DOLAR 32,5902 0.35%
EURO 34,8490 0.3%
ALTIN 2.507,840,95
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21028451,57%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saros için gözler İstinaf Mahkemesi’nde

Saros için gözler İstinaf Mahkemesi’nde

ABONE OL
28 Ocak 2022 12:00
Saros için gözler İstinaf Mahkemesi’nde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Platformu, Saros FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı’na yönelik açılan imar planları iptal davasının Edirne İdare Mahkemesince reddedildiğini açıkladı. Trakya Platformu açıklamasında ayrıca, yöre halkının ve Saros Gönüllülerinin itirazlarının İstinaf Mahkemesince kabul edileceğine ve “Yürütmeyi Durdurma Kararı” çıkacağına inandıklarını bildirdi.

Ziya Gökerküçük, Yılmaz Eren, Özer Demir, Memet Akbal, Uğur Özdağlı ve Bülent Kaçar’dan oluşan Trakya Platformu Edirne İl Yürütmesi, Saros FSRU Limanı ve Kara Boru hattının imar planları iptal davasının Edirne İdare Mahkemesince reddedilmesine yönelik açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, “Keşan ilçesi Sazlıdere köyü sahilinde yapılmakta olan Saros FSRU Limanı ve Kara Boru hattının, Saros Körfezi Kültür ve Turizm Gelişim bölgesinde olması, tarım ve orman alanlarını tahrip etmesi, üst ölçekli planlara ve hukuka aykırılığı nedeniyle imar planlarının iptal edilmesi için hukuki süreçte Edirne İdare Mahkemesince, üç bilim insanından oluşan bilirkişi heyetinin iki ayrı bilimsel raporu dikkate alınmamış ve ÇED davasındaki tek bir bilirkişinin gerekçesiz görüşüne göre imar planları iptal davası reddedilmiştir” denildi.

Açıklamada, “Edirne İdare Mahkemesi karardaki gerekçesini; “Sıvılaştırılmış doğal gazın, LNG gemileriyle taşınmasının, yüzer sistemlerle depolanmasının ve gazlaştırılmasının, Türkiye açısından büyük önem taşıdığı, bu nedenle söz konusu projenin uygulanmasında Üstün Kamu Yararı bulunduğu dikkate alınmıştır” denildi.

“Yıllardır enerji arz güvenliğini sağlayamayanların, ekonomik çöküşten kurtuluşu bu tür projelere bağlayanların, dışa bağımlı dövize endeksli, pahalı enerji ithalatı için Saros Körfezini daha fazla katletmelerine izin vermemeliyiz” denilen açıklamada şöyle denildi;

“Çok pahalı bir yakıt türü olan doğalgazı deniz aşırı ülkelerden gemilerle getirmek milletin vergilerini ticaret adı altında heba etmektir.  Saros FSRU Limanının hafriyat ve inşaat çalışmalarının Saros Körfezini mahvettiği ve kirlettiği gerçeğini görmezden gelemezsiniz.

Bu bölge Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesidir.  Yani, Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöredir. Burasını korumak ve plânlı gelişimi sağlamak amacıyla sınırları Bakanlar Kurulu kararıyla tespit ve ilân edilen bir bölgedir.  Bu gerçeğe rağmen Güneş enerjisi gibi yenilenebilir seçeneklere yatırım yapmayanların yarattığı olumsuzlukların faturasını Saros Körfezine ve yöre halkına çıkartmak yanlıştır ve geleceğe taşımamız gereken doğal varlıklarımıza büyük bir darbedir.

Yöre halkının ve Saros Gönüllülerinin itirazlarının İstinaf Mahkemesince kabul edileceğine ve “Yürütmeyi Durdurma Kararı” çıkacağına inanıyoruz. Trakya Platformu Edirne İl Dayanışması olarak, Saros Körfezinde yaşayanların, Saros Gönüllülerinin ve Keşan Kent Konseyinin haklı yaşam mücadelesini son noktaya kadar desteklemeye devam edeceğiz”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.