DOLAR 32,3681 0.02%
EURO 34,7960 -0.01%
ALTIN 2.392,68-0,16
BIST 10.268,930,59%
BITCOIN 19215322,65%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sanış, “Mallarımız Türk atölyelerinde üretiliyor”

Sanış, “Mallarımız Türk atölyelerinde üretiliyor”

ABONE OL
30 Kasım 2019 12:11
Sanış, “Mallarımız Türk atölyelerinde üretiliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, çarşıdaki logolu ve kendi isimli olan ürünlerin Türkiye’de ki atölyelerde üretildiği, Uzakdoğu yaftasının yapıştırılmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Ali Paşa Çarşısı’nda kıyafetten, ayakkabıya, oyuncaktan süs eşyalarına kadar ürünlerin Türk markalı ürünler olduğu, bu yerli ürünlerin birçok ailenin sosyo ekonomik olarak ayakta tuttuğu belirtildi. Başkan Sanış “Türkiye’de kendi ismi ile üretilen yerli ürünler tamamen yasaldır. Ve vergiye tabiidir. Şahıs kendi ismini kendi logosunu yaptıysa ürün çıkarıyorsa bunların hepsi bizim ülkemizde üretilip Türkiye’de satılan ürünlerdir. Bu yerli ürünlerle ailelerin içlerinde ki ekonomik sorunlara pansuman yapmış oluyoruz” dedi.

“ÜRÜNÜN UCUZ OLMASI SAHTE ANLAMINA GELMEZ”

Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Son 10 yıldan beri alışveriş kültürü de değişti. Eskiden insanlar göre gör değil kendi zevkine kendi kültürüne kendi bütçesine göre ürünler tercih ediyorlardı. Son 10 yılda biraz özenti moda dediğimiz kavram gelişti. Bir ürün çıkıyor. Bu oyuncakta olabilir, kıyafette olabilir, ayakkabıda olabilir. Herkes bu ürünün peşinde koşuyor. Atıyorum bu ürün çok sattığı için buna herkes ulaşmak istediği için bu ürünün hem ucuzu hem pahalısı var. Aslında bu ürünün ucuz olması onun sahte olduğu anlamına gelmez. Bunu herkes talep ettiği için her atölye, her fabrika belli bütçelere göre yapıyor. Burada hem ucuzu hem pahalısı var. Aslında bu ürünlerin arasında ufak nüanslarla fiyat farklılığı var” dedi.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN BU ÜRÜNLER AİLELERDE SOSYO EKONOMİK DENGEYİ AYAKTA TUTUYOR”

Uygun fiyata sattıkları bu ürünlerin ailelerin sosyo ekonomik açıdan rahatlattığını kaydeden Başkan Sanış, “Yani burada dikkat edilmesi gereken nüans hangi ürün olursa olsun. Ucuz ise bu ürünün orijinali değildir demenin bir anlamı yok. Tırnak içinde söylüyorum. Belli başlı markaların bu konunun dışında tutuyorum. Onların tabi ki taklitleri var. Gündelik hayatta kullandığımız kıyafette, ayakkabıda, oyuncakta bu ürün sattığı için ürünün ucuzunu kendi atölyelerimizde yerli olarak üretiyoruz. Türkiye’de şunu kabul edelim. 2020 lira askeri ücretin olduğu bir ülkede herkes bu ürünü belli bir fiyatta alamaz. Çünkü neredeyse bazı ürünler insanların aldığı ücretin yüzde 80’ne yakın rakamlar oluyor. Bununda alternatifi üretiliyor. Türkiye’de üretiliyor bunlar. Aslında piyasada ailelerin içerisindeki sosyo-ekonomik dengeyi ayakta tutuyor” dedi.

“İNSANLARIN SORUNLARINA PANSUMAN YAPMIŞ OLUYORUZ”

Türkiye’de kendi ismi ve logosu olan Türk atölyelerinin yasal olduğunu vurgulayan Başkan Sanış, “Onun ucuz olduğunu alanda biliyor, satanda biliyor. İnsanların o an ki sorunlarına pansuman yapmış oluyoruz. Ailenin içerisindeki sıkıntıyı da çözmüş oluyoruz. Bir ürünün 600-700 lira olduğunu düşünün bide bunun benzerinin 50-60 lira olduğunu düşünün şimdi insanlar 600-700 lira vermeyeceği için daha ucuz bir ürün aldığında o evin içerisindeki sıkıntı da ortadan kalkmış oluyor. Türkiye’de kendi ismi ile üretilen yerli ürünler tamamen yasaldır. Ve vergiye tabiidir. Şahıs kendi ismini kendi logosunu yaptıysa ürün çıkarıyorsa bunların hepsi bizim ülkemizde üretilip Türkiye’de satılan ürünlerdir”dedi.

“AVRUPA VE DÜNYA İLE REKABET EDİYORUZ”

Türkiye’nin fiyat ve kalite bazında Dünya ve Avrupa ile yarıştığını anlatan Başkan Sanış, “Ortadoğu pazarında Türk mallarına inanılmaz derecede talep var. Hem kalitesi hem sağlamlığı yönünden özellikle insanlar gelip ürünlerin Uzakdoğu olup olmadığını soruyor. Altını çizerek söylüyorum. Ürün ucuz ise Uzakdoğu ürünü demenin mantığı yok. Türkiye’de şu şartlarda iş gücü ucuz olduğu için ürünler ucuz çıkıyor. Ve dediğim gibi piyasa şartlarında yerin konumu, satışın yerine göre farklılık gösterebiliyor. Ama tekrar ediyorum. Ürün ucuz diye kesinlikle Uzakdoğu yaftasını yapıştırmamamız lazım. Bu ürünlerin çoğu Türkiye’de üretiliyor. Aslında biz Türkiye’de bazı sektörlerde hakikatten şu an da kalite bazında ve fiyat bazında hem Avrupa ile hem de dünya ile rekabet edebiliyoruz. Belli ürünlerdeki tüketimde aslında bunun daha da çoğalması lazım. Bu ürünler ise ayakkabı, Tekstil, oyuncaktır. Ama bunların çoğalması lazım sadece 3-4 tane başlık altında kalmaması gerekiyor” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.