DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20703181,20%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Şehirler ve köylerdeki imar planları ayrılmalı”

“Şehirler ve köylerdeki imar planları ayrılmalı”

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:36
“Şehirler ve köylerdeki imar planları ayrılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, 3194 Saylı İmar Kanununda hata olduğunu iddia ederek, şehirlerdeki ve köylerdeki imar planlarının ayrılması gerektiğini söyledi.

Edirne İl Genel Meclisi Eylül ayı oturumları başladı. Mecliste Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından gönderilen yazı ile 2010- 2017 yılları arasında köylerde yapılan bazı yapılarla ilgili müfettişlerin tuttuğu raporlar tartışmaya konusu oldu. Başkan Geçmiş, şehir ve köylerde aynı şekilde uygulanan imar planlarının vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili çok büyük sorunlar yaşandığını anlatan ve çözüm için çağrıda bulunan Geçmiş şunları sıraladı: “3194 Sayılı İmar Kanunundaki en büyük hata; şehirlerle köyleri ayırmaları gerekiyor. Bir şehirdeki imar planlarının köylerde uygulanabilme olasılığı yok” dedi.

“YASAYA AYKIRI”

Hükümetin ve TBMM’deki tüm siyasi parti milletvekillerinin bu ayrımı yapmak için harekete geçmese gerektiğini belirten Geçmiş, şunları söyledi;

“Çünkü çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Yasaya aykırı mı? Aykırı. Bu konuda sayın valimizle İl Encümeni ile 2010 yılından 2017 yılına kadar yapılan bazı yapıların yapılma nedenleriyle affedilmesiyle ilgili Mülkiye Müfettişlerinin tutmuş olduğu raporla ilgili mecliste tartışma için bir yazı gönderdi. Meclis üyesi arkadaşlarım arasında bunu paylaştık. Fakat en büyük sorun 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda. En büyük hata artık şehirlerle köyleri ayırmaları gerekir. Bir şehirdeki imar planlarının kanunların köylerde uygulanabilme olasılığı yok. Bunu artık bizi yönetenler hükümet, TBMM, tüm siyası partilerin milletvekilleri bu ayrımı yapmak için harekete geçmeliler. Çünkü köylerde o kadar büyük sorunlar yaşıyoruz ki; size örnekler vermeye çalışsam ağzınız bir karış havada kalır. Meclis üyesi arkadaşlarla da bunu konuşuyoruz. Diyoruz ki; her yerel yönetime yetki verilsin. Köylerdeki imar planlarının nerelerin yasak nerelerinin yapılması gerektiğini, imar genişliğini, 25 binlikleri, 10 binlikleri, 5 binlikleri, 100 binlikleri. İmar planları yetkisi İl Genel Meclisinde var ama alan genişlemesiyle ilgili ya da mevcut imar planlarına onay vermeyle ilgili yetki var.

“SUÇ İŞLEMİŞ OLUYORLAR”

Oysa bu imar planlarının köyde nasıl vatandaşların yaşayacağı nasıl yapılanma yapılacağı her bölgenin kendi jeolojik yapılarına göre de ayrı bir kuralları var. Bir örnek vereyim hayvancılık yapanlardan; diyelim ki 10 baş hayvanı olan bir vatandaşımız var, vatandaşımızı arıyorlar bizden imar planını almış, ahır planını almış her şeyi yasal fakat 1-2 yıl içerisinde hayvanların doğum yapmalarıyla birlikle hayvan sayıları artıyor. Bu hayvanlarla birlikte yeni bir yaşam alanı yaratmak için kendi el çabasıyla ya da köyünden tuttuğu ustayla yeni bir çit yaptıklarında imar planına dahil oluyorlar. Bunu yapan insanlar da yasaya karşı suç işlemiş oluyorlar ve ondan sonra il özel idare tarafından para cezalarına ve yıkım kararlarına maruz kalıyorlar. Bu bana göre anlamsız ifade. Sayın Valimizle bunları görüşüyoruz fakat yapabileceğimiz bir şey yok TBMM üyeleri ve hükümetin yapacağı bir şey”

Meclis bugün saat 14:00’da CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.