DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20775041,52%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık çalışanlarının onur günü        

Sağlık çalışanlarının onur günü        

Edirne'de, 14 Mart Tıp Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreni ve yapılan konuşmalarla, sağlık çalışanlarının önemi bir kez daha vurgulandı.

ABONE OL
14 Mart 2024 13:16
Sağlık çalışanlarının onur günü        
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de, 14 Mart Tıp Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk töreni ve yapılan konuşmalarla, sağlık çalışanlarının önemi bir kez daha vurgulandı.

Törene, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı İl Sağlık Müdürü Vekili Opr. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata’nın, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, CHP Edirne Belediye Başkan Adayı Filiz Gencan Akın, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ve sağlık çalışanları katılım gösterdi.

Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Opr. Dr. Mustafa Talha Sütçü

“TIP MESLEĞİ DÜNYANIN EN SAYGIN VE ONURLU MESLEĞİDİR”

Ardından konuşan Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Opr. Dr. Mustafa Talha Sütçü, sağlıkçıların gece gündüz, yaz kış mücadele verdiğini ve doğal afetlerden bile ön saflarda yer aldıklarını belirterek, tıp mesleğinin dünyanın en saygın ve onurlu mesleklerinden olduğunu vurguladı.

14 Mart’ın Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olmasının yanı sıra tıbbiyeli öğrencilerin işgale karşı bağımsızlık mücadelesinin gizli adı olduğunu dile getiren Sütçü, ayrıca sağlık çalışanlarının koronavirüs salgını ve ülkemizin yaşamış olduğu büyük deprem felaketi gibi zorlu süreçlerde dahi en ön saflarda yer aldığını ve sağlık hizmetinin hiçbir zaman aksatılmadığını vurguladı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata

“14 MART TIP BAYRAMI SADECE TÜRKİYE’DE BAYRAM OLARKA KUTLANIR”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata da 14 Mart Tıp Bayramı’nın Türkiye’ye özel olduğunu ve bugünün dünyanın hiçbir yerinde kutlanmadığına dikkat çekerek, Tıp Bayramının anlamı ve önemine vurgu yaptı.

Tıp Bayramı’nın 14 Mart 1827 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk modern tıp öğreniminin başladığı gün olarak kabul edildiğini, ancak bu tarihin sadece tıp eğitiminin başlangıcı olmadığını belirten Akata, bayramın asıl anlamının milli mücadeleye dayanan bir kahramanlık hikayesi olduğunu ifade etti.

Akata, tarihi belgelere göre İstanbul’un işgal altında olduğu dönemde, İngiliz işgalcilere karşı Türk bayraklarının dalgalandırıldığı ve bu olayın Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşları tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, bu eylemin, işgale karşı bir direniş ve milli mücadele simgesi olarak ortaya çıktığına dikkat çekti.

Akata şöyle devam etti; “Yapılan arşiv çalışmalarında ve tanık görüşmelerinde, İngilizlerin eyleme katılan tüm öğrencileri tutukladığı saptandı. Ancak anlatılanlara göre Hikmet Bey ve arkadaşları bahanelerini hazırlamıştı. 14 Mart 1827 tarihi Osmanlı’da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarih olarak kabul ediliyordu. Ve öğrenciler şunu dediler. Biz her yıl 14 Mart’ı kutlarız diye savunma yaptılar. İngilizler de bu eylemi bu nedenle sineye çekmek zorunda kaldı. Biz o yüzden her yıl 14 Mart Tıp bayramını kutlarız. 14 Mart 1919 yılından itibaren milli mücadelenin sembolü oldu ve Türk Tıp Bayramı olarak kabul edildi. 14 Mart Tıp Bayramınızı kutlar her zaman en ön saflarda yer alan onurlu hekimleri ize sağlıklı, umut dolu gelecek diliyorum” dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun

“14 MART HEKİMLERİN MÜCADELE GÜNÜDÜR”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun ise 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada, sağlık alanında yaşanan değişikliklere ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

Altun, Cumhuriyetimizin 100. yılını geride bıraktığımızı ve Türk Tabipler Birliği’nin bu 100 yılın 70 yılına tanıklık etmiş bir meslek örgütü olduğuna dikkat çekerek, “Türk Tabipler Birliği önümüzdeki 100 yılda da yapılan hataların tekrar etmemesi için tüm çabasını sürdürecektir” dedi.

Cumhuriyet döneminde kurulan Refik Saydam Hıfzı Sıhha Enstitüsü’nün ülkenin sağlık alanında önemli başarılara imza attığını vurgulayan Altun, “Refik Saydam Hıfzı Sıhha, 1930’lu yıllardan itibaren, aşı üretme kuruluşunda çok başarılı çalışmalar yapmış, yıllarca ülkemiz aşı ihtiyacını, dış termaya bağlı kalmadan karşılamıştır. Enstitü kuruluşundan itibaren, ülkemizde toplumu kıran birçok bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarıyla çok başarılı bir yıl içinde mücadele etmiştir” dedi.

Altun, hekimlerin çalışma koşullarının zorlaştığını ve sağlık sisteminin sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “Yurtdışında hekimlik ve hat üzere iyi hal belgesi almak için Türk Tabipleri Birliği’ne başvurma sayısı 2012 yılında sadece 59 iken, bu sayı 2023’te 3 bin 25’e yükselmiştir. Her 5 dakikada verilen hasta randevuları, çalışma ortamlarındaki olumsuzluklar ve sağlık alanındaki şiddeti önlemleri esas olan uygulamalar, hekimlerin hekimlerin ülkeyi terk etmesine yol açıyor” dedi.

“Bugünün isminin, her ne kadar Tıp Bayramı olsa da hekimlerin bir günde dahi bayram yaşadığını söylemek olası değil” diyen Altun şöyle devam etti; “14 Mart, hekimlerin sorunları ile taleplerinin dile getirdiği bir mücadele günü. Her şeye rağmen, iyi hekimlik değerlerine sahip çıkarak, daha adil, daha eşit ve sömürüsüz sağlık emek sisteminin hep birlikte yaratacağımıza geleceğin, coşkuyla kutlanacak tıp bayramlarına ulaşacağımız inancımız tamdır. 14 Mart, tıp bayramınız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından program sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.