DOLAR 38,0116 0.27%
EURO 41,8204 -0.52%
ALTIN 3.776,50-0,52
BIST 9.467,75-0,17%
BITCOIN 32168951.58894%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Suiçmez, “Süt fiyatı 19 TL olmalı”

Suiçmez, “Süt fiyatı 19 TL olmalı”

ABONE OL
26 Kasım 2024 15:57
Suiçmez, “Süt fiyatı 19 TL olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’ne süt fiyatının 19 TL’ye çıkarılması çağrısında bulunarak, bu fiyatın altında herhangi bir teklifin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Suiçmez ayrıca, Vali Yunus Sezer’in açıkladığı Damızlık Düve Üretim Merkezi projesinin içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Edirne Merkez ve Süloğlu SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, yaptığı açıklamada Ulusal Süt Konseyi’ne çağrıda bulunarak, süt fiyatların acilen gözden geçirilmesi gerektiğini ve mevcut fiyatların üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.

“19 LİRANIN ALTINDA BİR FİYAT KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Süt fiyatlarının üreticiyi zora soktuğunu belirten Suiçmez, “Aralık ayı girmeden acilen Ulusal Süt Konseyi’nin toplanmasını ve sütün üreticinin eline net geçecek rakamın 19 lira olmasını talep ediyoruz. 19 liranın altında bir fiyat kabul edilebilir bir fiyat değildir. Kendi açıkladıkları en son yaptıkları Ulusal Süt Konseyi veya farklı kuruluşlar, dernekler süt maliyet fiyatlarını açıklıyor. En son Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet açıklaması şu anda 15 lira civarında. 15 lira civarında maliyet açıklıyorsunuz. Biz üreticiye 15 liradan ödüyoruz. Bu durumda üretici nasıl sürdürebilir? Kendi hiç para kazanmayacak mı? Şurada, Kasım ayının önünde bir sesleniş olmuştu. O günden bugüne bu ay içerisinde iki defa yeme zam geldi. Başka şeyleri saymıyorum bile” dedi.

“ÜRETİCİ DİLENCİ DEĞİL, HAKKINI İSTİYOR”

Suiçmez, süt üreticilerinin zor bir dönemden geçtiğini ve hayvanlarını satma noktasına gelen üreticilerin olduğunu belirterek, “Biz dilenci değiliz, emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi. Ulusal Süt konseyinin verdiği 15 liralık fiyatı Saraçlar Caddesi’nde bir çaya verildiğini hatırlatan Suiçmez, süt üreticilerinin dilenci olmadığını ve hakkını istediğini söyledi.

“ÖRGÜTÜMÜZE ÜYE OLAN ÜRETİCİLERİMİZ HAYVANLARINI YÜZDE 5 İNDİRİMLE SİGORTALATACAK”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye aldığı yeniliklerden biri olan üretici örgütü olan birlikleri üyelerinin hayvanlarını yüzde 5 indirimli olarak sigortalayabileceklerini ifade eden Suiçmez, “İki gün önce Sayın Tarım Bakanımız bu konuya açıklık getirdi. Devlet destekli tarım sigortaları 2025’e yeniliklerle karşılayacak diye bir başlık atılmış. Burada neler değişmiş? TARSİM sigorta kapsamında yeni girecek ürünler var. Bazı değişiklikler yapılmış. Bu, bizim üreticimizi sevindiren bir olay. Burada, birinci derece birliğin örgüt üyesi olan üreticilere hayvanlarına sigorta yaptırırken sigorta mecburiyeti geldi biliyorsunuz. Geçtiğimiz yıldan itibaren birinci derece tarımsal örgüt belgesi almaya hak kazanmış, tarımsal amaçlı birlik ve kooperatif üyesi üreticilerimiz için yüzde 5 indirim yapılacak. Edirne’de şu anda bütün kooperatifler ve birlikler dahil bizden başka birinci derece üretici örgütü olma belgesi hak kazanmış başka bir birlik yok. Buradan bunu sizin aracılığınızla paylaşmak istedim. Bizim üreticilerimiz 2025 yılında hayvanlarını sigortalı yaptırırken Edirne Süt Üreticileri Birliği üyesi olduğu anda, hangi kuruma yaptırırsa yaptırsın yüzde 5’lik bir indirimi Sayın Bakanımız ve Bakanlığımız bunu devreye almış” şeklinde vurguladı.

