DOLAR 32,3555 -0.4%
EURO 34,7440 -0.23%
ALTIN 2.406,19-0,67
BIST 10.148,571,02%
BITCOIN 1868125-1,13%
Edirne
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi çeşme yıkılmıyor, taşınıyor

Tarihi çeşme yıkılmıyor, taşınıyor

ABONE OL
11 Eylül 2023 10:38
Tarihi çeşme yıkılmıyor, taşınıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 25 Kasım Stadının yanında bulunan ve Edirne Valiliği tarafından kaldırılma kararı alınan Mezarlık Çeşmesi’nin yıkılmayacağını, stadın duvarına taşınacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Edirne Valiliği tarafından trafiği rahatlatmak adına kaldırılma çalışmalarına başlanan tarihi çeşmenin yıkılacağı söylemleri kamuoyunda yankı bulmuştu. Konuyla ilgili Başkan Gürkan, çeşmenin kaldırılması için kendilerinin de çok kez girişimleri olduğunu, yıkılma durumunun olmadığını ve çeşmenin 25 Kasım Stadının duvarına taşınacağını ifade etti.

“MEZARLIK ÇEŞMESİ YIKILMAYACAK, TAŞINACAK”

25 Kasım Stadı yanında Tunca Köprüsü, Güney Çevre Yolu ve Çarşı istikameti güzergahının kesiştiği noktada bulunan Mezarlık Çeşmesi’nin eskisi gibi stadın duvarına taşınacağını kaydeden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Biz son on yılda defalarca bunun taşınması gerektiğini eskiden olduğu gibi mezarlık duvarına yapıştırılması gerektiğini söyledik. İki kez de Kültür Varlık ve Koruma Bölge Kurulu’na resmi olarak başvuru yaptık. İkisinde de uygun görülmedi bizim taşımamız. Sayın mahallemiz göreve başladıktan sonra da bir kendi de tespit etmiş oradaki trafik sıkışıklığını bütün Edirneliler biliyor. Edirne Belediyesi olarak şehrin trafiğini düzenleyen kurum olarak da o çeşmeyi kaldırıp orada bir kavşak oluşturma projemiz vardı. Ancak dediğim gibi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na iki kez daha önce müracaatımız reddedilmişti. Uygun görülmemişti. Vali Bey geldikten sonra kendi de yerini de tespit etmiş. Daha sonra da İl trafik Komisyonu olarak konum başkanlığa bir toplantı yaptık. Orada da burasıyla ilgili projelerimizi sunduk kendisine anlattık. Onun da çabalarıyla kurula görüşmesiyle kurul bu kez Vali Bey istediğinde kabul etti. Taşınmasını şu anda da o taşıma çalışmaları yapılıyor. Bazı vatandaşlarımız çeşme yıkılacak falan diyorlar. Hayır yıkılmayacak. Yani tescilli eserleri hiç kimse yıkamaz. Yıkarsa da bunun yaptırımı olur. Çeşme usulüne uygun bir şekilde yerinden kaldırılarak stadın duvarına eskiden olduğu gibi oraya taşınacak. Ardından da biz de Edirne Belediyesi olarak orada uzun süredir yapmak için uğraştığımız ama izin alamadığımız için yapamadığımız kavşak düzenlemesini yapacağız ve orada o bölgede trafik rahatlayacak” diye ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.