DOLAR 32,3737 0.16%
EURO 34,9798 -0.27%
ALTIN 2.324,280,22
BIST 9.140,040,66%
BITCOIN 22727680,00%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi bina Roman Kültür Merkezi olsun

Tarihi bina Roman Kültür Merkezi olsun

ABONE OL
27 Ocak 2020 12:15
Tarihi bina Roman Kültür Merkezi olsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, bir süre önce restore edilen eski Fevzipaşa İlkokulu’nun 114 yıllık tarihi binasının Roman Kültür Merkezi olması istediklerini söyledi.

Edirne’nin Kıyık semtinin Barutluk mahallesi sınırları içinde yer alan ve 1906 yılında inşaa edilen eski Fevzipaşa İlkokulu’nun 114 yıllık tarihi binası geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen restorasyon sürecinin ardından kaderine terk edildi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, tarihi eserlerin, yıllar önce yaşamış toplulukların bizlere bırakmış olduğu kültür miras olduğunu belirterek, eski Fevzipaşa İlkokulu’nun tarihi binası hakkında şunları söyledi;

114 YILLIK TARİHİ BİNA

“Tarihi eserler, bizlerden yıllar önce yaşamış toplulukların bizlere bırakmış olduğu kültür mirasıdır. Bu kültür mirasları içinde vakıf eserlerimiz olduğu kadar ülkemizde yaşayan farklı dini ve etnik toplulukların yapıları da mevcuttur. Kültür mirası örneklerindin biride ilimiz Kıyık semtinin Barutluk mahallesi sınırları içinde yer alan tarihi Fevzipaşa İlkokuludur. 1906 yılında zengin bir Rum olan Hacı Yorgi’nin dernek kurması sonucunda kendi aralarında toplamış oldukları para ile binanın inşa edilmesini sağlarlar. Kurtuluş Savaşından sonra Rumların ve diğer dini toplulukların büyük bir çoğunluğu Edirne’yi terk etmesi sonucunda Muradiye mektebi 1923 yılında bu binaya taşınır” dedi.

“KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA”

Adını kurtuluş savaşı komutanlarından Fevzi Çakmak’ tan eski Fevzipaşa İlkokulu binasının 2013 yılında iki yıl süren restorasyonu için 1 milyon 380 bin TL’ye yakın para harcandığını belirten Şallı, “Dönemin en iyi sivil mimari özelliklerini taşıyan tarihi Rum yapımı bina, dışı ve içindeki ahşap merdivenlerinin estetik güzelliği ile küçük bir sarayı andırır. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında tarihi binanın eğitim olanaklarında yetersiz kalmasından dolayı eski binaya yakın bir alanda inşa edilen yeni Fevzipaşa ilkokulu yeni modern binasına taşınması ile eski bina bir yıldan fazla kaderine terk edilmiş durumdadır” dedi.

“DÖNEMİN EN GÜZEL SİVİL MİMARİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIYOR”

Dönemin en güzel sivil mimari özelliklerini taşıyan eski Fevzipaşa İlkokulunun atıl durumdan kurtulmasını gerektiğini belirten Şallı, “Yurdumuzda bu tür yapıların zaman zaman çürümeye terk edildiğine şahit oluyoruz. Dönemin en güzel sivil mimari özelliklerini taşıyan eski Fevzipaşa İlkokulunun atıl durumdan kurtulup, farklı alanlarda kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz. Atıl durumda kalması bu okulu korunmasız bıraktığı kadar, oluşabilecek çevresel faktörlerden etkilenmemesi mümkün değildir” dedi.

“ROMAN KÜLTÜR MERKEZİ OLSUN”

Edirne Valisi Ekrem Canalp’in tarihi binalara verdiği değeri ve korunması için çabalarını takdirle karşıladıklarını belirten Şallı, “Tarihsel yapılar, insanların hizmetine sunulan değerli kültür mirasıdır. Bu tür yapıları korumak insanlığın bir görevidir. Edirne valimiz Sayın Ekrem Canalp’ın tarihi binalara verdiği değeri, korunması için çabalarını takdirle karşılamaktayız. Ancak eski Rum binasının bir yıldan fazla kaderine terk edilmesi üzüntü vericidir. Buradan sayın valimiz Ekrem Canalp’e açık duyuru olsun. Binanın Roman Kültür Merkezi olarak kullanılmasına yönelik düşüncelerimizi paylaşmak isteriz. Tarihi bina zaman zaman dışarıdan gelen Bulgar ve Yunanlıların ziyaret ettiği ve binanın iç kısımlarını görmek istedikleri binadır.  Kültürel mirasa sahip çıkmanın yanında, turizme de olumlu katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.