DOLAR 32,3230 -0.5%
EURO 34,8204 -0.17%
ALTIN 2.409,28-0,52
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1854368-4,99%
Edirne
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Söğütlük’te ısrar neden?”

“Söğütlük’te ısrar neden?”

ABONE OL
2 Ağustos 2023 11:12
“Söğütlük’te ısrar neden?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına açıklamada bulunan Ziya Gökerküçük, Söğütlük’e millet bahçesi projesinde ısrar etmek nasıl ki kente ihanet ise karşı durmak da kentlilerin görevi ve sorumluluğu olduğunu belirterek, “Millet Bahçesi yapılacak o kadar çok alan var iken yerel ve merkezi idarenin Söğütlük’teki ısrarının nedenini de yetkililerin açıklamasını bekliyoruz” dedi.

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına açıklamada bulunan Ziya Gökerküçük, kentimizde, millet bahçesi mevzuata uygun olarak kentin yeni yerleşim alanlarına yapılması gerekirken bakımsız olduğu bahanesi ile Söğütlük’e yapılmak istendiğini belirterek, “Pandemi nedeniyle giremediğimiz Söğütlük, sonrasında da millet bahçesi inşaatı gerekçesiyle giriş-çıkışa yasaklandı. Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanına girilmesi yasaklanırken kapalı kapılar arkasında ise neler olup bittiğini bilmediğimiz bir inşaat faaliyeti sürdürülmüştür” dedi.

“YAPILANLARIN UYGUN OLMADIĞI MAHKEME KARARI İLE TASDİK EDİLDİ”

Edirne Belediyesi’nin Söğütlük’teki işletme hakkından, hukuki hakkını savunmadan çekilmesinin de Danıştay tarafından da merak edilmiş ve Belediye’ye bu karara karşı mahkemeye başvurup vurmadığı sorulduğunu ifade eden Gökerküçük, “Bu süreçte yapılanların uygun olmadığı mahkeme kararı ile tasdik edilmişken Belediye Başkanımızın bu projenin tekrardan “değişikliklerle” uygulanmasına katkı sunduğu duyumları Söğütlük’ü savunan halka ve STÖ’lere karşı etik bir davranış biçimi olmamıştır” dedi.

“HUKUKİ SÜREÇ SONUÇLANMADAN YENİ PROJELERDE ISRAR EDİLİYOR”

Belediyelerin görevinin; merkezi iktidar ile birlikte yurttaşları için yürüyüş mesafesinde ulaşabileceği yeşil alanlar yaratmak olduğunu belirten Gökerküçük, “Bu gerçeği görmezden gelip zaten yeşil alan olan Söğütlük’ün hukuki sürecin sonuçlanmasını bile beklemeden yeni projelerde ısrar edilmesi ve yerel ile merkezi yönetimin mahkeme kararlarına rağmen, resmi kurumlarının verdiği hatalı kararları ve yarattığı zararları sorgulayacağı yerde, hatalarını el ele verip sürdürmesi anlaşılır bir durum değildir” dedi.

“KANAL PROJESİ KARAAĞAÇ MAHALLESİ’Nİ SİVRİSİNEK YUVASI HALİNE GETİRDİ”

Kentin içinden geçen ve halkın en çok kullandığı Meriç Nehri’ne 2015 yılında DSİ tarafından çok yüksek bütçe ile taşkın tehlikesine karşı başlatılan Kanal Projesi’nin de fiziki hataları ve başlangıç hedeflerinden oldukça uzak olmasıyla Karaağaç Mahallesi’ni sivrisinek yuvası haline getirdiğini savunan Gökerküçük, “Bunun üzere 2016 yılında Meriç Nehri kıyıları, nehir içine fore kazıklarla yükseltilen nehrin doğal yapısını bozan seddelerle donatılmış, milyonlarca para harcanan bu akıl dışı, bilim dışı seddeler ne değişti ise apar topar yıkılmış, halkın parası çöpe atılarak tonlarca beton moloz doğaya çıkarılmıştır” dedi.

