DOLAR 32,5397 0.16%
EURO 34,9666 -0.03%
ALTIN 2.456,470,84
BIST 9.884,521,73%
BITCOIN 20895800,75%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

STK’lar endişeli

STK’lar endişeli

ABONE OL
24 Aralık 2020 10:25
STK’lar endişeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi TBMM’de görüşülecek olan ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’nin içeresinde yer alan ‘Dernekler Yasası ve Yardım Toplama Kanunu’na ek yaptırımlar getiren teklife tepki gösterdi.

Adalet Komisyonda kabul edilen ve TBMM’de görüşülecek olan ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’, başta İçişleri Bakanlığı’na dernek kapatma yetkisi veren maddeleri olmak üzere, STK’lar yeni düzenlemelere tepki gösteriyor.

“EK YAPTIRIMLAR GETİRİYOR”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Gökerküçük, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, TBMM bütçe görüşmeleri sonrasında mecliste görüşmelerine başlanan yasa önerisinin ismi; “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yasa”. İlk bakışta çok anlamlı ve hepimizin kabul edebileceği bir madde gibi görünmektedir. Gerekçede ise açıkça bu yasa teklifinin “Yardım Toplama Kanunu ve Dernekler Yasası’nda değişiklik yapılarak, denetimlerin artırılması ve idari yaptırımların daha etkili uygulanmasına yönelik hükümler düzenlemek” amacı ile kaleme alındığı belirtiliyor. 43 maddeden oluşan bu teklifin 7. Maddesinden başlanarak ‘Dernekler Yasası ve Yardım Toplama Kanunu’na ek yaptırımlar getiriliyor” dedi.

“KORKU DUVARI PEKİŞTİRİLİYOR”

Gökerküçük, üye aidatları ile ayakta duran derneklerin suç örgütlerini besleyecek kadar ne finansmanı ne de niyeti olduğunu belirterek, “Bu yasa teklifi ile asıl amacın, “mal varlığını dondurma” ile sınırlı olmayıp keyfi bir biçimde dernek yönetimlerini görevden alarak ya da idare eliyle faaliyetlerine son vererek çalışamaz hale getirme girişimi olduğundan kuşkulanmaktayız. Yapılmak istenen nedir? İfade ve örgütlenme özgürlüğü önüne konulan engellere bir yenisi ekleniyor. Olağanüstü halin fiilen sürdüğü ülkemizde, bu kez de yasalar üzerinden yeni yaptırımlarla korku duvarı pekiştiriliyor” dedi.

“TEKLİF YENİDEN DÜZENLENEREK ULUSLARARASI ANLAŞMALARA VE ANAYASAYA UYGUN HALDE SUNULMALI”

Bu değişikliğin Anayasa’nın; 33. (Dernek Kurma Özgürlüğü), 13. (Temel Haklar ve Özgürlüklerin, Demokratik Toplum Düzenine ve Ölçülülük İlkesine Aykırı Olamayacağı), 17 (Kişi Dokunulmazlığı), 35. (Mülkiyet Hakkı), 36. (Hak Arama Hürriyeti) maddelerine aykırıdır. Ayrıca usulüne uygun kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘Adil Yargılanma Hakkı’ (6. Madde) ve 1 No’lu Protokole de (Mülkiyet Hakkı) uygun olmadığını belirten Gökerküçük, “Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Meclisimizde görüşmelerine başlanan bu teklif son kertede Cumhurbaşkanlığı veya İçişleri Bakanlığına, istenmeyen STK’ya adeta kayyum atama yetkisi verir durumdadır. “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Teklifi” elbette önemlidir. Ancak yasalarla güvence altına alınan bireysel haklarımıza dokunmamalıdır. Bu nedenle teklif yeniden düzenlenerek uluslararası anlaşmalara ve Anayasaya uygun halde sunulmalıdır” dedi.

“DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNİN FAALİYETLERİNİN KISITLANMASI ASLA KABUL EDİLEMEZ”

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Celil Özcan da “Derneklerin işlevsiz hale getirilmesi, terör bahanesi ile yurttaşlarımızın örgütlenme hakkının elinden alınması ve demokratik kitle örgütlerinin faaliyetlerinin kısıtlanması asla kabul edilemez” dedi.

“ADD HER ZAMAN KARŞILARINDA DURMUŞTUR”

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Celil Özcan, “Atatürkçü Düşünce Derneği, Kamu Yararına Çalışan bir Demokratik Kitle Örgütü’dür. Kurulduğu günden bu yana, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik her türlü bölücü ve gerici kalkışmaların karşısında durmuştur. Terörün, nereden gelirse gelsin emperyalizme hizmet ettiğinin, faşizmin değirmenine su taşıdığının bilincindedir. Atatürk İlke ve Devrimleri’nin korunması ve geleceğe taşınması için kurulan, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin temel amaçlarından biri de “Hiçbir ayrım gütmeden ve gözetmeden, anayasal demokratik düzen güvencesinde evrensel insan hak ve özgürlüklerini üstün tutarak, yurttaşları tam eşitlikle kucaklayıp, ulusal dayanışmanın temeli olan toplumsal barışı sürekli kılmak, her tür teröre ve sömürüye karşı çıkarak, çağdaş sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bütün olarak bağımsızlığının karşısındaki yapılanmalara karşı mücadele etmektir” dedi.

TEKLİFE KARŞI ORTAK MÜCÜDELE ÇAĞRISI

“Derneklerin işlevsiz hale getirilmesi, terör bahanesi ile yurttaşlarımızın örgütlenme hakkının elinden alınması ve demokratik kitle örgütlerinin faaliyetlerinin kısıtlanması asla kabul edilemez” diyen Özcan, şunları söyledi;

“ Devlet, terörle mücadelede her türlü imkan ve araca sahiptir. Bu gerekçe ile derneklerin yönetimlerine kayyum atanabilmesi, malvarlıklarına el konulabilmesi ve faaliyetlerinin durdurulabilmesi, şahıs devletinin oluşumundaki en ürkütücü ve en son kilometre taşıdır. Bu düzenleme ile devlet ve toplum yapısı, kazanılmış hak ve özgürlükler geriye götürülecek, dernek yöneticilerinin seçme ve seçilme yoluyla güvencede olan örgütlenme özgürlükleri de İçişleri Bakanlığı’nın siyasi vesayeti altına alınmış olacaktır. İktidarın baskıcı yönetim anlayışı, bugüne kadarki hukuk tanımaz uygulamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen bu yasa teklifinin ardındaki niyetleri daha iyi görmemizi ve anlamamızı sağlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine ve niteliklerine düşman, cemaat ve tarikatlarla iş birliği içinde olan iktidarın, ne yapmak istediğini görüyor ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini Anayasa hükümlerinin ve demokratik toplum yapımızın korunması için, bu yasa teklifini reddetmek üzere göreve çağırıyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği, aynı kaygıları paylaştığı ve benzer amaçları benimseyen tüm demokratik kitle örgütlerini bu yasa teklifine karşı ortak mücadeleye çağırmaktadır. Boyun eğmeyeceğiz, yolumuzdan dönmeyeceğiz…” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.