DOLAR 32,3413 -0.06%
EURO 34,8479 0.14%
ALTIN 2.385,55-0,45
BIST 10.258,790,49%
BITCOIN 19936324,19%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Suiçmez “Gençlere üretim alanında teşvikler var”

Suiçmez “Gençlere üretim alanında teşvikler var”

ABONE OL
27 Nisan 2023 10:43
Suiçmez “Gençlere üretim alanında teşvikler var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, gençlere yönelik tarım ve hayvancılık alanında takip edilmeyen ama önemli olan devletin sunduğu destekler konusunda açıklamada bulundu. Devletin gençlere yönelik teşviklerinin olduğunu vurgulayan Suiçmez, Halk Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği kurslara katılanların, belgelerini aldıklarında üretim alanında iş kurabilmek için Ziraat Bankası’nın çok önemli kredilerine başvurabileceklerini söyledi.

“ÜRETİCİLİK ALANINDA KURS BELGESİNİ ALANA ÖNEMLİ KREDİLER VERİLİYOR”

Edirne Merkez ve Süloğlu SÜTÜB Mustafa Suiçmez, “Geçmiş aylarda merkezde Üyüklütatar Köyü’nde sürü yönetim hayvancılık kursu açıldı. Yani uzun süreli bir kurs değil, Halk Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü birlikte. Şimdi bunun gibi üretici kurslarından belgesini alan gençlere yönelik Ziraat Bankası’nda bunlarla ilgili çok önemli krediler var. Sen de bunu yap ben seni destekleyeceğim diyor. Televizyonlarda çıkıyor bazen görüyorsunuz 100 bin liradan 500 bin liraya kadar sıfır faizli destek kredileri var. Devlet yapıyor bunları. Mesela belgeli sürü yönetimi bunun sigortasını da ödediği şeyler var. Bu programlar var ama biz bu programları yapmıyoruz, takip etmiyoruz. Yoksa devlet, hükümetin gençlere yönelik teşvikle ile ilgili çok şey var. Aslında Tarım İl Müdürlüğü’nde görebilirsiniz. Bakın bunları biz önemsemiyoruz. Yapmadığımız zaman da olmuyor, yapacaksın. Yani burada teşvikleri var. Mesela yine devlet bir şey yapılsın diye tonlarca hibe tohum verdi. İyi bir ay çiçeği tohumundan tut buğday doğumuna kadar bunlar verildi. Yani ciddi rakamlar bunlar” dedi.

“ÇOK KİŞİ SERTİFİKALARINI ALIP BU AVANTAJLARDAN YARARLANDI”

Hem genç üreticilere hem kadın üreticilere yönelik önceki süreçte önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Suiçmez, “Mesela gençlerin bunu yapabilmesi için ‘Köyümde Yaşamam İçin Birçok Nedenim Var’ diye bir proje. Çok koyun alan oldu burada. Yine devlet tarafından OR Köy ile ilgili büyükbaş hayvan verdiler. Bunlar hibe denecek derecede. Yeter ki yapacağım de, devlet bu alanda yani elinden gelen gayretin daha fazlasını da yapıyor. Takip etmek lazım. Bunlardan faydalanmak için de bazılarından sertifika istiyor.  Burada Halk Eğitim açmış kursları. Özellikle kadın üreticilerimiz BAĞ-KUR primlerinin bile yanlış bilmiyorsam yüzde 30’unu devlet karşılıyor. Yani bir BAĞ-KUR’lusun orada, eğer bu kurs belgeni aldıysan kurs belgesini ibraz etmek şartında BAĞ-KUR priminden de yüzde 30 faydalanıyor. Ama biz bunları takip etmemiz lazım. Takip etmeden de olmuyor. Yani hükümetin yaptığı çok şey var bu alanda” dedi.

“DEVLET AYAĞINA GELİYOR”

Üreticilik alanında sertifikalarını alanlara 500 bin liraya kadar krediler çıktığının altını çizen Suiçmez, “Belgesi olan bankaya gidip kredi için başvurabilir ve özellikle bu çok cazip bu krediler sıfır faizli, uzun vadeli. Benim bildiğim 500 bin liraya kadar herhalde yani 500 bin TL küçümsenecek bir para değil. Burada yani hem küçükbaş hem büyükbaş bir hayvancılık yapılabilmesi için ciddi bir basamak. Ama yeter ki biz bunu yapmak isteyelim. İşte mesele yine bizde bitiyor. Devlet ayağına geliyor. Bugün Halk Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü seni buraya çağırmıyor. Ben geliyorum denin ayağına, yeter ki sen gel bu kursa katıl. Bundan daha iyi ne olabilir yani burada” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.