DOLAR 32,5675 0.07%
EURO 34,8958 0.15%
ALTIN 2.426,940,17
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2088525-3,38%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sokak Sağlıklaştırması’nda ilk adım

Sokak Sağlıklaştırması’nda ilk adım

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:08
Sokak Sağlıklaştırması’nda ilk adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “Tarihi Dokunuş” sloganı ile başlatılan “Sokak Sağlıklaştırması” projesinin ilk adımı atıldı. Proje kapsamında Hükümet Caddesi üzerindeki tescilli bir bina restorasyonu yapıldıktan sonra Merkez ve Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak hizmet vermeye başladı.

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı Müdürlüğü’nce yürütülen Sokak Sağlıklaştırması projesi dahilinde 23 bina restorasyon görerek yenilenecek. Proje kapsamda dün restorasyonu tamamlanarak Merkez ve Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak hizmet verecek olan bina törenle açıldı.

Törende konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “İnşallah el birliğiyle, gönül birliğiyle, hepimiz el ele vermek suretiyle Edirne’mizin tarihi dokusunu Edirne’mizin kent estetiğini yeniden ihya edeceğiz ve bu Edirne’ye de Kültür Turizmine de önümüzdeki zamanda, Edirne ekonomisine net bir kazanç olarak net bir katkı olarak dönmüş olacak” dedi.

Edirne’nin, Kültür Turizmi söz konusu olduğu zaman Türkiye’nin şampiyonluğuna oynayan bir il olduğuna vurgu yapan Canalp şunları söyledi;

“Edirne ile ilgili bugün yapmayı planladığımız en önemli hususlardan bir tanesiyle ilgili bir başlangıç için geldik bir araya. Bu da Edirne her şeyi ile ön planda olan bir il. Turizmiyle en ön planda olan bir il. Türkiye’de de Kültür Turizmi söz konusu olduğu zaman da Türkiye’nin şampiyonluğuna oynayan bir il. Tabi bununla ilgili yapmamız gerekenler listesini önümüze koyduğumuz zaman en önde gelen husus tarihi dokuyu yeniden inşa edebilmek ve tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkartabilmek. Bunun içinde için de bulunduğumuz alanda şu an için bu örnek bina ile bugün yapmış olduğumuz bir başlangıç var. Bununla beraber bu sokak, yan sokak ve valiliğin altındaki üç sokakta toplamda 23 binayı yeniden ele alıyoruz ve yeniliyoruz. Bu 23 binanın içerisinde üç bina aynı zamanda tarihi tescil olarak tescillenmiş ve koruma altındaki bina. Bu üç binayı da ayrı bir konsept içinde restorasyon çalışmalarıyla yeniden inşa etmiş olacağız. Ama diğer modern yapılı binaları da aynı şekilde 20 binayı da tarihi dokuya uygun ama kent estetiğine uygun bir şekilde yeniden ele alacağız.

“EDİRNE, TARİHİ DOKUYA UYUMLU BİR KENT ESTETİĞİNE BÜRÜNECEK”

Bu bize ne kazandıracak? Bu bize Edirne’mize tarihi dokuyla uyumlu bir kent estetiği kazandıracak. Ama aynı zamanda bu üç sokak yan tarafımızda bulunan KaranfiloğluSokağı’nın da komşusu olan sokaklar. KaranfiloğluSokağımızı da oradaki tarihi yapılarla dolu tamamı neredeyse tescilli tarihi yapılarla dolu. Karanfiloğlu Sokağımızı da bir başından sonuna kadar tamamını gene tarihi dokuyla uyumlu şekilde yeniden restore edeceğiz. Bu çalışmamızı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’da bu alanda beraberce gezme imkanı bulmuş olduğumuz bir sokaktı. Karanfiloğlu sokak, bu sokak, yan tarafımızdaki diğer sokaklarla beraber bu alan şöyle kolektif olarak düşündüğümüz zaman Edirne’nin de gerçekten de şehir estetiği açısından, kent estetiği açısından ve tarihi dokunun yeniden ihyası açısından çok güzel ve çok anlamlı bir mekanhaline böylece gelmiş olacak. İnşallah yapacağımız bütün bu çalışmalar Edirne’miz için çok güzel bir başlangıç olacaktır. Bugün hizmete alacağımız bu binayı da Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Binası’nın işlem yapacağı, işlemlerinin yürütüleceği bir bina olarak tasarladık. Burada bir taraftan tahsilat büromuz, biliyorsunuz Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aynı zamanda içme suyu hizmetlerini de köyler de yürüten ve bununla ilgili tahsilat işlemlerini de yürüten birimler olduğu için buranın bir bölümü tahsilat işlemlerinin yapıldığı bölüm olacak.

“KÖY MUHTARLARIMIZ KENDİLERİNE AİT BİR BİNA GİBİ, KENDİ OFİSLERİ GİBİ KULLANACAKLAR”

Ama diğer katlarımızda gene aynı şekilde merkeze bağlı köy muhtarlarımızın Edirne’ye geldikleri zaman ofis olarak da kullanmalarına uygun bir tasarım olaraktan onların hizmetlerini de sunmuş olacaklar. Yani Edirne Merkez’e gelen muhtarlarımız da eğer herhangi bir şekilde kendilerine bir ofis olarak kullanmak istedikleri bir yer olursa kendileri bu binayı da kendilerine ait bir bina gibi, bir ofis gibi de kullanma imkanı da bulmuş olacaklar.

“ZAMAN İÇİNDE EDİRNE EKONOMİSİNE BİR KAZANÇ VE KATKI İÇİNDE GERİ DÖNECEK”

Bütün bu çalışmayı bir bütün olarak şu anda bir tarafından Edirne Valiliği olarak yürütüyoruz. Bir taraftan KUDEB aracılığıyla ve aynı zamanda Selçuk beyinde içerisinde kendisinin de yürütme ve icra kurulu heyeti olarak da başkanı olmuş olduğu bir KUDEP organizasyonu içerisinde beraberce yürütüyoruz. İnşallah el birliğiyle, gönül birliğiyle, hepimiz el ele vermek suretiyle Edirne’mizin tarihi dokusunu Edirne’mizin kent estetiğini yeniden ihya edeceğiz ve bu Edirne’ye de Kültür Turizmine de önümüzdeki zamanda Edirne ekonomisine net bir kazanç olarak net bir katkı olarak dönmüş olacak” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Merkez ve Köylere Hizmet Götürme Birliği binasının açılış kurdelesi kesilerek hizmete girdi ve daha sonra Edirne Valisi Canalp başta olmak üzere Başsavcı Karabacak ve Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Çakır, Tarihi Dokunuşu gerçekleştirerek restorasyon çalışmalarını sembolik olarak başlattı.

Son olarak açılışı gerçekleştirilen Edirne Merkez ve Köylere Hizmet Götürme Birliği binası gezildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.