DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2072690-2,08%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sütte gözler 1 Ekim’de

Sütte gözler 1 Ekim’de

ABONE OL
14 Eylül 2020 09:36
Sütte gözler 1 Ekim’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ süt fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 Ekim’de açıklanacağını belirterek, yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle süt fiyatının 3 lira olmasını istediklerini söyledi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 Ekim’de açıklanması beklenen süt fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“1 EKİMDE SÜT FİYATLARİ REVİZE OLACAK”

Süt fiyatlarının revize olmamasının koronavirüs salgınından kaynaklandığını ve Ulusal Süt Konseyi’nde yer alan sanayicilere taleplerini ilettiklerini belirten SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez “Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl Kasım ayında süt fiyatları değişti. Şu andaki fiyatlarına geldi. Yani üretici toplam anlamda 2.30 kuruş oldu üreticinin eline geçen 2.15 ile 2.20 arasında bir fiyat. Neredeyse sene gelecek 11 ay oluyor 11 aydan beri bu fiyatlar değişmedi. Malum ülkemizde ve dünyada bu pandemi iste bu küresel salgın geldi arkasından başımıza. Ve bu süreçte bizim üreticilerimiz hiçbir zaman için süt ve süt ürünlerinin üretimini aksatmadan, tüketicimizin milletimizin hizmetine sunduk. Bakanlığımızda sağ olsun bize bu süreçte kısıtlamalar zamanında O da çok önemliydi, aslında en önemlilerinden bir tanesi bu. Tarım kesimine herhangi bir üretme hiçbir kısıtlama getirmedi bakanlığımız. Buradan da teşekkür ediyoruz. Çok zor bir dönemdi. Ama geldiğimiz noktada girdi maliyetlerinin çok ciddi zamlar geldi. Herkes yemi konuşuyor, yemden tut her şeye doğal olarak zam geldi. Biz Tabii burada birkaç aydan beri görüşüyoruz merkez birliğimiz zaten genelde Merkez bildiğimiz aracılığıyla doğal olarak derdimizi dile getiriyoruz. Büyük sanayicilerimiz var süt verdiğimiz Ulusal süt Konseyi’nin içerisinde yer alan sanayicilerle görüşüyoruz taleplerimizi dile getirdik. Ve tabii çeşitli görüşmeler malum ülkemizde ve etrafımızda bir sürü olaylar cereyan ediyor. Görüşmeler neticesinde ben tam tarih vermiyorum ama bu ayın Eylül ayının son haftası diyelim daha genel olursa süt fiyatları revize olacak. 1 Ekim’den geçerli olmak üzere de inşallah değişmez. Bu 1 Ekim’den geçerli olmak yeni süt fiyatlarımız açıklanacak” dedi.

“HAYVANCILIĞIN GİRDİLER SADECE YEM MALİYETLERİ DEĞİL”

Pandemi sürecini kimsenin tahmin edemediğini dile getiren Başkan Suiçmez “Süt rakamsal değeri tablosu taleplerimizi ilettik. Birinci talebimiz aslında bu önemli ancak fiyat kadar önemli bu, geçtiğimiz yıl dediğim gibi 1 yıllık bir fiyat açıkladılar. Şimdi dünyada ve ülkemizde herkes görüyor. Hayatımızın her kademesinde bugün bakıyoruz ciddi bir ekonomik daralma var. Bütün dünyada bu pandemi dolayısıyla ülkeler arasındaki ticaretlerde gelir gider dengeleri düşüş yaşandı. Yani bu nedenle uzun vadeli 1 yıllık fiyat açıklaması değil de maksimum en fazla 6 aylık bir fiyat açıklamasından, yani bir öncelik istediğimiz bizim bu. 6 aylık açıklanacak fiyat 6 aylık fiyat olsun. Çünkü bilim adamları, doktoru işte bu işle ilgili şeyler herkes bir şeyler açıklıyor. Bu pandemi dolayısı ile ticaretten aksadığını şöyle olacaktır, böyle olacaktır. Hiç kimse 5-6 ay sonrasında kesin bir karar göremiyor. Biz de diyoruz ki konseyden işte bu işlere açıklayacak bakanlık temsilcilerimiz var, sanayicilerimiz da açıklanacak fiyat 6 aylık fiyatı olsun.  6 ay sonra nereye geldin bir görelim. Bir daha Revize edilecekse revize edilir. Revize edilmeyecekse işler yolunda gidiyorsa biz durduk yerde yani emeğinizin karşılığını alıyorsak, zam istemiyoruz. Ama şu anda geldiğimiz noktada süreç uzadı. Şu anda yem ve süt paritesi arası açıldı. Şu anda üretici sütten tam anlamıyla emeğinin karşılığını alamaz noktaya geldi. Çünkü süre çok uzun. 1 yıl hiç kimse ön göremezdi. Geçtiğimizi süt fiyatları açıklanırken biz o zaman dedik “güzel fiyat” ama hiç kimse o gün Kasım ayının 1’inde Türkiye gündeminde ne dünya gündemine göre bir pandemi yoktu. Ocak ayında işte Çin oradan açıkladı, şubat mart derken işte mart sonunda Dünya Sağlık Örgütü pandemi var dedi bütün dünyada dedi. Hiç kimse bilmiyordu 3 ay önce. Şimdi biz de onu diyoruz. Yani burada 6 ay sonra ne olacağını bilemiyoruz. 6 ay sonrasını bir görelim. İnşallah düzelir temennimiz, dualarımız o yönde. Aynı gitsin. Ama 6 ay sonra mutlaka bir oturalım tekrar masanın etrafına sanayicisi, bakanlık temsilcisi, üreticisi. Birinci bizim talebimiz bu. İkincisi o günden bugüne dediğim gibi sadece yem girdi maliyetlerini değil. Yani burada yemden teşekkül değil hayvancılığın girdileri. Yani bu bir sürü bunun etkeni var” dedi.

