DOLAR 32,5153 -0.11%
EURO 34,8156 -0.16%
ALTIN 2.426,46-0,14
BIST 9.713,540,71%
BITCOIN 2119711-3,05%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sütte fiyat indirilmesine tepki

Sütte fiyat indirilmesine tepki

ABONE OL
22 Şubat 2023 10:53
Sütte fiyat indirilmesine tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt sanayicisinin soğuk zincir sütün litre fiyatını 11 liradan, 10 liraya düşürmesine hiçbir anlam veremediğini belirterek, “Bir litre sütün maliyeti şu anda 9,75. 10 liraya süt alacaksın. Yazıktır, bu insanlar bu hayvanlarını kesime gönderir” dedi.

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, düzenlediği toplantıda, süt sanayicisinin soğuk zincir sütün litre fiyatının 11 liradan, 1 lira geri çekerek 10 liraya düşürmesine tepki gösterdi.

Bu fiyatı geri çekmenin üreticide büyük bir üzüntüye neden olduğunu vurgulayan Suiçmez; “10 lira fiyat veriyor bana. Kardeşim biz 12 ya da 13 lira fiyat istemiyoruz. 11 lira dedik tamam bu zor dönemlerde bize de ucundan bir şey kalıyor, Allah bin bereket versin dedik. Bereket versin dediğimiz rakamı alıyorsun sen bizden ve bizden aldığın gibi tüketiciden de alıyorsun. Tüketiciye de zam yaptın. Ayıptır, yazıktır, günahtır” dedi.

Suiçmez, 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile geçerli olan soğuk zincir sütün litre fiyatının 11 lira olarak açıklanmasının yarattığı memnuniyetin sevincini yaşayamadıklarını söyledi.

Ülkede yaşanan büyük deprem felaketinin yaralarının sarılmaya çalışıldığı şu günlerde böylesi bir açıklamayı yapmanın çok zor olduğunu söyleyen Suiçmez; “Bu, Türkiye hayvancılığına vurulan çok büyük bir darbe olacak. Türkiye hayvancılığına verilen zararı uzun yıllar telafi edemeyeceğiz. Biz üretim yapmak istiyoruz. Üretim yapılması lazım” dedi.

“Bizden aldıkları, bize ödemedikleri bir lirayı, deprem bölgesindeki insanlara bağışlayın, Anamızın ak sütü gibi helal olsun” diyerek konuşmasını sürdüren Suiçmez şunları söyledi;

Bu açıklamayı yapmak çok zor. Bunu samimiyetimle söylüyorum. Çok düşündüm. Ülkemiz büyük bir acı içerisinde. Felaketlerle mücadele ediyoruz. Bütün ülkemize geçmiş olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemiz çok zor bir dönemden geçiyor. Ama bir taraftan da hayat devam ediyor. Ülkemizde yaşanan bu felaketleri yine biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak her kesimden hep beraber ayağa kaldıracağız ülkemizi. Hayat devam ediyor. Üretmek zorundayız. Bu açıklamayı yapmak gerçekten çok zor. Bir taraftan içimiz yanıyor ama bir taraftan da üretime devam ediyoruz. Maalesef Süt Sanayicileri, Şubat ayı ile ilgili bizim 1 lira fiyatı geri çektiler. Şimdi ben buradan seslenmek istiyorum. Bu sanayiciler sesimizi duysunlar bizim. Bakın sesimizi duyun diyorum ben onlara. Yoksa bu yaptığınız işler

“BİR LİRAYI GERİ ALDIĞINIZ GİBİ MARKETLERDEKİ FİYATLARIDA GERİ ÇEKİN”

Türkiye hayvancılığına vurulan çok büyük bir darbe olacak. Türkiye hayvancılığına verilen zararı uzun yıllar telafi edemeyeceğiz. Biz üretim yapmak istiyoruz. Üretim yapılması lazım. Ülkemizi biz seviyoruz. Ülkemizi ayağa kaldırmak zorundayız. Biz sorumluluğumuzu da biliyoruz ama lütfen ey sanayici! Ocak ayında 11 lira yaptığın fiyatı yoğurt, et, süt hepsine marketlerde zam yaptın. Biz bunu biliyoruz. Şimdi Şubat ayında 1 liraya aldınız geri. 10 lira ödeyeceğinizi söylediniz. Ben şimdi buradan sesleniyorum. Hadi o bize verdiğiniz, kendi yaptığınız zam mı lütfen geri alın. Peyniri de 10 lira 20 lira indirin. Market raflarında indirim yapın. Marketteki sütü indirin. Diğer süt ürünlerinde indirim yapın.

“SORUMLU SANAYİCİLERE SESLENİYORUM, ÜRETİCİLERİN SESİNİ DUYUN”

Yem sanayicisine de sesleniyorum buradan. Yem sanayicisi de ocak ayında daha süte zam geldi. Hemen 20-25 lira zam yaptılar. Döviz kurları aynı seviyede devam ediyor. Neden yaptınız bu zammı? Hadi süt düştü, düşürseniz de siz de yemi! Hadi bir ay önceki yem fiyatlarına geri gelelim. Bakın arkadaşlar burada bu sanayicilere sesleniyorum. Sorumlu kimse ona sesleniyorum. Bizim sesimizi duyun. Bu üreticinin sesini duyun. Geçtiğimiz yıl bir, bir buçuk yıl içerisinde çok ciddi anaç hayvan kesimi yapıldı bu fiyat dengesizliğinden dolayı. Ne oldu da 1 lira geri çektiniz? Bana bunu çıkıp izah etsin. Desin ki; biz bunun için bu 1 lirayı üreticiden kestik, geri çektik. Bize mantıklı bir şey söylesin. Veya şöyle yapsınlar. Bizden aldıkları bize ödemedikleri bir lirayı, hadi bakalım süt sanayicisi orada ülkemize yardım yapalım. Anamızın ak sütü gibi helal olsun. Bize vermediğiniz o bir lirayı kesin bizden, oraya bağışlayın. Yem sanayicileri. Bakın orada yemlere ihtiyaç var. Bize koyduğunuz bu 20-25 lira geri almadığınız zammın farkını verin hadi bakalım bir aylık. Biz buna razıyız. Bir litre sütün maliyeti şu anda 9,75 olduğu zamanlardı. 10 liraya süt alacaksın. Yazıktır, bu insanlar bu hayvanlarını kesime gönderir.

“BİZ BU YARALARI ÜRETEREK SARACAĞIZ”

Şu anda et fiyatları da düzgün bir seviyeye geldi. Bu Türk hayvancılığına Türkiye hayvancılığına, geleceğimize üretime vurulan çok büyük bir darbedir. Vakit gecikmedi, ay daha bitmedi. Ay’ın bitmesine 7 gün var. Bu sanayiciler lütfen tekrar akıllarını başına toplasınlar. Biz zam istemiyoruz. Ocak ayında uyguladıkları fiyatı istiyoruz. 11 liradan ödemelerini yapsınlar. Biz bu düzenlemeleri yaparız. Yazıktır, günahtır, etmeyin. Bu açıklamayı çok zorlanarak yapıyorum ama yapmak zorundayım. Bu ülkeyi yine biz ayağa kaldıracağız. Bu yaraları biz saracağız. Üreterek saracağız. Üretim olmazsa bu yaraları sarmak, bu zor günleri geçirmek daha da zorlaşır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.