DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20714490,75%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sakarya’daki çocuklar Kuzey Makedonya’daki Türk akranlarıyla gönül köprüsü kuruyor

Sakarya’daki çocuklar Kuzey Makedonya’daki Türk akranlarıyla gönül köprüsü kuruyor

ABONE OL
30 Ekim 2023 12:37
Sakarya’daki çocuklar Kuzey Makedonya’daki Türk akranlarıyla gönül köprüsü kuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üretim ve Ticaret Kurulu (ÜTİK) öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, Sakarya’daki öğrenciler yazdıkları mektuplarla Kuzey Makedonya’daki yaşıtlarıyla gönül köprüsü kuruyor.

Merkezi Sakarya’da bulunan ÜTİK’in projesiyle Sakarya’daki ilk, orta ve lisede eğitim gören 400 öğrenci, Kuzey Makedonya’daki Türk çocuklara mektuplar yazdı, ÜTİK üyesi iş insanları da öğrenciler için kırtasiye malzemeleri, Türk bayrakları ve kütüphane kurulması için Türkçe kitapların bulunduğu hediye paketleri hazırladı.

Kuzey Makedonya’daki Türk köyleri olan Skudrinje ve Mogorce’ye giden AK Parti Sakarya Milletvekili Murat Kaya, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve Türk iş insanları, buradaki öğrenciler tarafından ellerinde Atatürk portreli Türk bayrakları ve “Türkiye” sloganlarıyla karşılandı.

Büyükelçi Sekizkök, burada köylülere hitaben yaptığı konuşmada, daha önce köyü ziyaret ettiğini ve köylülere tekrar gelme sözünü yerine getirdiğini belirterek, “Buraya bugün tek başıma gelmedim. ‘Evladı Fatihan’ın kucaklaşması ne demektir, bunu beraber yaşamak için Sakaryalı iş adamlarımız, değerli Sakarya ve Ankara milletvekilimizle beraber geldik. Sizin burada Türklüğü, İslamiyet’i nasıl yaşattığınızı hep beraber tekrar görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Kadim Türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini yaşattıkları için köylülere teşekkür eden Sekizkök, “Sizlerle ne kadar gurur duysak azdır. Birçok güçlüklerle karşılaştınız. Bunların hepsini göğüslemeyi bildiniz. Hepinizin Türkiye’nin çeşitli yerlerinde akrabaları yaşıyor. Bizler de bugün burada bu bağlarımızın ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koymak için geldik. Sizler ‘Evladı Fatihan’ olarak ecdadımızın bizlere emanetisiniz. Türkiye her zaman yanınızda olmuştur bundan sonra da olmaya devam edecektir. Bunu herkes bilsin. Bu sıcak ve coşkulu karşılama için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Birlikte bir şey yapabilmek, bir sofrayı paylaşabilmek çok kıymetli”

Milletvekili Zeynep Yıldız, AA muhabirine, kendisinin de göçmen bir annenin kızı olduğunu söyledi.

Türkiye’de ailesinde göçmen olsun olmasın Balkanlar’a çok yoğun bir hassasiyet olduğunu aktaran Yıldız, “Burada da gönül köprüsü inşa edebilmek adına çok büyük bir iş yapıldığını gördük. Hem Sakarya Milletvekili Murat Kaya hem de beraberindeki iş adamlarına ve Sayın Büyükelçimize çok teşekkür ediyorum. Hakikaten burada bürokrasinin, siyasetin ötesinde birlikte bir şey yapabilmek, bir sofrayı paylaşabilmek çok kıymetli. Biz de burada çocukların mutluluğuyla çok mutlu olduk. İnşallah devamı gelir.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Murat Kaya da Kuzey Makedonya’da büyük Türk köyleri olduğunu belirterek, “Sakarya’dan yaklaşık 30 iş adamımızla Kuzey Makedonya bölgesinde yaşayan Türk kardeşlerimize, soydaşlarımıza bir merhaba demek için buradayız. Sakarya’dan 400 öğrencimiz buradaki kardeşlerine mektup yazdı. O mektupları burada hediyelerimizle beraber kardeşlerimize iletmiş olduk. Buradaki gönül coğrafyamızda, ‘Evladı Fatihan’da yaşayan kardeşlerimizle Türk devletinin, Türk milletinin Türk ulusunun büyüklüğünü inşallah tüm dünyaya tekrar duyuracağız.” diye konuştu.

Amaçlarının buradaki kardeşlik köprülerinin hızlı bir şekilde eskisi kadar tekrar güçlü ve kuvvetli bir şekilde kurulması olduğunu ve onun için buralarda bulunduklarını dile getiren Kaya, Türkiye’den bin kilometre ötedeki Türk kardeşleriyle birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu aktardı.

Türk köylerindeki çocukların gözlerindeki mutluluğu gördüğünü aktaran Kaya, şöyle konuştu:

“Maalesef buradaki çocuklarımız Türkçeyi konuşamıyor ama TİKA’nın yaptığı büyük bir mücadelenin sonucunda tekrar onlar da kendi benliğine, özüne dönmeye Türkçe öğrenmeye başlamışlar. İyi bir iletişim diliyle bu duygular içerisinde Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk kardeşlerimize Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Türk kardeşliği ve dostluğunu tekrar bu bölgede yeniden yapılanmayla bu evlatlık, kardeşlik duygularını inşallah daha ileriye götürürüz. Bin kilometre ötemizde bu kadar vatandaşımızın olması bizi gerçekten duygulandırdı. Biraz da geç kaldığımızı düşünüyorum. Bütün iş adamlarımıza buradan tavsiyemiz inşallah bu bölgede özellikle Balkanlar’da iyi yatırımlar yaparlarsa kardeşlik bağımızın daha da çok artacağını düşünüyorum.”

“Amacımız Türk soylu çocuklara Türkçeyi unutturmamak”

ÜTİK Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Pınar ise Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullardaki öğrencilerin yazdığı mektupları, Kuzey Makedonya’daki Türk köylerinde yaşayan aynı yaştaki öğrencilere getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sakarya ve bu köyler arasında bir mektup arkadaşlığı projesi başlatıyoruz. Birbirine en çok mektup yazan öğrencileri hem Sakarya’da hem Üsküp’te ağırlayacağız. Böyle bir yarışma başlattık. Bu yarışmamızın amacı iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştirmek buradaki Türk soylu çocuklara Türkçeyi unutturmamak. Ayrıca çocukların eğitimine katkıda bulunmak amacıyla burada bir de kütüphane kurmak amacıyla 800 kitap ve her öğrenci için defter, kalem gibi kırtasiye setlerinden oluşan hediyeler dağıttık. Buradaki çocukların coşkusu görülmeye değerdi. Anavatan hasretiyle Türkçe hasretiyle Türkiye hasretiyle Sayın Cumhurbaşkanımıza sevgiyle dolu olduklarını görüyoruz.”

Köylerde yaşayan çocuklara mektupların ve hediyelerin tek tek takdim edilmesinin ardından Mogorce’deki okul binasında misafir heyete yöresel yiyecekler ikram edildi.

Öte yandan, çocuklar ve köy halkı da Sakarya’dan gelen iş insanlarının ziyaretinden büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.