DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20688751,54%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saraçlar’da yerel esnaf kilit vuruyor

Saraçlar’da yerel esnaf kilit vuruyor

Edirne’nin en işlek caddesi konumundaki Saraçlar Caddesi'nde her geçen gün artan kira fiyatları nedeniyle yerel esnaf bir bir kepenk kapattırırken, kurumsal firmalar ise yeni yer açabilmek için adeta birbiri ile yarışıyor.

ABONE OL
4 Aralık 2023 12:14
Saraçlar’da yerel esnaf kilit vuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin en işlek caddesi konumundaki Saraçlar Caddesi’nde her geçen gün artan kira fiyatları nedeniyle yerel esnaf bir bir kepenk kapattırırken, kurumsal firmalar ise yeni yer açabilmek için adeta birbiri ile yarışıyor.

Yunan ve Bulgar turistin alışveriş için akın ettiği Edirne’de, metrekare birim fiyatı bin liradan başlayan dükkanlar için 100 bin liraya kadar kira istendiğini ve bu süreçte yükselen kiralar nedeniyle yerel esnafların neredeyse kalmadığını söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Saraçlarda da şu anda yer bulmak çok zor. Yani eski esnaflar yavaş yavaş kapatmaya başladı. Kapattıkları zamanda da yeni güçlü firmalar gelmeye başladı. Saraçlar artık kurumsal firmaların yeri oldu” diye dile getirdi.

“YUNAN VE BULGAR’IN PARA BİRİMLERİ DEĞERLİ OLMASI SEBEBİYLE TİCARET HAREKETLİ”

Saraçlar Caddesi’nde ki dükkan kiralarını ve mevcut işletmelerin yerli ve kurumsal esnaf sayısına göre değerlendiren Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Edirne’de ticaret fazla hareketlenmeye başladı. Yunanlıların fazla gelmesi özellikle de Bulgar’ın fazla gelmesi Edirne’de alışveriş hareketleniyor. Bulgar ve Yunan, Leva, Euro, döviz yükselince artık her türlü ihtiyaçlarını Edirne’den almaya başladılar. Yerli halkı ise alamıyor.  Yerli ufak tefek ihtiyaçlarını alabiliyor.  Hakikaten fiyatlar çok çok yüksek. Bir de Edirne’mizdeki en büyük sıkıntı dışarıdaki illerle fiyatları kıyaslama yaptığımız zaman da Edirne’de fiyatlar bir tık yukarıda. Ama bundan zararlı gören de bizim Edirne yerli halk oluyor” dedi.

“YEREL ESNAF KAPATMAYA BAŞLADI, GÜÇLÜ FİRMALAR GELDİ”

Çeker, “Dışarıdaki insanlarımızda Edirne’deki bu potansiyeli görünce işte biz emlakçılara veya arkadaşlarımızdan ek birliğimizle paylaşıyoruz. Saraçlar’da dükkan yok mu? Saraçlarda yer yok mu diyerek. Tabii ki baktığımızda Saraçlarda da şu anda yer bulmak çok zor. Yani eski esnaflar yavaş yavaş kapatmaya başladılar. Kapattıkları zamanda da ne oldu? Yeni güçlü firmalar gelmeye başladı. O güçlü firmalarda elindeki dükkanı, iş yerini, bu iş kapasitesinden dolayı bırakmıyor.  Boş olan yerlere de fiyatların çok çok yükselttiler. Yani bugün bir bakıyorsunuz Saraçlar’da, ana artere doğru yaklaştığımızda metrekare birim fiyatları başladığımızda 2 bin liraya kadar var. Yani 30 metrekare yer diyelim 60 bin lira istiyorlar ki, 60’ın da bazen üzerinden çıkıyor bunlar. Çilingirler Caddesi’nden aşağıya doğru indiğimizde yani Balık Pazarı’ndan daha alt tarafa doğru indiğimizde otomatikman yüzde 50 bu fiyat düşüyor. Aşağı doğru 25 Kasım stadına doğru yaklaştığımızda en kötü yer şu anda metrekarede birim fiyatları bin lira gibi bir rakamdan başlıyor. Yani bu ne oluyor? Ve bu da metrekaresi bin lira olan 100 metrekare bir yer 100 bin lira gibi kiraya veriliyor” dedi.

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker

“100 BİN LİRALIK DÜKKANI KURUMSAL FİRMA TUTUYOR, VERGİ İADELERİ İLE BU TUTARI DÜŞÜRÜYOR”

Saraçlar Caddesi’nde metrekare birim fiyatının bin lira ile 2 bin lira üzerine çıktığı ve bununda 100 metrekarelik dükkan kiralarında 100 bin kiralara ulaştığını belirten Çeker, “Bir dükkanın kirası 100 bin lira. Bu dükkanın 100 bin lira kirası olduğu zaman bunun da var. Stopajı ile hesapladığın zaman otomatikman 100 bin liralık dükkan 125 bin liraya kadar çıkıyor sadece kira olarak düşündüğünüz. Bunun elektriği, yanında sigortalı elemanı var. Yani ne satacak ki burada? Ne kazanç yapacak ki bunların hepsini ödeyebilecek.  Bunları kim tutuyor? Kurumsal firmalar tutuyor. Niye tutuyorlar? Bunların birçok devletten vergi iadeleri var. KDV iadeleri var. Masrafları gösteriyorlar. 100 bin lira, 200 bin lira kurumsal bir firma için o kadar yüksek gelmiyor. Bunlar da Türkiye’de, Avrupa’da birçok bayileri olan firmalar. Ve bunlar için o 100 bin lira, 150 bin lira, 200 bin lira kira o kadar büyük bir kira değil.  İşte dediğim gibi onlar bu kiraların, bu kira şeylerini, yapmış olduğu masrafları onlar devletten iade olarak alıyorlar, işte masraf olarak gösteriyorlar. 100 bin liralık kira belki ona geliyor, 20 bin lira, 30 bin lira.  Ufak esnaf bunu yapamıyor kurumsal olmadığı için. Onlar böyle bir iadeler alamadığı için onlar gidiyor 50 bin lira ise 50 bin lira yatırıyor “diye konuştu

“SARAÇLAR NEREDEYSE TAMAMEN KURUMSAL FİRMALARIN YERİNE DÖNDÜ”

Yükselen dükkan kiraları sebebiyle yerli esnafların neredeyse hiç kalmadığını, yerlerini kurumsal firmalar aldığının altını çizen Çeker, “Zaten baktığımızda şu anda yerli esnaflar vardı. Bir tane daha vardı. O da kapattı, dayanamadı. Yani bir yerli ayakkabı firması vardı o da bu ay tamamen kapattı. Hemen hemen 70 yıllık ayakkabısı firması. Belki daha bile fazla. Yani babalarından kalan bir ayakkabıcı. Onlar bile dayanamadı. Bugün baktığımızda orada bir sürü pastaneler vardı onlar kapattılar, gittiler. Saraçlar’a şöyle bir bakın. Yani Edirneli esnaf birkaç tane vardır. Diğerlerinin hepsi yabancı, kurumsal firmalar.  Tamamen hepsi kurumsala döndü. Yani baktığımızda kurumsal firmalar bu tür kiraları rahat bir şekilde karşılayabiliyor. Karşılamalarının sebebi de bu. Onlar devletten zaten iadeleri alıyorlar. Zaten onlar için o kadar o kira hiç önemli değil. Ama böyle kurumsal olmayan bir firma açtığında yani kirayı, içindeki çalışanın masrafını, elektriğini, diğer masrafları çıkarmak gerçekten çok zor” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.