DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20710280,81%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saraçlar’da hayat kurtaran eğitim

Saraçlar’da hayat kurtaran eğitim

ABONE OL
9 Eylül 2023 10:10
Saraçlar’da hayat kurtaran eğitim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya İlk Yardım Günü çerçevesinde Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi tarafından, Saraçlar Caddesi’nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, vatandaşlara ilk yardımın önemi cansız manken ve vatandaşlar üzerinde uygulamalı olarak anlatıldı.

Uygulamalı ilk yardım teknikleri sonrası açıklamada bulunan İYİMER Müdürü Ayten Sünetçiler, 6 Şubat depremi sonrası ilk yardım eğitimi için talep patlaması olduğunu belirtti. İstanbul’dan Edirne’ye misafir olarak gelip etkinliğe katılan Mehmet Reşat Suyusal ise çok etkilendiğini ve tüm valiliklere çağrı yaparak kentlerde ilk yardım eğitim merkezleri kurulması gerektiğini söyledi.

“BU EĞİTİME NE KADAR ÇOK İNSAN SAHİPSE O KADAR HAYAT KURTARIR”

İstanbul’dan gelerek ilk yardım eğitim farkındalık etkinliğine katılan Peri Pamir, “Yani bu bilgilere ihtiyacımız var. Yani en önemlisi mesela kalp krizi. Mesela kaza esnasında belki hepimiz orada olmayabiliriz ya da kaza kadar önemli olmayabilir ama kalp krizi çok önemli. 5 dakikada eğitimli bir insanın kalp krizi geçiren bir insanın yanında olması ona hayatını kurtarabiliyor demek ki. Yani bu eğitim kadar önemli bir eğitim hayat kurtarma açısından yok.  Bizim için çok önemli çok bilgilendik. Bildiğim halde bilgilendim. Yani bu çok önemli.  Biz İstanbul’dan geliyoruz. Biraz dolaylı bir şekilde ama ben Avrupa’da da yaşadım. Yani orada bize öğretilen eğitimli insanların müdahale etmesi lazım. Eğitim almamışsan tabii o anda yanlış bir müdahale de yapabilirsin. Yani o an çünkü çok kritik bir an. Hayat kurtarma anı çok kritik çok az. Çok bilinçli olmak lazım. Buna ne kadar çok insan sahipse o kadar çok hayat kurtarır. Benim mesela kalp krizinden ölen arkadaşlarım var.  Yanlarında olan kişilerin böyle bir bilgiye sahip olsaydı belki kurtulabilirlerdi düşünüyorum yani” dedi.

“TÜM VALİLİKLERE ÇAĞRIMIZ İLK YARDIM EĞİTİMLERİ VERİLMELİ”

Etkinliğe katılan misafir Mehmet Reşat Suyusal, “Biz misafir olarak ve ilk kez geldik Edirne’ye, Ayten Hanım’ın bu uygulamasını gördük. Hemen gidip bunu öğrenmek istiyorum. Gerçekten öğrenip çünkü çaresiz kalıyorsun. Yerde yatan bir insanı gördüğünüz zaman bu en yakınınız olabilir, en sevdiğiniz olabilir, tanımadığınız biri olabilir de çaresiz kalıyorsunuz. Hiçbir şey yapamıyorsunuz. Onun için hemen gidip buna başvurmak istedim. Ama anladım ki bir tek burası yapıyor, Edirne Valiliği yapıyor. Onun için benim çağrım, Türkiye’deki bütün valiliklere, insanlarımız bilinçlensinler. Bütün duyarlılıklara eğitimle ulaşabiliriz ancak. Öğrenerek, öğreterek. Onun için Ayten Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Bir farkındalık yarattı bize. Gittiğimiz ilk yerde, İstanbul Valiliği’ne gideceğiz, ben Mardinliyim  Mardin’e gittiğim zaman Mardin Valiliği’ne de bundan bahsedeceğim. Bir şekilde gerçekten toplumumuzun buna ihtiyacı var” dedi.

