DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20772451,53%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saygın, “Eşitlik için mücadelemiz devam ediyor”

Saygın, “Eşitlik için mücadelemiz devam ediyor”

Eğitim İş Edirne Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeni ile basın açıklaması yaparak bütün kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı.

ABONE OL
7 Mart 2024 17:38
Saygın, “Eşitlik için mücadelemiz devam ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeni ile basın açıklaması yaparak bütün kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı. Eğitim İş Şube Sekreteri Gonca Saygın, Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlama mesajında, tarihin derinliklerine uzanan bir mücadeleyi hatırlattı. 1857’de New York’ta tekstil sektöründe çalışan kadın işçilerin yaşadığı zorlukları vurgulayarak başlayan Saygın, bu mücadelenin günümüzde de devam ettiğini belirtti.

“KADIN CİNAYETLERİ, KADIN İŞSİZLİĞİ VE KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE VERİLMEYEN ÖNEM”

Saygın, Türkiye’de kadın hakları konusunda yaşanan gerilemeye dikkat çekerek, AK Parti iktidarının kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki politikalarını eleştirdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, kadın cinayetlerine karşı yetersiz mücadele ve aile içi şiddeti önlemeye yönelik politikaların eksikliği gibi konulara değindi. Kadın cinayetlerinin artışına ve kadınların maruz kaldığı şiddetin yaygınlaşmasına vurgu yapan Saygın, toplumun bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kadınların iş yaşamında da karşılaştığı ayrımcılığa ve sömürüye değindi. Kadın emekçilerin yaşadığı iş cinayetlerinin artışına ve kadın işsizliğine dikkat çekti. AK Parti’nin eğitim politikalarının da eleştiren Saygın, kız çocuklarının eğitimine verilen önemin yetersiz olduğunu ve çocuk gelin ve çocuk işçi sayısının arttığını belirtti. Eğitim sisteminde kadınların toplumdaki rolünün geri planda tutulduğunu ve kadınların sosyal hayata katılımının engellendiğini ifade etti.

“KADINLARA HAYATIN HER ALANINDA EŞİT HAKLARA SAHİP BİR DÜNYA”

Kadınların günümüzde ulaşması gereken taleplerini sıralayan Saygın, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun etkin bir biçimde uygulanmasını, kadın cinayetlerine karşı etkin mücadele, nafaka ve velayet haklarının korunmasını, aile içi şiddeti önleyici politikaların güçlendirilmesini, laik eğitime ve bilimsel müfredata sahip çıkılmasını ve kadınların işgücüne katılımını teşvik edecek politikaların uygulanmasını talep etti. Türkiye’de ve dünyada kadın-erkek eşitliği mücadelesinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Saygın, gerçek bir demokrasinin ancak kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasıyla mümkün olacağını belirtti. Kadınların hayatın her alanında eşit haklara sahip olduğu bir dünya için mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.