DOLAR 32,5603 0.2%
EURO 34,9565 -0.11%
ALTIN 2.443,970,33
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2095205-0,05%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Sırbistan ve Sırplar hakkında, 20 ilginç bilgi”

“Sırbistan ve Sırplar hakkında, 20 ilginç bilgi”

ABONE OL
27 Aralık 2021 17:12
“Sırbistan ve Sırplar hakkında, 20 ilginç bilgi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.balkannews.com.tr’de yer alan haber’de  – Üçüncü ve dördüncü yüzyıllar arasında, günümüz Sırbistan topraklarında toplam 18 Roma imparatoru dünyaya geldi. Bu sayı tüm Roma hükümdarlarının beşte birini oluşturmaktadır.

Yediğiniz ahududular büyük ihtimal Sırbistan’dan yetiştirilmekte! Son birkaç yıldır küresel ahududu ihracatında Sırbistan üst sıralarda. 2012 yılında, dünyadaki ahududuların %95’i Sırbistan menşeli.

“Vampir” dünya çapından kabul edilen ve kullanılan en ünlü Sırpça kelimedir. Üstelik, ilk vampir Kont Dracula değil, 1925 yılında Avusturya basınında vampir olması hakkında birçok yazı yazılan Petar Blagojević’tir.

Sırbistan’da “Yıl” adında bir nehir bulunmaktadır. Aslında gerçek ismi “Godina” (Sırpça “Yıl” demek) değildir. Gerçek ismi “Vrelo” olan bu nehre eşi benzeri olmayan uzunluğundan dolayı bu lakap takılmıştır. İnanın veya inanmayın, nehir tamı tamına 365 metre uzunluğundadır.

Saat denilince çoğu kişinin aklına Swiss gelmektedir. Fakat Sırbistan saat yapma endüstrisi, dünyaca ünlü Swiss’den çok daha eskidir. Sırplar kendi saatlerini Swiss’den yaklaşık 200 yıl önce yapmışlardı.

Sırbistan’da tamamen taşlardan inşa edilmiş bir köy bulunmakta. Evet, doğru duydunuz! Stara Dağının yamaçlarında yer alan taş köyü Gostuša, sadece taş, çamur ve doğal malzemelerden inşa edilmiş evleriyle Sırbistan’ın en sıra dışı köyü durumundadır. Ayrıca zamandan nasibini almayan evlerde hala insanlar yaşamaktadır.

Ayrıca Sırbistan’da bir yağmur ormanı bulunmaktadır. Vinatovača yağmur ormanı, 350 yıllık kayın ağaçlarıyla özel koruma alanındadır. İnsan elinin değmediği büyülü ormanda ağaç kesmek, bitki koparmak ve devrilen ağaçları kımıldatmak yasaktır.

Colorado nehrinin Grand kanyonunun bir ikizi olduğunu biliyor muydunuz? Hem de Sırbistan da? Sıra dışı kırmızı kayalıklarıyla size ünlü Colorado’yu hatırlatacak olan etkileyici Temštice Nehri kanyonu!

Sırbistan Fransız bir kraliçeye sahipti! Kral Stefan Uroš’un karısı Anjou’lu Helen Fransızdı ve kral, kraliçesi için İbar Vadisi boyunca leylaklar diktirmişti. Bugün bazıları buraya Krallar Vadisi, bazıları Yüzyıllar Vadisi diyor, romantikler ise Leylaklar Vadisi demeyi tercih ediyor.

Sırbistan’ın doğusunda, Kuršumlija ilçesinin yanında, Sırbistan’ın sekiz doğa harikasından biri olan “Şeytanların Şehri” bulunmaktadır. Dünyaca biline Đavolja Varoš’ta toprak erozyonuyla oluşan 202 tane tuhaf kaya kule bulunmaktadır. Ayrıca sanki tek başına yeterince tuhaf değilmiş gibi, bu sıra dışı kaya oluşumunun da bir ikizi bulunmaktadır!

Avrupa’nın en büyük boğazı olan Đerdap Gorgede Doğu Sırbistan’da bulunuyor. Avrupa’nın en derin kanyonu olan Drina Nehri Kanyonu ise Sırbistan’ın batısındadır.

1963 yılında Avrupa’da Kuzey Amerika’ya gönderilen ilk videoda Sırbistan’daki Mileševa Manastırından “Beyaz Melek” duvar resmi vardı!

Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Güneydoğu Avrupa’nın en büyük şehridir.

Tarihteki en önemli mucitlerden biri olan Nikola Tesla dışında Mihajlo I. Pupin (fizikçi ve fizik kimyageri), Milutin Milanković (matematikçi, gökbilimci, iklimbilimci, jeofizikçi, inşaat mühendisi), Josif Pančić (botanikçi, doktor, ünlü bir profesör), Mileva Marić (fizikçi) ve Vuk Stefanović Karadžić (filolog ve dilbilimci) Sırbistan’ın diğer ünlü bilim insanlarından bazılarıdır.

Gölün ortasında hiçbir ada gördünüz mü? İsterseniz Sırbistan’da görebilirsiniz. Vlasinaand Semeteš gölleri bu olağandışı duruma ev sahipliği yapmaktadır.

13 Sırp, NASA’nın Apolo projesinde çalıştı. Ayrıca Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi Ajansının kurucularından biri olan Mihajlo Pupin de bir Sırptı.

Valter Bogdanić, Čarls Simić ve Mihajlo Pupin, Pulitzer ödülünü kazanan Sırplardır ve Ivo Andrić Sırbistan’da Nobel Ödülü kazan tek kişi.

Sırbistan’da henüz çözülememiş birçok doğal gizem bulunmaktadır. Örneğin 500,000 yaşındaki piramit şeklindeki Rtanj Dağı bunlardan biri. Piramit şekli yüzünden mistik bir havaya sahip olan Rtanj Dağının binlerce yıl önce uzaylılar tarafından geride bırakılan bir ana gemi olduğuna inananlar bulunuyor.

Ayrıca, Povlen küreleri de gizemlerden biri. Bazıları Povlen dağının yamacına dağılmış bulunan devasa taş kürelerinin bir doğa harikası olduğuna inanırken, bazıları bunları uzaylıların yaptığını düşünüyor. Bilim insanları ise volkanik bir aktivitenin sonucu olduğunu söylüyorlar.

Her yıl haziran ayında, Palingenia Longicauda adındaki su böcekleri yaşamın ve ölümün benzersiz, romantik ve hüzünlü yanını gösterdikleri sadece üç saat süren düğün danslarıyla çiçekleri andırından bir güzellik sunuyorlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.