubat 2022 17:40
Rusya-Ukrayna krizi yağ fiyatlarını artıracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın ayçiçek yağı tedarikinin çok büyük bir kısmını karşılayan Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ortamı, ürünün tedarikinde sıkıntılar oluştururken ayçiçek yağının fiyatı da artış gösteriyor.

İthal edilen ürünler arasında en büyük sorunlardan birinin ayçiçek yağında oluşacağı endişesi var. Rusya tarafından çatışmaların başlatıldığı ilk günden bu yana yağ piyasalarında fiyatlar hareketli, anlık değişimler yaşarken Trakya Birlik (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç bir açıklama yaparak, “Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesi sofralarımızın en temel gıda ürünlerinden olan rafine ayçiçek yağının Ülkemizdeki üretim ve arzı noktasında dönemsel tedarik ve fiyatlama sorunlarına yol açabilecektir” dedi.

T.B. Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç açıklamasında, “Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesi sofralarımızın en temel gıda ürünlerinden olan rafine ayçiçek yağının Ülkemizdeki üretim ve arzı noktasında dönemsel tedarik ve fiyatlama sorunlarına yol açabilecektir. Yurt içindeki arz talep dengesini değerlendirecek olursak yaklaşan Ramazan ayının etkisiyle yüksek tüketim dönemine giriyoruz. Bu itibarla sektörün Ramazan ayı sonuna kadar üretim planlamasını yaparak gereken tedarikini çok büyük oranda yaptığını söyleyebiliriz. Biz de Trakya Birlik olarak Mayıs ayı sonuna kadar üretim planlamamız çerçevesinde gerekli hammadde stokunu oluşturmuş bulunuyoruz” dedi.

Ramazan ayı sonundan yeni üretim sezonunun başlayacağı Ağustos ayı ortalarına kadar 3-4 aylık süreçte Ülke ihtiyacının karşılanmasın da bazı zorluklar yaşanabileceğine işaret eden Kırbiç, şunları söyledi; “Bu dönem aynı zamanda ülke olarak yerli ürün stoklarının tükendiği dolayısıyla en yüksek ithalat gerçekleştirdiğimiz dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ukrayna ve Rusya gerek yağlık ayçiçek tohumunda gerekse ham ayçiçek yağında en yüksek tedariki sağladığımız iki ülke konumundadır. Ukrayna’dan yapılacak ithalatların belli bir süre gerçekleştirilemeyeceğini öngörmekle beraber, Rusya’dan ithal edilecek hammadde trafiğinin daha kısa sürece normalleşebileceğini düşünüyoruz. Bu itibarla Rusya ve Balkan ülkelerine ek olarak dönem itibariyle Arjantin’den de alternatif tedarik kanalı oluşturularak yeni üretim sezonuna kadar Ülkemizin ihtiyaç duyacağı yağlık ayçiçek ve ham yağ ihtiyacının (fiyatlama seviyesinden bağımsız olarak) tedarik edilebileceğini düşünüyoruz. Bununla beraber yeni üretim sezonuna ilişkin Ukrayna da yaşanan sıcak çatışmanın uzaması Karadeniz havzasında üretilecek toplam tarımsal üretimi önemli oranda düşüreceğinden oluşacak üretim açığı etkisiyle tarımsal ürün fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı oluşmasını beraberinde getirecektir. Bu nedenle yurt içinde gerçekleştirilecek yağlık ayçiçeği rekoltesi her zamankinden daha önemli bir hale gelmektedir. Bu konuda ekim hazırlıklarının olanca hızıyla sürdürüldüğü Ülkemizde bu yıl daha fazla yağlık ayçiçeği ekiminin teşvik edilebilmesi için Devletimizce ilave üretim destekleri sağlanmasının çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Diliyoruz ki en kısa sürede bölgemizde barış tesis edilir ve salgın sürecinde yaşanılan sıkıntılara ek olarak bölgesel savaşın olumsuz etkileri Ülkemizde ve dünyada daha fazla hissedilmez” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.