“DAMIZLIK DÜVE ÜRETİM MERKEZİ PROJESİNİN İÇERİĞİNDEN BİLGİMİZ YOK”

Edirne Valisi Yunus Sezer’in açıkladığı Damızlık Düve Üretim Merkezi projesinin içeriğiyle ilgili kendilerinin hiçbir bilgisi olmadığını ifade eden Suiçmez, “Sayın Valimiz açıklıyor, Tarım İl Müdürü açıklıyor, borsa başkanımız açıklıyor “Edirne’yi damızlık düve üretim üssü yapacağız.” Söylem çok güzel. Gerçekten bunu bir hayvancı, bir üretici olarak mutluluk duymamak elde değil. Ama bunun içeriği ne? Bunun içeriğini kimse bilmiyor. Ben de dahil bilmiyorum. Bir defa da inanın toplantıya dahi katılmadım. Konuştum da, sözlü olarak. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine dedim ki, “Bakın, sadece Edirne Süt Üreticileri Birliği’ni çağırmayabilirsiniz. O sizin kararınız. Ama burada hayvancılıkla iştigal eden damızlık birliği var. Yönetim kurulu var. Kırmızı Et Üreticileri Birliği var. Ahmet Erken var. Bunların birlik başkanları var. Edirne Süt Üreticileri Birliği var. Burada bahsi geçen konuda, damızlık hayvandan bahsediyoruz. Bu direkt bizi ilgilendiriyor. Bu besiciyi, etçiyi ilgilendirmiyor. Direkt bizimle ilgili ama zerre bilgimiz yok. Tabii kulaktan duyma bazı şeylerle endişe duyduğumuz alanlar da var. Biz istiyoruz ki burada Tarım İl Müdürlüğü mü açıklar? Özay Bey mi açıklar? Hiç olmadı, bu saydığım sivil toplum örgütlerinin başkanlarını çağırıp bilgilendirme yapılması gerekir. Bu çok önemli bir olay” dedi.

“İTHAL DÜVE GETİRİLİP PİYASAYA VERİLECEKSE, BU ÜRETİM MERKEZİ OLMAZ”

Damızlık Düve Üretim Merkezi’nin gerçek amacının, yerel üreticilerin genetik olarak kaliteli hayvanlarının merkezde bakılarak desteklenmesi ve bu hayvanların yerel pazara sunulması olması gerektiğini savunan Suiçmez, “Eğer ithal düve getirilip burada tohumlandıktan sonra piyasaya arz edilecekse, bu bir damızlık düve üretim merkezi olamaz. Bizim beklentimiz, köylerdeki üreticilerin hayvanlarının burada desteklenmesidir” dedi. Suiçmez, ithal düve getirilmesinin, yerel üreticilerin kayıplarına yol açabileceğini ve bu durumda gerçek hayvancılıkla uğraşan köylülerin fayda sağlamayacağını belirtti.

Suiçmez, Damızlık Düve Üretim Merkezi’nin adı güzel olsa da içeriğinin belirsiz olduğunu ve bu durumun üreticiler arasında güvensizlik oluşturduğunu dile getirerek, “Projenin içeriği sanki devlet sırrı gibi tutuluyor. Edirne’deki üreticilerin ve hayvancılıkla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının projeye dair bilgilendirilmesi gerek. Biz buna karşı değiliz, ancak nasıl işleyeceğini öğrenmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r