DOLAR 32,5644 0.23%
EURO 34,9905 -0.02%
ALTIN 2.445,570,40
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20914170,02%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi çeşme kurudu

Tarihi çeşme kurudu

ABONE OL
25 Eylül 2020 10:40
Tarihi çeşme kurudu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Lalapaşa İlçesine bağlı Çömlekakpınar Köyü’nde Edirne’de bir dönem inşaat sektörüne yön vermiş İtalyan ustalar tarafından yapıldığı rivayet edilen yüzyıllardır da aktığını bilinen doğal kaynaklı, 8 kurnalı tarihi çeşmeden kuraklık nedeniyle artık su akmıyor. Köy sakinleri bu duruma çok üzüldüklerini belirterek bir an önce yağmur yağması için dua ettiklerini söyledi.

Trakya’da önceki senelerde olduğu gibi bu sene de yeterli yağışların olmaması nedeniyle kuraklık yaşanıyor. Meydana gelen kuraklık nehirler ve göletleri kuruma noktasına geldi. Bu durum gelecek sene için ekim yapmak isteyen üreticiyi de olumsuz yönde etkiliyor. Kuraklık bölgede bazı doğal su kaynakları da tam anlamıyla kuruttu. Edirne’nin Lalapaşa İlçesine bağlı, Çömlekakpınar Köyün’deki doğal su kaynağından beslenen ve tarihini kimsenin bilmediği 8 kurnalı çeşmede bunlardan bir tanesi.

“68 SENEDİR AKMADIĞINI GÖRMEDİM”

Kendisinin 68 senedir Çömlek Akpınar Köyü’nde yaşadığını ancak hiçbir zaman çeşmenin akmadığına şahit olamadığını anlatan, Orhan Fırat, “Bu çeşmeden çok su akardı, özellikle hayvanlar hep burada sulanırdı. Her akşam en az 200 hayvan buradan su içerdi, mahsulümüzü de sulardık, şimdi bir damla bile su akmıyor ne merada ne de köyün içinde. Normal içme suyu kullanıyoruz. Kendimiz ve havyanlar içinde normal içme suyu kullanılıyoruz. Kuraklıktan dolayı ekinler içinde sulama yapamadık. 68 senedir böyle bir kuraklık görmedim. Yağmur yağması için dua ediyoruz” dedi.

“ÇOK ÜZÜLÜYORUM” 

Çeşmeden şu sıralar bir damla bile su akmadığından bahsederek, bu duruma çok üzüldüğünü belirten, Nilüfer Can, “Ben tam 62 senedir bu köyde yaşıyorum. Burası çok büyük bir çeşme, son 4 aydır su akmıyor. Kuraklık çok kötü etkiledi. Bu çeşmenin çok eski bir tarihide var aslında ama kimse bilmiyor. Bu çeşmeden tabiri caize oluk oluk su akardı, şimdi buradan geçerken kurumuş bir damla bile su akmadığını görünce, gerçekten çok üzülüyorum. İnşallah en kısa zamanda bol bol yağmur yağar ve her şey eskisi gibi olur.” şeklinde konuştu.

“BİZİM KÖYDEN ESKİ”

Çeşmenin ne zaman veya kimler tarafından yapıldığını kimsenin bilmediğinin altını çizen, Niyazi Yel ise, “Ben 66 yaşındayım, daha önce bu çeşmenin kuruduğunu hiç görmedim. Tarihi eser aslında ama ne zaman yapıldığını kimse bilmiyor. Üzerine de hiçbir şey yazmamışlar.  Bizim köyden eski olduğunu biliyorum, bu çeşmenin. Hayvanlarda buradan sabah akşam su içerlerdi ama kuraklık nedeniyle çeşme kurudu burada tam 8 tane suyun aktığı kurna vardı. Şimdi bir damla bile su akmadığını görmek beni derinden yaralıyor” ifadelerini kullandı.

YAPILIŞ TARİHİ BİLİNMİYOR

Öte yandan asırlardır aktığı bilinen tarihi çeşmenin Edirne’de bir dönem inşaat sektörüne yön vermiş İtalyan ustalar tarafından yapıldığı rivayet ediliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.