DOLAR 32,5154 -0.09%
EURO 34,9400 0.27%
ALTIN 2.439,990,71
BIST 9.708,16-0,14%
BITCOIN 2057546-2,89%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Süt üretimi arttı

Süt üretimi arttı

ABONE OL
11 Ağustos 2020 11:55
Süt üretimi arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, geçtiğimiz yılın haziran ayına göre ilimizdeki süt üretiminin arttığını belirterek, sütte büyük artışların yaşanmamasını ise gençlerin çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliğinde bulunmamasına bağladı.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı haziran ayına ilişkin açıkladığı “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” istatistiklerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“AİLE İŞLETMELERİ KAPANIYOR”

Köylerde aile işletmeleri yerine büyük işletmelerin artışı oluğunu söyleyen ve gençlerin hayvancılıkta olmamasının etken olduğunu söyleyen SÜTUB Başkanı Mustafa Suiçmez, “Ulusal Süt kayıt sistemine baktığımızda 2019 yılı ile 2020’nin Haziran ayı arasında bir artış olduğunu görüyoruz. Bunu birçok sebebe bağlayabiliriz. En önemli nedenlerinden birisi her geçen yıl bu hayvanların daha kaliteli ve verimli olmasına özen gösteriliyor olmasıdır. Bugün günlük 15 litre süt veren bir inek bundan 5 yıl öncesinde bu verimi sağlamıyor olabilirdi. Şimdi bir inekten alınan süt 20 litrenin üzerindedir. Diğer taraftan kaliteli beslemeye dikkat edilmesidir. Üreticimizde kendisini her geçen gün yeniliyor. Bu da üretim artışına katkı sağlayarak süreklilik haline geliyor. Şu hiç kimseyi yanıltmasın. Köylerde aile işletmelerini de biliyoruz. Aile işletmeleri kapanıyor. Köylerde hayvancılık kalmadı diyen de çok oluyor. Evet köylerde hayvancılıkla uğraşanların sayısı azalıyor. Bu durum Türkiye genelinde baktığımız zaman süt üretimin olumsuz etkiliyor anlamını çıkarmasın. Bu işi hem köylerde kendini büyüten aile işletmeleri var hem de bir takım daha güçlü hayvan işletmeleri de kuruluyor. Hem bölgemizde hem ülkemizde hayvan işletmeleri kuruluyor. Üretimde artış var aile işletmelerinde gözle görülür bir eksilme var. Aile işletmelerinin kapanma nedenleri arasında gençlerin hayvancılığa sıcak bakmamasıdır. Öte yandan yem maliyetlerinin yüksek olması vb nedenleri de sıralayabiliriz. Ama gençlerin hayvancılık mesleğine sıcak bakmaması en büyük nedendir”dedi.

“BABASININ BIRAKTIĞI 5 İNEĞİ, 10’A YÜKSELTECEK GENÇLERİ BULMAMIZ LAZIM”

Bakanlığın genç çiftçiler için projeler yaptığını, gençlerin ise teknoloji sebebiyle köyden uzaklaştığını söyleyen Başkan Suiçmez, “2-3 yıl önce Trakya genelinde hayvancılıkla uğraşanların durumuna yönelik bir araştırmamız oldu. Yaş ortalaması 56 gibi. Bakanlığımız da genç çiftçi projesinin yanı sıra başka projeler de üretiyor. Gençleri çiftçiliğe özendirici projeler yapılıyor. Gençleri bu işe özendirmemiz lazım. Bunu bu şekilde diyebiliriz. Edirne’de sütün tamamını biz temsil etmiyoruz. Burada üretilen sütün yüzde 10’u kadarını temsil ediyoruz. Birliğimiz o kadar büyük kapasiteli değil. 15 ton gibi bir fark var. 1 yıl önce ve sonrası arasında. 2019’un Haziran ayında 2020’nin Haziran ayındaki üretim arasına bakılınca 15 ton artış var. Türkiye İstatistik Kurumunun verdiği rakamlar doğrudur. Bakanlık gençlere yönelik farklı destek projeleri üretmeye devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bunları takip etmemiz lazım. Köyden kente göç etmemin önünü kesecek ve köylerdeki yaşam kalitesini yükseltecek çalışmalar yapılıyor. Babasının bıraktığı 5 ineği 10’a yükseltecek gençleri bulmamız lazım. Bunlara doğru analiz edersek çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Üretim ve gençlerin istihdamı yönünden güzel bir adım atılmış olacak. Toplumsal ve sosyal anlamda her katmanı etkileyecek yenilikler yapılacak.  Sosyal medya ve teknoloji gençleri çok etkiliyor. Usulüne uygun kullanılmaması da rahatsız edici bir durumdur. Neredeyse bağımlılık haline geldi. Bire şekilde bu olaydan gençleri kurtarmamız lazım”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.