“AKLA VE BİLME AYKIRI PROJE”

Meriç Nehri’nin çilesi bununla da kalmayıp iştahı yükselen yöneticilerce, 2021 yılında bir de Arşimet Burgu Elektrik Üretim Tesisi Projesi’yle akla ve bilme aykırı, doğaya zarar verecek şekilde astarı yüzünden pahalı olduğu daha önce benzeri örneklerle ortaya konmuş olan santral yapımı başlatıldığını belirten Gökerküçük, “Hangi amaca hizmet edeceği belirsiz olan, hatta tesisin bir kısmının yıkılıp patladığına tanık olduğumuz Arşimet Burgu Elektrik Üretim Tesisi projesinin içler acısı durumu ortadadır. Bu türden birilerinin ‘münasip gördüğü’, bilim insanlarının, halkın, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının görüşü alınmadan yapılan tesislerin yapılmasına hep karşı olduk ve hep olacağız” dedi.

“MERİÇ KIYILARI SANAYİ BÖLGESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENMEKTE”

Gökerküçük, doğal alan olması gereken Meriç kıyılarının, nehir içi kum-taban temizliğinden çok ötelere geçirilerek, ticari işletmelerin beton santralleriyle donattığı, adeta sanayi bölgesine dönüştürülmek istenmekte olduğunu belirterek, “STÖ ve meslek odalarının verdiği mücadeleyle, Kum ve Beton Santrali’nin verdiği zararlar doğadan ve halktan yana hukuk kararlarıyla ortaya konmuş, idare mahkemesi proje için “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline karar vermiş, daha sonrasında ÇED süreci idare tarafından sonlandırılmış fakat kum çıkarmanın ötesine geçilerek alanda yapılan diğer binalar ve tesisler yıkılmamıştır. Halkın en çok yararlandığı bu alanlarda yapılan bilime ve hukuka aykırı, gereksiz, sözde halka rağmen yapılan yatırımların doğaya verdiği tahribatın, yapboza dönen proje maliyet zararlarının hesabını yetkililer kimlerden soracak? Meriç Nehri ve Söğütlük Ormanı’nın korunması bu kentin yöneticileri, kurumları tarafından öncelikli görev olması gerekirken ‘uzlaşmak’ gibi öneriler, hukuki dayanaktan yoksundur” dedi.

“İKTİDAR VE YERELDEKİ ÇIKAR UZANTILARIYLA UZLAŞMA YAPMADIK, YAPMAYACAĞIZ”

Söğütlük’ün kamusal alan olarak bakımının yapılması ve güvenliğinin sağlanması yerel ve merkezi kurumların ortak görevi olduğuna dikkat çeken Gökerküçük, “Bunu yapmayıp dahası bunu bahane ederek millet bahçesine dönüştürülmesine itiraz eden bizler davanın sonuçlanmasını beklemekteyiz. Dava sonucunu beklemeden adeta yangından mal kaçırırcasına bizlerle uzlaşmak istediğini belediye başkanı aracılığıyla sağlamaya çalışan iktidar ve yereldeki çıkar uzantılarıyla uzlaşma yapmadık, yapmayacağız. Bu uzlaşmayı talep eden yerel yönetim ve siyasi kişi ve kurumlarla da birlikte olmamız olanaksızdır. Bizler halkın ormanının doğal kalmasını, betonlaştırılmamasını, özel şirketlere ihaleye verilmemesini talep ediyoruz. Bizler bu alana yapılacak her türlü hukuk dışı düzenlemeye itirazlarımızı halkımız ve sivil örgütlenmeler olarak dile getireceğiz” dedi.

“SÖĞÜTLÜK’TEKİ ISRARIN NEDENİNİ YETKİLİLERİN AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ”

Söğütlük’e millet bahçesi projesinde ısrar etmek nasıl ki kente ihanet ise karşı durmak da kentlilerin görevi ve sorumluluğu olduğunu ifade eden Gökerküçük, “Söğütlük’te olması gereken; kentlinin güvenli ve sağlıklı dinlenme, sosyalleşme, spor yapma, doğa ile başbaşa olma olanaklarını ekolojik yapıyı da bozmadan sağlanmasıdır. Bu nedenle bir kez daha “Söğütlük Doğal Kalsın” diyoruz. Millet Bahçesi yapılacak o kadar çok alan var iken yerel ve merkezi idarenin Söğütlük’teki ısrarının nedenini de yetkililerin açıklamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.