“TÜRKİYE’DE VALİLİK BÜNYESİNDEKİ İLK VE TEK OLAN EDİRNE İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ TOPLAM 5666 KİŞİYE EĞİTİM VERDİ”

İlk Yarım Eğitim Merkezi Müdürü Ayten Sünetçiler, “Edirne yerel basına, ulusal basına dört yıldır bizimle yan yana olduğu ve bizi desteklediği için başlı başına teşekkür ediyorum. Bütün dünyada küresel anlamda dünya ilk yardım günü kutlanıyor. Dünya İlk Yardım Günü kutlanmasının sebebi ilk yardımın ne kadar önemli ve değerli olduğu ve sağlık ekipleri gelene kadar o aşamada yapılacak müdahalelerin herkes tarafından yapılabileceğini fark ettiriyor.  Kızılay ve Kızılhaç ortak bir derneklerde federasyon kurarak 2001’den beri dünya ilk yardım günün kutlamalarıyla ilk yardımın önemini tüm toplumdaki tüm bireylere fark ettirmeye çalışıyor. Biz de Türkiye ve dünyada aynı eş zamanlı kutlamak istiyoruz Her Eylül ayının ikinci cumartesisi hangi tarihe denk gelirse Dünya İlk Yardım Günü olarak kabul ediliyor. O gün tüm dünyada 188 ülkede özellikle Kızılay ve Kızılhaç’ın ortak bildirimiyle birlikte hareket ettiği yardım müdahalelerinde ortak alanda tüm küresel kutlamaları birlikte yapılıyor. Biz de Türkiye’de Edirne valiliği kurumlar içinde ve kurumsal olarak valilikler bünyesinde Türkiye’de ilk halen tek olan keşke bütün şehirlere yaygınlaştırabilsek bunun için hep beraber uğraşıyoruz bir gün gelecektir. Tüm illerde tüm 112 acil çağrı merkezlerinin ve AFAD’ın bulunduğu bölümlerde ilk yardım eğitim merkezleri kurulacaktır. 2019’un Ekim ayından bu yana yaklaşık bin 400 sertifikalı ilk yardımcı yetiştirdik. Toplamda 5666 kişiye ilk yardım eğitimi verdik. Bunun için de merkezde, ilçelerde hem ilk yardımcı yetiştirdik köylerde de 134 köye gidip Süloğlu, Lalapaşa, Enez, İpsala ve Havsa’nın tüm köylerine giderek 3 saatlik hem farkındalık eğitimleri seminerleri ile hem de uygulamalı eğitimler verdik. Oradaki dezavantajlı durumda kalan kişilere acil müdahalelerde, kalp krizinde ne yapılabilir, hayvan ısırmalarında, hayvan sokmalarında, kanamalarda kalp gibi onların yaşayabilir bilgi akışını ve uygulamayı öğrettik. Mücadele etmeye devam edeceğiz. 6 Şubat depreminden sonra zaten ilk yardım eğitimlerimizin talepleri patladı. Biz her hafta düzenli eğitim yapıyoruz. Her geçen gün, şu anda iş sağlığı güvenliği kapsamında da özel kuruluşların yanında kamu kuruluşları ilk yardımcı bulundurmak zorundalar. Türkiye’de valilikler bünyesinde kurulan ilk ve tek ilk yardım eğitimi merkezinin çalışmalarını desteklediğiniz için teşekkür ediyoruz diye konuştu.

“BİR OLAYA MÜDAHİL OKDUĞUMUZDA KARTIMIZI GÖSTERİYORUZ”

Ben Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden görev yapan Emrah Ceylan, “Edirne Valiliği tarafından, Edirne Valiliği bünyesinde kurulu olan İlk Yardım Eğitim Merkezi’nin kursiyerlerindenim. Trafikte, trafik kazalarına çok rastlamaktayız. 112 yetişinceye kadar ilk başlarda neler yapabiliriz? Bunun bilincinde olmak, ilk yardım müdahalelerinin farkında olmak, yani bunu kavrayabilmek adına eğitim aldım, kurs merkezine gittim.  Acil yaşam desteği, müdahaleler nelerdir? Bunları Ayten Hoca’mdan öğrendik. Üç günlük bir kursumuz sürdü. Üç günlük kursun ardından eğitime sahibi olduk. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen personellerin gözetiminde sınavı tamamladıktan sonra ilk yardımcı kimlik kartı verildi. Kimlik kartımızı da aldık. Bir olaya müdahil olduğumuzda ilk önce ilk yardımcı olduğumuzu vurguluyoruz. Soranlara kartımızı gösteriyoruz. Daha sonra müdahale ediyoruz. 112’yi bekliyoruz ardından. Emeği geçen Edirne Valiliğine, İlk Yardım Merkezine ve Ayten Hoca’ma emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.