DOLAR 32,6061 0.11%
EURO 34,9720 0.27%
ALTIN 2.427,930,21
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094701-3,44%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Sırbistan’da, “Fransız-Alman Planı” karşıtı gösteri düzenlendi

Sırbistan’da, “Fransız-Alman Planı” karşıtı gösteri düzenlendi

ABONE OL
17 Şubat 2023 16:56
Sırbistan’da, “Fransız-Alman Planı” karşıtı gösteri düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Kosova ile ilişkilerin düzeltilmesini öngören “Fransız-Alman Planı” karşıtı gösteri düzenlendi.

Belgrad’daki Cumhurbaşkanlığı Binası önünde toplanan aşırı sağcı Sırplar, ABD ile Avrupa Birliği’nin (AB) tüm üyelerince desteklenen, Sırbistan-Kosova ilişkilerinin düzeltilmesini hedefleyen “Fransız-Alman Planı”nı protesto etti.

Şehrin iki ana caddesinin trafiğe kapatıldığı gösteride, “Kosova Sırbistan’ın kalbidir”, “Vazgeçmek yok”, “Kosova’ya ihanet Rusya’ya da ihanet eder” yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’e “İstifa et ya da Kosova politikanı değiştir” mesajları veren göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Binası önündeki polis barikatını yıkarak bina içerisine girmeye çalıştı.

Polisin müdahale ettiği göstericiler, “Vucic nerede?” ve “ihanet” sloganları atarken, “Fransız-Alman Planı”nın kamuoyuna açıklanması ve iptal edilmesi talebinde bulundu.

Göstericiler, ardından yakınlardaki bir karakola doğru yürüyerek gösterilerine son verdi.

Kosova-Sırbistan müzakereleri

AB, Kosova ile Sırbistan’ın Birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor.

Taraflar, son olarak ABD ile AB’nin tüm üyelerince desteklenen, kamuoyunda “Fransız-Alman Planı” olarak bilinen metin üzerinde müzakere yürütüyor.

Medyaya sızdırılan plana göre, Kosova’nın, ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor.

Başbakan Albin Kurti, şubat başında, Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını, sunduğu birkaç şartın karşılanması halinde değerlendirebileceğini kaydetmişti.

Sırbistan’dan ise Kosova’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

AB yetkilileri, Fransız-Alman Planı müzakerelerinin ilkbahar aylarında tamamlanmasını umuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.