DOLAR 32,3419 0.19%
EURO 35,1208 -0.19%
ALTIN 2.238,01-0,23
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2058412-6,33%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Süt üreticilerini destekleyen protokol   

Süt üreticilerini destekleyen protokol   

ABONE OL
13 Ağustos 2020 11:19
Süt üreticilerini destekleyen protokol   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) ile Denizbank arasında ekonomiyi canlandırmak, üreticilerin yeni hayvan, yem, ekipman ihtiyacını sağlamak ve aile işletmelerin gelişmesi için indirimli faiz uygulamalarının içinde bulunduğu protokol imzalandı

Birlik binasında gerçekleştirilen imza töreni öncesinde konuşan SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Aile işletmelerini gelişmesini istediklerini ve onları önemsediklerini belirterek, bu desteklerin hobi amaçlı yapanlara değil, profesyonelce hayvancılıkla uğraşıp ekonomiye katkı sağlayacaklara verileceğini bu yüzden hayvan sayısına bakılacağını dile getirdi.

“AİLE İŞLETMELERİNDE SORUNLARINI BİLİYORUZ VE ONLARI ÖNEMSİYORUZ”

Birlik üyelerine indirimli krediler verileceğini anlatan Suiçmez, “Aile işletmelerinin sorunlarını biliyoruz. Ekipman taleplerinden yem talebine kadar her şeyle ilgili üreticimize faydalı olmak istedik. En az üç aylık gebe düve veya bir buzağı doğurmuş inek alımlarında Edirne Süt Üreticileri Birliği üyelerine normal kredi faizlerinden indirimli bir faiz uygulaması yapılacak ve 70 aya kadar vade imkanı sağlanacak. Krediler sabittir. Dönemsel taksit ödemeli kredilerdir. Faizler değiştiğinde herhangi bir sıkıntı olmaz. Diğer yandan kredilendirilecek hayvan alımlarında kullanılan paranın en az yüzde 15’i kadar yem aldıklarında 6 ay sıfır faiz. Yemini alacak. Sıfır faizle o gün kaç para aldıysa 6 ay sonra Deniz Bank’a aynı parayı ödeyecek. Burada yemleri Edirne Süt Üreticileri Birliği temin edecek” dedi.

“HAYVANCILIKTA VE TARIMDA TEKNOLOJİLERLE YENİYENİYOR”

Dünyanın sürekli değiştiğine ve nasıl diğer alanlarda teknoloji gelişiyorsa hayvancılıkta da tarımda da durmadan teknolojilerle yenilendiğine işaret eden Suiçmez, “Bununla ilgili zaman zaman üreticilerimizin yeni ekipman ihtiyaçları oluyor. Rakamlar ciddi olabiliyor. Üreticimiz para derdini düşünmeden ilgili firmaya ücretini Deniz Bank ödüyor. Üreticinin cebinden para çıkmıyor. Uygun şartlarda, uygun faiz ödemelerinde ve uygun dönemlerde üretici Deniz Bank’a ödeme yapmış oluyor. Böyle bir protokol imzaladık. Özellikle aile işletmelerinde hayvan alımını çok önemsiyoruz. Burada ipoteği kaldırdık. En önemli şeylerden biri bu. İpotek ve teminat anlamında üreticilerimizin miras hukukundan kaynaklanan birikmiş ipotek verme gibi sorunlarla karşılaşılıyordu ve hayvan alamıyordu. Burada sadece üreticinin işletme büyüklüğüne bakarak bir ya da iki tane kefille bu kredilerden yararlanabilir. Şimdilik söyleyeceklerimiz bunlar. Bu sözleşmeyi yaparken birliğin hiçbir teminatı, kefaleti yoktur. Biz birliğin kefaletini hiç kimseye koymayız. Sadece üreticilerimizin menfaatine Deniz Bank ile yaklaşık bir aydan beridir çalıştığımız bir proje. Bence üreticilerimiz bundan ciddi anlamda faydalanacaktır. Hayırlı olsun”dedi.

“HOBİ İÇİN DEĞİL ÜRETİM İÇİN”

Hayvancılığı ekonomiyi kalkındırmak için yapanlara destek olunacağını söyleyen Başkan Suiçmez, “Mevcut işletmede hayvan varsa hayvan varlığına bakılarak değerlendirilecek. İşletmesinde 5-6 hayvanı olan biri de faydalanabilecek. Ama işletmesinde hiç hayvanı yoksa yeni başlıyorsa bir iki hayvanla maalesef  bu hayvancılık değil. Profesyonellikten uzak hobiye döner. Bunun da ne alan insana ne de ekonomiye fayda sağlamaz. Bu yüzden hayvan sayısı önemli”dedi.

“HEM HAYVAN ALIMI, HEM YEM HEM DE ESKİYEN EKİPMANLAR İÇİN”

Denizbank Trakya Tarım Bankacılığı Bölge Satış Müdürü Mehmet Kel de, “Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği ile yapmış olduğumuz işbirliğinin en önemli noktalarından bir tanesi aslında yerli üretimi desteklemek. Kendi damızlığını üreten çiftçilerin bu damızlık fazlalarını ihtiyacı olanlara satmasını yani buluşturma işini yapıyoruz. Hem hayvanı kredilendiriyoruz. Hem de bir yıllık yem ihtiyacını karşılıyoruz. Aslında hayvanı alan kişi hayvanıyla birlikte sadece hayvan kredisini değil. Yani ben hayvanı aldım. Ama yemi nereden bulacağım, yemi nasıl alacağım diye düşünmeyecek. Süt Birliği Başkanı hem indirim yapacak, hem de biz de Denizbank olarak bir yıllık yem ihtiyacını da kredilendireceğiz. Bunu üretici kart vasıtası ile alıyorsa süt birliği 6 ay sıfır faizle üretici kart ile bunu Denizbank aracılığıyla finanse edecek. Aslında bu işbirliğinin en güzel noktalarından 2 noktaya değindim. Biri aile işletmesi diğeri sadece hayvan almakla kalmıyor. Hayvanın yem ihtiyacını da 1 yıl boyunca karşılamış oluyor.  Bunun içinde Edirne ili süt üreticileri birliğine üye olmak gerekiyor. Biz daha önceki yaptıklarımızdan farklı olarak bu sefer bu işbirliğine birde ekipmanı ekledik. Çünkü teknoloji yenileniyor, ahırdaki sağım makinesinin eskimesinden dolayı hayvanın damızlık özelliği de gidiyor. Ama şuan da yapmış olduğuz işbirliği ile alacağı süt sağma makinesinden tüm ekipmanlara kadar süt üreticileri birliği aracılığıyla süt üreticileri birliğinin sattığı ürünleri alan çiftçilerimizin ekipmanını da finanse ediyoruz. ekipman kredilerinde de işbirliği üzerinde yılda 1 ödeme 3 yıl vade yapıyoruz”dedi.

“FAİZLER SÜT BİRLİĞİNE ÖZEL İNDİRİMLİ”

Normalde faizlerin hareketli olduğunu ancak süt birliğine özel indirimlerin uygulanacağını söyleyen Mehmet Kel, Süt birliğine özel 5 yıla varan vade ve işletme üzerinde ve işletme büyüklüğüne göre de 70 aya kadar vade uygulayabiliyoruz. Faizler birliğe özel indirimli faiz oranları bugün için bir oran var. Ama içerisinde bulunduğumuz dönemde faizler biraz daha hareketli ama biz şuan da süt birliği özelinde Denizbank’ın verdiği en ucuz faiz oranını bu işbirliği üzerinde buraya sağlamış durumdayız”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.