DOLAR 32,3278 0.23%
EURO 35,1117 -0.07%
ALTIN 2.300,051,00
BIST 9.059,062,87%
BITCOIN 23121412,54%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Sırbistan ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor”

“Sırbistan ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor”

ABONE OL
7 Eylül 2022 15:20
“Sırbistan ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan Sarayı’ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“SIRBİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZ HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR”

Konuşmasının başında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’e ev sahipliği için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Az önce kendisiyle hem ikili ardından heyetler arası formatta son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik Görüşmelerimizde ilişkilerimizi kapsamlı şekilde etraflıca ele aldık. Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları değerlendirdik. Başta Bosna Hersek’teki gelişmeler olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunduk. Sırbistan’la mükemmel düzeydeki ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor” diye ekledi.

Kimlikle seyahat konusunda imzalanan protokolün, ilişkileri yeni bir seviyeye çıkaracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’dan sonra Sırbistan, karşılıklı olarak çipli kimlikle seyahatin mümkün hâle geldiği altıncı ülke olacak” açıklamasında bulundu.

Sırbistan ile ekonomik ve ticari ilişkilerin iki ülkenin iş birliğinin dinamosu niteliğini taşıdığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimiz, istikrarlı artış eğilimini salgın koşullarına rağmen sürdürdü. Geçtiğimiz sene yüzde 33’ün üzerinde bir artışla 2 milyar dolarlık seviyeye yaklaştık. Ortak hedefimiz olan 5 milyar dolara ulaşmak için de aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğimize inanıyorum” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile birlikte iştirak edecekleri Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nun bu iradelerinin göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Müteahhitlerimiz Sırbistan’da bugüne kadar 847 milyon dolar değerinde toplam 50 projeye imza attı. Bu vesileyle müteşebbislerimize verdikleri destekten dolayı Kıymetli Dostum Vucic’e şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Yapımı tamamlanan Yeni Pazar-Tutin Devlet Yolu da Sayın Vucic’in bu vizyoner yaklaşımının eseridir. TİKA Sırbistan’da 2022 sonu itibariyle 350 adet proje ve faaliyet gerçekleştirmiş olacak. Ortak tarihî ve kültürel mirasımız Bayraklı Camii’nin restorasyonuna en kısa sürede başlayacağız.”

“Her yıl Avrupa’da yaşayan çok sayıda vatandaşımız Türkiye’ye karayoluyla seyahatlerinde Niş Şehri’nde konaklıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle Niş’te konsolosluk büromuzu faaliyete geçirdik. Konsolosluk büromuz hem vatandaşlarımıza hizmet edecek hem de ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır.”

“SORUNLARIN DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜLMESİNİ SAMİMİYETLE DESTELEDİK”

Görüşmelerde Balkanlarda barış ve istikrara atfettikleri önemi bir kez daha teyit ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sırbistan ile Kosova arasında kimlik kartlarıyla sınır geçişleri konusunda uzlaşıya varılmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.  Başta plaka meselesi olmak üzere diğer sorunlu hususlarda da en kısa sürede anlaşmaya varılmasını temenni ediyoruz.  Her daim sorunların diyalog yoluyla çözülmesini samimiyetle desteledik, destekliyoruz.  Yardımımız talep edildiğinde, tüm imkânlarımızla, yapıcı ve tarafsız bir anlayışla gereken katkıyı veriyoruz. Bosna Hersek’teki üç toplumun uzlaştığı bir formatta tarafların bir araya getirilmesi için de üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.