“1 BARDAK ÇAY 2 LİRAYA SATİLİYOR, BİZ 1 LİTRE SÜTE 3 LİRA TALEP EDİYORUZ”

Güncel hayatta herkesin çayı çok tükettiğini ancak 1 litre süt tüketilmediğini söyleyerek bir bardak çay ile bir litre süt fiyatını karşılaştıran Başkan Suiçmez “Bizim istediğimiz rakam şu anda 3 lira. Herkes şöyle elini vicdanına koysun otursun bir düşünsün. Bakın geziyorsunuz. Hepiniz bir yerlerde bir kafeteryaya oturuyorsunuz. Rakam vermeyin ama bir bardak çay 2 lira olan yer var. 5 lira olan yer var. Bugün köy kıraathaneleri ucuzdur. Köy kıraathanelerinin çoğunda 1 buçuk TL.  Küçük çay bardağı 1 lira alıyorsunuz. Kaç lira bu süt diyoruz, süt, süt. Bunun en az 3 lira olmasını talep ettik. Çok yüksek bir rakam değil. Hakikatten inanın 3 lira açıklanırsa bizim bu üreticimizin gerçek anlamda emeğinin karşılığını alacak rakamlar.  Tüketici içinde çok pahalı değil. Bir litre sütle belki 4 kişilik aile o günlük ihtiyacını karşılayacak. Bizim istediğimiz rakam bu yönde bunu da ilettik. Bunun altında verilecek rakamlar inanın daha 1 ay geçmeden, o para çeşitli şeylerden eriyecektir. Burada dediğim gibi 2 tane talebimiz var.  İnşallah bu beklentilerimizi bu taleplerimize kulak verirler anlattık. Bunu olumlu karşılayan var. Özellikle 6 ay meselesi çok önemli. Fiyat mesajı çok önemli. 1 Ekim’den itibaren ben buradan İnşallah bir aksilik olmazsa yeni fiyatlarımızı göreceğiz. Bu Eylül’ün son haftasında yeni fiyat politikası açıklanacak.  İşte bizim beklentilerimizi söyledik tekrarı yeni fiyatlarımızı göreceğiz. Bu fiyatı da üreticim hak ediyor. Gerçekten etrafta farklı şeylerle kıyaslasınlar” dedi

“KARA İNEĞİN 7-24 TATİLSİZ ÇALIŞIYOR”

Süt veren ineğin Cumartesi Pazar tatili olmadığını ve gelecek süt fiyatının bu emeğin karşılığı olduğunu vurgulayan Başkan Suiçmez, “Güncel hayatımızda her gün 1 litre süt tüketmiyor hiç kimse. Keşke tüketse de biz süt yetiştiremesek. Ama her gün herkes bakın 10 tane çay içiyor. O kafeteryada 10 tane çay içiyoruz. 10 Tanesi 1 buçuk lira ise 15 lira yapar. Çaya 15 lira veriyorsun burada. Yanlış anlamasın kahveciler beni yani. Ben örneklemem lazım bunları. Burada hayvandan 1 litre sütünü biz 3 Liraya verelim diyoruz çok emeği var. Birçok iş yerinin cumartesi pazarı var, tatili vardır. Bizim kara ineğin ne tatili var ne cumartesi pazarı var. Ya şunu diyemiyoruz “ya kara inek sen Cumartesi Pazar istirahat et”. 7- 24-48 saat bunun daha bir tarafı yok. 24 Saat o hayvan gecenin üçünde de gelirsin o işletmeye gecenin dördünde girersin, akşamın 1’inde de gelirsin. Ama böyle bir şey yok. Nihayetinde o da canlı ağzı var dili yok derler ya. Ama onun taleplerini karşılamak zorundasın. İnşallah böyle bir beklentimiz var. Ben umutluyum 1 Ekim’de değişecek bu kesin rakam” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.