DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2047350-2,33%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık çalışanları şiddeti protesto etti

Sağlık çalışanları şiddeti protesto etti

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde kadın bir doktorun hasta yakını tarafından yumruklu saldırıya uğraması sağlık çalışanları tarafından protesto  edildi.

ABONE OL
9 Şubat 2024 15:36
Sağlık çalışanları şiddeti protesto etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde görevli kadın bir doktorun vefat haberini verdiği hastanın oğlu tarafından yumruklu saldırıya uğraması sağlık çalışanları tarafından protesto edildi.

Hastane önünde Edirne Tabip Odası, Edirne Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği Sendikası Edirne Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Edirne Şubesi ve Tıp Fakültesi sağlık çalışanlarının katılımıyla düzenlenen protesto eyleminde, sağlıkta şiddetin sona ermesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda yetkililere seslenildi.

Sağlıkta şiddetle sonuna kadar mücadele vereceklerini kaydeden Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Artık bir hekimin ya da sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır” dedi.

“MESLEKTAŞIMIZA GERÇEKLEŞTİRİLEN SALDIRIYI KINIYORUZ”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, güvenli çalışma ortamları ve etkili bir sağlıkta şiddet yasası istediklerini belirterek. “Ne yazık ki yine bir şiddet olayı nedeniyle toplandık. Sağlıkta şiddetin hedefi bu kez Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünite’sinde çalışan meslektaşımız oldu. Meslektaşımız, ölen bir hastanın ölüm belgesinin doldurulması için görüştüğü hasta yakını tarafından darp edildi. Edirne Tabip Odası olarak meslektaşımıza yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınıyoruz. Bu elim olayda adli ve idari sürecin yakından takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz. Sağlıkta şiddet konusu ülkemizde ne yazık ki kanayan bir yara, kronik toplumsal bir sorun haline dönüşmüştür. Hekimi ve hastayı karşı karşıya getiren politikalar, yetkililerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef gösteren özensiz, hürmetsiz söylemleri sağlıkta şiddetin günden güne artmasına yol açtı. Bu şiddet uzun zaman yetkililer tarafından görülmek istenmedi. Ancak bu şiddetin normalleşmesine izin vermememiz gerekiyor. Sağlık sistemi insanları yaşatmak üzerine kurulmuştur. Gelinen noktada hekimler ve sağlık çalışanları kendi hayatlarından endişe etmektedir” dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun

“GÜNDE EN AZ 100 SÖZEL VE FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALINMAKTA”

Sağlıkta şiddet konusunda yetkililere önlem sorumluluklarını hatırlayan Gürcan Altun “Günde en az 100 sözel ve fiziksel şiddet vakasıyla karşılaştığımız, hekimlerin yüzde 84’ünün en az bir kere şiddete maruz kaldığı çalışma koşullarındayız. Her geçen gün bizler için daha tehlikeli hale gelen sağlık kurumlarının güvenliğinden İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince kamu otoritesi sorumludur. Sağlıkta şiddete yönelik gerekli önlemlerin alınması için yetkililere sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Güvenli çalışma ortamlarında, insanca çalışma koşullarında yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.

“ŞİDDET ORTAMINI İYİLEŞTİRECEK YASA ÖNERİLERİ GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR”

Altun, “Bugün sağlık kurumlarında yaşanan şiddet olaylarının, on binlerce beyaz kod bildiriminin önemli bir nedeni de sağlıkta şiddet yasasının yeterli ve caydırıcı nitelikte olmamasıdır. Sağlık emek ve meslek örgütleri defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, iyileştirecek yasa önerileri sunmuştur. Bu öneriler kamu otoritesi tarafından ne yazık ki göz ardı edilmiştir. Sitemimiz bu konuda Sağlık Bakanlığı’nadır, mecliste bizi yeterince temsil etmeyenleredir: Etkili, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasasının çıkması için daha kaç kere darp edilmemiz, kaç kere ölmemiz gerekiyor?” dedi.

“ARTIK BİR HEKİMİN YA DA SAĞLIK ÇALIŞANININ KILINA ZARAR GELMESİNE TAHAMMÜLÜMÜZ KALMAMIŞTIR”

Sağlıkta yaşanan şiddetle mücadele edilmesi gerektiğini ve kendilerinin de bu konuda sonuna kadar mücadele vereceklerini vurgulayan Altun, “Sağlıkta şiddet hem toplum sağlığı hem de çalışan sağlığı için büyük bir tehdittir ve bununla mücadele edilmesi gereklidir. Türk Tabipleri Birliği ve Edirne Tabip Odası olarak bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Artık bir hekimin ya da sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Bu konuda hekimlerin kendi yaşam hakları, güvenli çalışma ortamları için seslerini ve güçlerini; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduklarını bir kez daha belirtmek istiyoruz. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.